Quantcast

Maskva ragina įtampą Kosove spręsti diplomatiniu būdu

Kremlius pirmadienį paragino „diplomatinėmis priemonėmis“ išspręsti neseniai paaštrėjusią įtampą Kosove po ten įvykusių išpuolių prieš policiją.

„Esame už tai, kad šalys dėtų taikias pastangas ir ši situacija būtų išspręsta diplomatinėmis priemonėmis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Pasisakome už tai, kad būtų užtikrintos visos serbų teisės“, – pridūrė jis.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pažadėjo palaikyti Belgradą.

„Mes ir toliau padėsime Belgradui ginti teisėtus nacionalinius interesus, susijusius su Kosovu“, – sakoma ministerijos atstovės spaudai, Marijos Zacharovos, pareiškime. 

Ji teigė, kad Maskva yra sunerimusi dėl susidariusios padėties ir kaltina Prištiną „provokacijomis“ ir „represijomis prieš Kosovo serbus“. 

Istoriškai glaudžius ryšius palaikanti Serbija yra viena iš nedaugelio likusių Rusijos sąjungininkių Europoje po to, kai prezidentas Vladimiras Putinas įsakė įvesti karius į Ukrainą.

Nors 2008 metais Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos, Belgradas jos nepripažįsta ir skatina serbų daugumą šiaurės Kosove nepaklusti Prištinos valdžiai.

Šį savaitgalį įtampa Kosovo šiaurėje padidėjo po to, kai nežinomi užpuolikai apsišaudė su policija ir į ES teisėsaugininkus metė apsvaiginti skirtą granatą. 

Šimtai serbų, pasipiktinę buvusio policijos pareigūno suėmimu, pastatė kelių blokadas, dėl kurių buvo paralyžiuotas eismas per du sienos kirtimo iš Kosovo į Serbiją punktus.

Priština ir Belgradas apsikeitė kaltinimais dėl pastarųjų incidentų, o Kosovas nusprendė atidėti gruodžio viduryje numatytus vietos rinkimus serbų daugumą turinčiose savivaldybėse.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kosovo je Srbija.

Juokdariai

Juokdariai portretas
Ar sitie teroristai dar kazka ragina?

PIRMIAUSIAI

PIRMIAUSIAI portretas
Europa turėtų turėti tą DIPLOMATIJĄ. Šiandien ji naudojasi Amerikietiška - užskridai, sbombardavai, užgrobei....Geriausiu atveju - "pakeiti toje ar kitoje valstybėje tau nenaudingą valdžią"...kaip šiandieninėje Ukrainoje.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių