Quantcast

Maskvoje per savivaldos deputatų forumą sulaikyta apie 200 žmonių

Rusijos policija šeštadienį pranešė sulaikiusi apie 200 žmonių, susirinkusių Maskvoje į nepriklausomų savivaldos deputatų suvažiavimą, argumentuodama, kad jie įtariami „sanitarijos ir epidemiologijos reikalavimų pažeidimu“ ir kad tarp jų buvo „nepageidaujamų organizacijų“ narių.

Iš daugiau kaip 50 šalies regionų susirinkę opozicijos politikai ir aktyvistai ketino aptarti rugsėjį vyksiančius parlamento ir vietos valdžios rinkimus per pirmąjį tokio pobūdžio forumą.

Praėjus apie 40 proc. nuo konferencijos pradžios policijos pareigūnai įsiveržė į viešbutį „Izmailovo“, kuriame ji vyko, ir sulaikė apie 150 deputatų, nurodė opozicijos aktyvistas Ilja Jašinas.

Nepriklausoma grupė „OVD-Info“, stebinti opozicijos narių areštus ir politines represijas, nurodė, kad sulaikyta daugiau kaip 170 forumo dalyvių.

„Labai simboliška trumpai tetrukusio forumo pabaiga: deputatai – policijos furgonuose, o kaukėti policininkai užlaužia žmonėms rankas“, – per „Facebook“ parašė I. Jašinas.

„Štai kaip buvo sulaikyti nepriklausomų deputatų forumo dalyviai“, – per socialinį tinklą „Telegram“ pranešė „Susivieniję demokratai“, paskelbę vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip opozicionieriai grūdami į policijos automobilius.

Iškilaus Kremliaus kritiko Michailo Chodorkovskio remiamas judėjimas „Atvira Rusija“ anksčiau pranešė, kad tarp sulaikytųjų yra jo vykdomasis direktorius Andrejus Pivovarovas, Maskvos Krasnoselsko savivaldybės vadovas I. Jašinas, taip pat Timiriazevo rajono savivaldybės deputatė Julija Galiamina.

Taip pat buvo sulaikytas opozicijos politikas Vladimiras Kara-Murza jaunesnysis, „Atviros Rusijos“ koordinatorė Tatjana Usmanova ir keletas žurnalistų.

Vidaus reikalų ministerija vėliau paskelbė, kad pareigūnai sulaikė apie 200 visuomeninių organizacijų atstovų, „pažeidusių sanitarinius-epidemiologinius reikalavimus“ per renginį viename Maskvos viešbučių komplekse.

„Viename iš viešbučių kompleksų Izmailo kelyje grupė piliečių – visuomeninių organizacijų atstovų – mėgino surengti viešą renginį, pažeisdami nustatytus sanitarinius-epidemiologinius reikalavimus. Reikšminga dalis dalyvių neturėjo individualių apsaugos priemonių. Be to, tarp dalyvių buvo išaiškinta organizacijų, kurių veikla pripažinta nepageidaujama Rusijos Federacijos teritorijoje, narių“, – sakoma VRM pranešime.

„Į vidaus reikalų teritorinius skyrius pristatyta apie 200 žmonių“, – pridūrė ministerija.

Jų tikslas – mus įbauginti.

Tuo metu A. Pivovarovas, susisiekęs telefonu su AFP būdamas policijos areštinėje, sakė, kad forumo dalyviai buvo sulaikyti, nes valdžia įsitikinusi, kad jį organizavo judėjimas „Atvira Rusija“, paskelbtas „nepageidaujama organizacija“.

A. Pivovarovas pridūrė susidaręs įspūdį, kad valdžia ieškojo dingsties nutraukti opozicijos renginį.

„Jų tikslas – mus įbauginti“, – pabrėžė jis.

Įkalinto kito Kremliaus oponento Aleksejaus Navalno bendražygiai pareiškė, kad valdžia siekia didinti spaudimą savo kritikams prieš rugsėjį vyksiančius rinkimus.

„Aišku, kodėl buvo išardytas šis forumas – valdžia bijo bet kokios konkurencijos per rinkimus“, – sakoma A. Navalno įkurto Kovos su korupcija fondo (FBK) „Telegram“ žinutėje. Aktyvistai taip pat atkreipė dėmesį, kad valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“, uoliai remiančios prezidento Vladimiro Putino politiką, populiarumas šalyje mažėja.

„Net ir klastojamus rinkimus laimėti tampa vis sunkiau“, – sakoma žinutėje.

M. Chodorkovskio judėjimas „Atvira Rusija“ šioje šalyje buvo uždraustas 2017 metais, remiantis kontroversišku įstatymu, nukreiptu prieš užsienio grupes, kaltinamas politiniu kišimusi.

Į „nepageidaujamųjų“ sąrašą įtrauktiems subjektams draudžiama Rusijoje skelbti bet kokias publikacijas, o su jais bendradarbiaujantiems asmenims gali būti skiriamos baudos, įkalinimo bausmės ir draudimas atvykti į Rusiją.

Buvęs oligarchas ir naftos milžinės „Jukos“ savininkas M. Chodorkovskis buvo nuteistas dviejose kontroversiškose bylose, daugelio laikomose politiškai motyvuotomis, ir dešimtmetį praleido už grotų. Šiuo metu jis gyvena užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SIGN TIME

SIGN TIME portretas
Lietuvius jau ištyko tai Landzbergniai prie vairo. Tfu tau i snuki

TIME SIGN

TIME SIGN portretas
Fašistinis putino režimas siaučia. Štai kas gali ištikti ir lietuvius
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių