Quantcast

Maskvoje per demonstraciją už sąžiningus rinkimus sulaikyta beveik 300 žmonių

  • Teksto dydis:

Rusijos policija šeštadienį sulaikė beveik 300 žmonių, susirinkusių prie Maskvos merijos reikalauti laisvų ir sąžiningų vietos valdžios rinkimų, pranešė Vidaus reikalų ministerija.

Tūkstančiai žmonių per socialinius tinklus pažadėjo dalyvauti nesankcionuotame mitinge, tarnyboms atsisakius įregistruoti virtinę opozicijos ir nepriklausomų kandidatų į rugsėjį vyksiančius Maskvos miesto dūmos rinkimus.

„Per nesankcionuotą akciją sostinės centre už viešosios tvarkos pažeidimus sulaikyti 295 žmonės. Reikšminga dalis sulaikytųjų yra Maskvos gyventojai“, – nurodė VRM.

Visi sulaikytieji buvo išvežti į policijos nuovadas, kur jiems bus surašyti pažeidimo protokolai.

„Informuojame, kad policija imsis visų priemonių, būtinų užtikrinti piliečių saugumui, neleisti pažeisti viešosios tvarkos“, – pažymėjo policija.

Pasak pareigūnų, akcijos organizatoriai buvo raštu perspėti, kad jų veiksmai prieštarauja įstatymams.

Tyrėjai surengė reidus keleto diskvalifikuotų kandidatų namuose ir kampanijų štabuose, o pagrindiniam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui už raginimus dalyvauti demonstracijoje skirta 30 parų arešto.

Keletas kitų iškilių opozicijos veikėjų ir neįregistruotų kandidatų buvo areštuoti likus kelioms valandoms iki mitingo pradžios.

Tarnybos sugriežtino veiksmus prieš opozicijos politikus, tvyrant pykčiui dėl prastėjančios gyvenimo kokybės ir smunkant V. Putino populiarumo reitingams.

Vietos rinkimai yra reta galimybė disidentams pareikšti savo balsą politiniame gyvenime, nors prieš Kremlių nusistačiusios partijos per ilgiau kaip 20 metų besitęsiantį V. Putino valdymą yra išstumtos iš parlamento.

Šeštadienį Maskvos centre budėjo stiprios saugumo pajėgos. Vienas AFP žurnalistas sakė, kad mažiausiai 50 žmonių buvo sulaikyti prieš demonstracijos oficialią pradžią 14 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Protestus stebinčios organizacijos pranešė dar apie dešimtis kitų areštų.

Praeitą savaitgalį apie 22 tūkst. žmonių Maskvoje dalyvavo didžiausiame per kelerius pastaruosius metus proteste, tarnyboms atsisakius įregistruoti kai kuriuos opozicijos kandidatus dėl esą suklastotų parašų, nors kritikai sako, kad valdžios argumentai nepagrįsti.

Opozicijai pagrasinus liepos 27-ąją surengti dar didesnę demonstraciją, A. Navalnas buvo įkalintas, o kelių neįregistruotų kandidatų namuose ir kampanijos štabuose praeitą naktį buvo atliktos kratos.

Prieš demonstraciją buvo sulaikytas ir neįregistruotas kandidatas Dmitrijus Gudkovas. Anksčiau jis per „Facebook“ parašė, kad Rusijos ateičiai yra iškilęs pavojus.

„Jeigu dabar pralaimėsime, rinkimai kaip politinė priemonė liausis egzistavę, o represinė mašina stums šalį į 1937-uosius, – pabrėžė jis, turėdamas omenyje Stalino laikų represijas. – Kalbame apie tai, ar mūsų dienomis Rusjoje yra teisėta dalyvauti politikoje; kalbame apie šalį, kurioje mums teks gyventi.“

68 metų pensininkė Jelena Rastovka sakė AFP: „Bijojau visą gyvenimą, bet dabar jau gana. Jeigu liksime namuose – niekas nepasikeis.“

„Valdžia suima žmones, norinčius mesti jai iššūkį. Pažiūrėkit, ką jie daro – valdžiai nepatinka liaudis“, – pridūrė ji.

Kai kurie kiti opozicijos veikėjai, tarp jų A. Navalno bendražygis Ilja Jašinas ir Kovos su korupcija fondo (FBK) vadovas Ivanas Ždanovas anksčiau šeštadienį irgi pranešė esantys sulaikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nebuvo

nebuvo portretas
ten jokių sulaikymų, ruskių milicija žmones išvedė už tos demonstracijos ribų ir atgal jau neįleido, tai įskaičiau latvių spaudoje

Cha

Cha portretas
Aš nesuprantu, nejau Amerika negali investuoti kokių 5 milijardų į opoziciją, kaip Ukrainoje, tai gal pavyktų kokį maidaną sukurti kaip ukrainojbir pastatyti savo koki porochenko į valdžią. O čia išeina keli šimtai parekauti ir viskas. Investuokite milijardus, tai rezultatas gal bus koks:)

Cha cha cha to Cha cha cha

Cha cha cha   to Cha cha cha  portretas
Tai, sakai, lauki nesulauki kada ir Lietuvoje pradės siautėti panašūs bukapročiai kaip siautėja Rusijoje Putino bukapročiai? Užjaučiu, teks palaukti.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių