Quantcast

Migrantai į Europą plukdomi prabangiomis jachtomis: už kelionę pakloja virš 8 tūkst. dolerių

  • Teksto dydis:

Dar vienas akivaizdus įrodymas, kad migrantų gabenimas į Europą yra itin pelningas verslas. Toks pelningas, kad ties Italijos pakrante kontrabandininkai prabangias jachtas naudoja kaip vienkartines, praneša LNK.

Italijos pakrančių apsaugos pareigūnams ir vietos gelbėtojams vis dažniau tenka gelbėti iš vandens migrantus, atplaukusius prie pietinių Italijos krantų jachtomis. Migrantų kontrabandininkai tiesiog palieka žmonių prikimštas jachtas dreifuoti kranto link. Tai labai pavojinga, nes jos visai nepritaikytos švartuotis seklumose.

„Už kelionę nuo Izmiro iki Italijos kiekvienas sumokėjome po 8500 dolerių“, – pasakojo prieglobsčio prašytojas iš Afganistano Hamidas.

Tokių pinigingesnių migrantų gabenimas jachtomis virto labai pelningu verslu Turkijos ir Italijos kontrabandininkams. Ir visai nesvarbu, kad jachta skirta daugių daugiausia dešimčiai žmonių.

„Mūsų buvo 105 žmonės. Buvo moterų, tarp kurių – nėščios ir su vaikais. Taigi buvo dešimt kartų daugiau, negu yra vietų tokioje jachtoje“, – tikino Hamidas.

Išsilavinę afganai bėga nuo talibų režimo. Jiems padeda, pavyzdžiui, Švedijoje jau įsikūrę jų tėvai. Tam kad nuplukdytų į Italiją dvi šeimas su vaikais, jie sumokėjo kontrabandininkams daugiau kaip 40 tūkst. dolerių.

Scanpix nuotr.

„Nes mums Kabule tapo nebesaugu gyventi. Į valdžią atėjo talibai, o aš esu teisininkė. Dėl jų nebegaliu gyventi Kabule ir privalau išvykti iš Afganistano. Tai buvo sunki kelionė. Nuvykome į Iraną, tada per Turkiją į Italiją keliavome tris mėnesius“, – šnekėjo prieglobsčio prašytoja iš Afganistano Tooba.

Kontrabandininkai iš jachtų išmeta viską, kad tik galėtų prigrūsti kuo daugiau žmonių.

„Keturias ar penkias dienas dar turėjome šiek tiek vandens, bet paskutines dvi dienas teko semti vandenį iš jūros. Įsiberdavome šiek tiek cukraus, kad nesijaustų druskos, ir gerdavome. Tai buvo vienintelis dalykas, kuris leido išgyventi“, – kalbėjo Hamidas.

Galiausiai priplaukę Kalabrijos krantus, jachtos vairininkai pasprunka kitu laivu.

„Ten buvo du vyrai. Nematėme jų veidų, bet, sprendžiant iš kalbos, supratau, kad jie yra rusai arba ukrainiečiai“, – tikino Hamidas.

Keturias ar penkias dienas dar turėjome šiek tiek vandens, bet paskutines dvi dienas teko semti vandenį iš jūros.

Vietos valdžia Italijoje suskaičiavo, kad nuo metų pradžios tokių jachtomis atplaukusių migrantų skaičius jau artėja prie 10 tūkst. Tai – keturis kartus daugiau nei pernai. Turint omenyje, kad didelę, apynaują jachtą čia galima nusipirkti už 50 ar 100 tūkst., kontrabandininkai iš vieno reiso gali užsidirbti apie pusę milijono eurų.

„Tokiuose maršrutuose, kur naudojamos jachtos, labai sunku ką nors sulaikyti, nes net praskrendant iš arti matyti tik burinis laivas. Kai pamatai juos uoste, supranti, kad tai – apynaujės ar visiškai naujos jachtos, nekeliančios jokio įtarimo. Ten – du jūrininkai, dažniausiai ukrainiečiai“, – komentavo Rokela Jonika miestelio meras Vittorio Zito.

Kalabrijos teisėsaugos pareigūnai sugebėjo sulaikyti kelis tokias jachtas vairavusius ukrainiečius, bet įtaria, kad kontrabandos verslą organizuoja garsioji Kalabrijos mafija, o jai padeda nusikaltėliai Turkijoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ko

ko portretas
gero merkel gauna gerus prcentus o patikrint nieks nesiema o gerai pakracius tus jahtmenus /yla/ islystu is maiso bet visi svoi ir dalinasi navaru ===

Juozas

Juozas portretas
Tik nereikia skaičiuoti ir pergyventi dėl jų pinigų- kiek nori, tegul moka. O italams derėtų pasimokyti iš lenkų ir lietuvių ir apgręžinėti tas jachtas. Gelbėti skęstančius reikia tada, kai jie skęsta ne savo noru. Reikia vieną kartą nutraukti tą Europos prievartavimą nelegaliais migrantais. Tą turi daryti visos šalys.

Nedamusti fasistai

 Nedamusti fasistai portretas
Paskelbe kara zmonems per visus frontus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių