Quantcast

Minint Žemės dieną JAV užsipuolė Kiniją dėl poveikio klimatui

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija pasitraukė iš Paryžiaus klimato susitarimo ir sušvelnino taisykles dėl aplinkos apsaugos priemonių, bet trečiadienį, minint Žemės dieną, kaltino Kiniją.

Minint jau 50-ąją tarptautinę Žemės dieną D. Trumpo administracija atkreipė dėmesį į pastovų JAV taršos anglies junginiais mažėjimą pastarąjį dešimtmetį.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pabrėžė, kad Kinijos, kuri aplenkusi JAV dabar yra didžiausia teršėja pasaulyje, tarša neturėtų stabilizuotis iki 2030 metų.

Kinija „atsveria šalių visame pasaulyje pažangą mažinant taršą“, žurnalistams sakė M. Pompeo.

Jis paragino Jungtinių Tautų generalinį sekretorių Antonio Guterresą (Antoniju Guterišą), kuris Žemės dienos proga paragino imtis veiksmų dėl klimato, atkreipti į tai dėmesį.

„Raginčiau sekretorių Guterresą užtikrinti, kad turėtume teisingus duomenis, teisingus faktus, kas iš tikrųjų vykdo dalykus, kuriuos visi vertiname“, – sakė M. Pompeo.

Atmosferos tarša anglies junginiais, siejama su pasaulio klimato temperatūros didėjimu, pernai Jungtinėse Valstijose sumažėjo maždaug 2 procentais, pirmiausia dėl mažėjančio akmens anglių naudojimo. Šio itin taršaus energijos šaltinio naudojimas mažėjo, nepaisant D. Trumpo rinkimų kampanijos pažadų atgaivinti anglių pramonę.

Administracija karpė reglamentavimą, o šį mėnesį sudavė skaudų smūgį, sušvelnindama valdant ankstesniam prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) nustatytas taisykles, pagal kurias automobilių gamintojos privalėtų mažinti taršą.

Valdant D. Trumpui, dažnai atmetančiam mokslininkų išvadas, JAV tapo vienintele valstybe, pasitraukusia iš Paryžiaus klimato susitarimo, dėl kurio derėjosi B. Obama.

Kinija atkreipia dėmesį, kad daug investuoja į atsinaujinančius energijos šaltinius, siekdama gerinti savo pavojingai prastą oro kokybę ir mažinti taršos anglies dvideginiu intensyvumą. Vis dėlto Kinija, kaip ir daugelis kylančių ekonomikų, įrodinėja, kad dar negali imtis reikšmingai mažinti taršą.

A. Guterresas savo pareiškime perspėjo, kad klimato kaita kelia didelį pavojų pasauliui, net ir susiduriančiam su koronaviruso pandemija.

„Šiltnamio efektą sukeliančios dujos, visai kaip virusai, nepaiso valstybių sienų“, – sakė A. Guterresas.

„Privalome ryžtingai veikti, kad apsaugotume savo planetą ir nuo koronaviruso, ir nuo egzistencinės klimato ardymo grėsmės“, – sakė jis.

JAV Kiniją ėmė pulti keliais frontais ir taip pat kaltina šią Azijos valstybę nesustabdžius COVID-19 sukeliančio koronaviruso, visame pasaulyje jau nusinešusio per 180 tūkst. gyvybių, plitimo.

Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunberg (Greta Tunberg) Žemės dienos proga sakė, kad veiksmai galiausiai priklauso ne nuo vyriausybių ar verslo.

„Jie kils iš geriausių prieinamų mokslo duomenų ir visuomenės nuomonės“, – tviteryje parašė paauglė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sūduvis

Sūduvis portretas
Jankiai turėtų patylėti nes ką patys daro pasaulio mastu tai pats didžiausias nusikaltimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių