Quantcast

Mianmaro chunta apkaltino nuverstą lyderę valstybės paslapčių įstatymo pažeidimu

Mianmaro nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či) buvo apkaltinta pažeidusi kolonijinių laikų valstybės paslapčių įstatymą, ketvirtadienį pranešė jos advokatas, buvusiai kolonijinei valdytojai Jungtinei Karalystei sugriežtinus sankcijas karinei chuntai.

Apie naują kaltinimą Aung San Suu Kyi pranešta augant tarptautiniam pasipiktinimui dėl vasario 1 dieną Mianmare įvykdyto perversmo ir griežtų kariuomenės veiksmų prieš protestuotojus. Chuntai malšinant po perversmo kilusius protestus žuvo mažiausiai 535 žmonės.

Interneto paslaugų tiekėjams buvo liepta visoje šalyje išjungti belaidį interneto ryšį, ketvirtadienį pranešė telekomunikacijų bendrovė „Ooredoo“. Tai naujausias chuntos žingsnis siekiant blokuoti informacijos kanalus.

JK paskelbė sankcijas Mianmaro bendrovei „Myanmar Economic Corporation“ (MEC). Savaite anksčiau analogiškų priemonių prieš šį kariuomenės kontroliuojamą konglomeratą ėmėsi Vašingtonas.

Didžiosios šalys didina spaudimą Mianmaro kariuomenei, nusitaikydamos į jos plačius verslo interesus, įskaitant prekybą nefritais bei rubinais. Didžiąją dalį šios pelningos ir iš esmės nereguliuojamos prekybos kontroliuoja kariuomenės valdomos bendrovės.

Anksčiau Aung San Suu Kyi vaizdo ryšiu dalyvavo sostinėje Neipide vykusiame teismo posėdyje. Nušalintai civilinei lyderei pareikšta virtinė kaltinimų, dėl kurių jai gali būti uždrausta eiti politines pareigas.

Posėdis buvo skirtas administraciniams bylos reikalams. Be kita ko, buvo oficialiai paskirti aštuoni advokatai.

„Daw Aung San Suu Kyi (ponios Aung San Su Či) fizinė būklė, pasak ekrane ją mačiusio advokato, gera. Ji, kaip visuomet, buvo intelektuali ir žavinga“, – žurnalistams sakė advokatas Khin Maung Zaw (Chin Maung Zavas).

Vėliau naujienų agentūrai AFP jis pranešė, kad Nobelio taikos premijos laureatė kovo 25 dieną buvo apkaltinta pažeidusi Valstybės paslapčių įstatymą.

Tuo metu Jungtinėse Tautose valstybės narės išplatino pareiškimą, smerkiantį interneto blokavimą Mianmare ir atakas prieš žodžio laisvę.

Pareiškime, kurį pasirašė dešimtys valstybių, reiškiamas „gilus susirūpinimas“ žurnalistų ir žiniasklaidos darbuotojų padėtimi, kurioje jie atsidūrė kariškiams užgrobus valdžią.

„Savavališkas žudymas“

Be sankcijų, Londonas taip pat skirs 700 tūkst. JAV dolerių (596 tūkst. eurų) JT Saugumo Tarybos pastangoms dokumentuoti šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus Mianmare.

Praėjus dviem mėnesiams po perversmo Mianmaro kariuomenė pasiekė dugną, savavališkai žudydama nekaltus žmones, įskaitant vaikus.

„Praėjus dviem mėnesiams po perversmo Mianmaro kariuomenė pasiekė dugną, savavališkai žudydama nekaltus žmones, įskaitant vaikus“, – nurodė britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas (Dominikas Rabas) išplatintame pareiškime.

Jis pridūrė, kad sankcijos paveiks „vieną svarbiausių kariuomenės finansavimo šaltinių“.

Grupė pogrindyje prieš chuntą veikiančių nušalintų parlamentarų iš Aung San Suu Kyi Nacionalinės lygos už demokratiją (NLD) paskelbė, kad pirmąją balandžio savaitę suformuos „naują civilinę vyriausybę“.

Jie sakė, kad 2008 metais kariškių parengta konstitucija „atšaukiama“. Ketvirtadienį grupė protestuotojų Jangono gatvėje  sudegino krūvą konstitucijos egzempliorių.

Dar vienu smūgiu chuntos verslo interesams tapo dviejų kariuomenei priklausančių prekybos centrų Jangone padegimas praėjusią naktį.

Be to, vis daugiau tarptautinių įmonių nutraukia su ja ryšius.

Vokietijos įmonė „Giesecke & Devrient“, tiekusi žaliavas Mianmaro centriniam bankui banknotams spausdinti, trečiadienį paskelbė sustabdanti tiekimą.

Prancūzijos atsinaujinančiosios energijos milžinė „Voltalia“ pranešė, kad taip pat traukiasi iš Mianmaro dėl politinės ir humanitarinės krizės.

Tuo metu šalyje toliau tęsiasi protestai ir brutalus jų malšinimas. Ketvirtadienį centrinėje Mianmaro dalyje esančioje Monjvoje buvo nušautas 31 metų protestuotojas ir dar dešimt žmonių buvo sužeisti, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas pagalbos darbuotojas.

Dar vienas žmogus žuvo ir šeši buvo sužeisti centriniame Mandalėjaus regione.

Tarptautinė Raudonojo Kryžiaus ir Raudonojo Pusmėnulio draugijų federacija pareiškė, kad saugumo pajėgos taikosi į pirmosios pagalbos teikėjus.

„Mianmaro Raudonojo Kryžiaus pirmosios pagalbos teikėjai ir medikai buvo neteisėtai sulaikyti, buvo bauginami ar sužeisti, o Raudonojo Kryžiaus nuosavybė ir greitosios pagalbos automobiliai apgadinti. Tai nepriimtina“, – sakė organizacijos Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono skyriaus vadovas Alexander'as Matheou (Aleksandras Mateo).

JT Saugumo Taryba trečiadienį už uždarų durų surengė skubų posėdį aštrėjančiai padėčiai Mianmare aptarti. Per jį JT specialioji pasiuntinė Mianmarui Christine Schraner Burgener (Kristin Šraner Burgener) paragino Saugumo Tarybą imtis skubių veiksmų ir įspėjo dėl pilietinio karo bei kraujo liejimo grėsmės.

Britanijos ambasadorė Barbara Woodward (Barbara Vudvard) sakė, kad Saugumo Taryba „vieningai pasmerkė“ įvykius Mianmare ir aptarė „virtinę turimų priemonių“. Tačiau pagrindine Mianmaro sąjungininke laikoma Kinija atmetė sankcijų ar kitų „prievartos priemonių“ galimybę.

Nerimas dėl pilietinio karo grėsmės

Stiprėja būgštavimai, kad Mianmare, kurį dešimtmečius su pertraukomis krėtė susirėmimai tarp kariuomenės ir etninių sukilėlių grupių, gali kilti didesnio masto konfliktas.

Kelios iš maždaug 20 ginkluotų etninių grupių, kontroliuojančių didžiules daugiausia pasienyje esančias teritorijas, paskelbė nepritariančios perversmui ir protestų malšinimui.

Trys iš tų grupuočių – Taangų valstybės išvadavimo armija (TNLA), Mianmaro nacionalinio demokratinio aljanso armija (MNDAA) ir Arakano armija (AA) – trečiadienį pagrasino, kad prisijungs prie protestuotojų kovos su kariuomene.

Dar dvi grupės – Kajinų nacionalinė sąjunga (KNU) ir Kačinų nepriklausomybės armija (KIA) – pastarosiomis dienomis jau suintensyvino atakas prieš kariuomenę ir policiją.

Nuo praėjusio šeštadienio kariuomenė reguliariai rengia antskrydžius prieš KNU rytinėje Kajinų valstijoje.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad antradienį per aviacijos smūgį aukso kasybos rajone šioje valstijoje žuvo 11 žmonių. AFP kol kas nepavyko patikrinti šios informacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių