Quantcast

Mirtinos žiemos audros atneštas sniegas užklojo rytinę JAV dalį: sutriko skiepijimo procesai

Arktinio oro banga, atnešusi rekordinius šalčius į pietinę ir centrinę Jungtinių Valstijų dalį ir be elektros palikusi milijonus naftos turtingo Teksaso gyventojų, ketvirtadienį sniegu užklojo Rytų pakrantę ir sutrikdė vakcinavimą nuo koronaviruso.

Nuo praėjusios savaitės šalčiai kaustė didžiąją dalį pietinių JAV valstijų, nepratusių prie tokių žemų oro temperatūrų, pareikalavo dešimčių žmonių gyvybių, o keliems milijonams teksasiečių tenka virinti vandenį prieš jį vartojant.

Ketvirtadienį didelė žiemos audra siautėjo nuo Virdžinijos iki Šiaurės Rytų, kur dėl apledėjusių kelių susidarė kelionėms pavojingos sąlygos, pranešė JAV Nacionalinė orų tarnyba (NWS).

Dėl visą dieną Niujorke nesiliovusio snygio buvo atšaukta maždaug 200 lėktuvų skrydžių, taip pat vėlavo dviejų vakcinavimo nuo COVID-19 centrų atidarymas, audrai sutrikdžius vakcinų tiekimą.

Iki  16.50 val. (23.50 val. Lietuvos laiku) meteorologai registravo daugiau nei 10 cm sniego dangą Žemutiniame Manhatane.

Šiemet Niujorką sniegas užklojo jau antrą kartą, per šį sezoną užslinkus jau antrai žiemos audrai.

Perspėjimai dėl blogų orų paskelbti Naujajame Džersyje, kur gubernatorius Philas Murphy (Filas Merfis) pranešė laikinai uždarantis keletą vakcinacijos centrų.

Visame Teksase, labiausiai nukentėjusiame nuo šių šalčių, komunalinių paslaugų bendrovės palaipsniui atnaujina elektros energijos tiekimą, nors daugiau nei 250 tūkst. namų ūkių ir verslo įmonių ketvirtadienio vakarą dar neturėjo elektros, skelbė tinklalapis PowerOutage.us.

Net ir sulaukus elektros kai kuriems teksasiečiams teko tvarkyti dėl šalčių sprogusius vandentiekio vamzdžius.

Dėl kritusio spaudimo vandentiekyje beveik septyni milijonai Teksaso gyventojų buvo perspėti virinti vandenį prieš jį geriant ar naudojant maistui, sakė Teksaso aplinkos kokybės komisijos vadovas Boby Bakeris (Bobis Beikeris). Jis pridūrė, kad su vandentiekio sistemų gedimais susidūrė beveik 264 tūkst. žmonių.

Šalčio banga Teksase

Teksase elektros tiekimo bendrovės buvo priverstos paeiliui atjunginėti elektrą gyventojams, kad išvengtų sistemos perkrovimo, daugumai gyventojų įsijungus elektrinius šildytuvus. Elektros energijos paklausa labai išaugo kaip tik šią savaitę, kai ledas sukaustė vėjo jėgaines ir išjungė dujines elektrines.

Visame Teksase buvo atidaryta maždaug 300 „šildymosi centrų“.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį kalbėdamas  su Teksaso gubernatoriumi Gregu Abbottu (Gregu Abotu) pažadėjo, kad federalinė vyriausybė dirbs išvien su valstijos valdžia, siekiant suteikti pagalbą, pranešė Baltieji rūmai.

Sunkumai, su kuriais susidūrė teksasiečiai, sukėlė pasipiktinimą vadinamojoje vadinamojoje Vienišos žvaigždės valstijoje – vienintelėje iš žemyninėje JAV dalyje esančių 48 valstijų, turinčių nepriklausomą elektros energijos sistemą.

Jų įniršis dar padidėjo ketvirtadienį, paaiškėjus, kad per krizę Teksaso senatorius Tedas Cruzas (Tedas Krusas) išskrido į Kankūno kurortą Meksikoje.

Politiniams oponentams paraginus jį atsistatydinti,  T. Cruzas savo skrydį teisino tuo, kad į Kankūną nuvyko vienai nakčiai, norėdamas ten palikti savo vaikus.

Vėliau šią kelionę jis pavadino „akivaizdžia klaida“.

Nors arktinio oro masė Teksase ir pietuose po truputį atleidžia savo gniaužtus, šalti orai dar turėtų laikytis.

J. Bidenas nurodė Federalinei nepaprastųjų situacijų valdymo agentūrai (FEMA) koordinuoti pagalbos teikimą Oklahomoje ir Luizianoje, vietos pareigūnams ten paskelbus nepaprastąją padėtį.

J .Bidenas buvo priverstas iki penktadienio atidėti savo apsilankymą vakcinas nuo COVD-19 gaminančioje „Pfizer“ įmonėje Kalamazu mieste Mičigano valstijoje, o ketvirtadienį Vašingtone buvo uždarytos federalinės valdžios institucijų biurai. 

Nuo praėjusią savaitę JAV pasiekusios šalto oro bangos pradžios žiniasklaida pranešė apie daugiau nei 30 su žiemos audra siejamų mirčių, įskaitant žūtis per eismo nelaimes.

Gaišo gyvūnai

Hjustono policija pranešė apie moters ir mergaitės mirtį nuo apsinuodijimo anglies viendeginiu. Jos šildėsi įjungę automobilio variklį uždarytame garaže.

Teksaso greitosios pagalbos tarnybos skelbia, kad dėl įtariamo apsinuodijimo anglies viendeginiu pagalba buvo suteikta dešimtims žmonių.

Keliolika gyvūnų, tarp jų 58 metų šimpanzė, nugaišo per šalčius primatų prieglaudoje „Primarily Primates“ netoli San Antonijaus, skelbiama organizacijos tinklaraštyje.

Žiemos audra taip sukėlė mažiausiai keturis tornadus, pranešama Atlantoje įsikūrusioje interneto svetainėje weather.com. Per vieną iš jų  Šiaurės Karolinoje pirmadienį žuvo mažiausiai trys žmonės ir 10 buvo sužeista.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių