Quantcast

Maskva: gamykloje „Azovstal“ pasidavė 265 Ukrainos kariai

Rusijos gynybos ministerija antradienį pranešė, kad 265 Ukrainos kariai, tarp jų – kelios dešimtys sužeistų, pasidavė apsiaustoje metalurgijos įmonėje „Azovstal“ Ukrainos Mariupolio uostamiestyje.

„Per pastarąją parą sudėjo ginklus ir pasidavė 265 kariai, įskaitant 51 sunkiai sužeistą“, – sakė ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Pasak jo, visi, kam reikalinga medicininė pagalba, buvo nugabenti į ligoninę Novoazovsko mieste.

Antradienį reporterių paklaustas, ar ukrainiečių kariai bus laikomi karo nusikaltėliais, ar karo belaisviais, prezidento Vladimiro Putino atstovas atsakymo nepateikė.

V. Putinas „užtikrino, kad su jais bus elgiamasi pagal atitinkamus tarptautinius įstatymus“, nurodė Dmitrijus Peskovas.

Atskirai Rusijos parlamento žemųjų rūmų pirmininkas Viačeslavas Volodinas sakė, kad apsikeitimas belaisviais neturėtų apimti „nacių nusikaltėlių“.

Nors jis „Azovstal“ nepaminėjo, Maskva ne kartą yra sakiusi, kad tarp gamykloje įstrigusių karių yra pulko „Azov“ narių, Rusijos valdžios vadinamų „naciais“.

Kalbant apie nacius, mūsų pozicija negali keistis: jie yra karo nusikaltėliai ir mes privalome padaryti viską, kad patrauktumėme juos atsakomybėn.

„Kalbant apie nacius, mūsų pozicija negali keistis: jie yra karo nusikaltėliai ir mes privalome padaryti viską, kad patrauktumėme juos atsakomybėn“, – per susirašinėjimo platformą „Telegram“ paskelbė V. Volodinas.

Praėjusį mėnesį Maskva po kelias savaites trukusios apgulties perėmė Mariupolio kontrolę, tačiau šimtai ukrainiečių karių liko požeminiuose tuneliuose po didžiule „Azovstal“ pramonine zona, kurią blokavo Rusijos kariai.

Ukrainos gynybos ministerija vėlai pirmadienį informavo, kad į Rusijos kontroliuojamą teritoriją buvo evakuoti 264 ukrainiečių kariai, įskaitant 53 „sunkiai sužeistus“.

Pasak Ukrainos gynybos viceministrės Hanos Maliar, jiems bus taikoma „apsikeitimo [belaisviais] procedūra“.

„Azovstal“ gynėjai sužlugdė Rusijos operatyvinius planus dėl Rytų Ukrainos užėmimo, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas.

„83 Mariupolio gynybos dienos įeis į istoriją kaip XXI amžiaus Termopilai. „Azovstal“ gynėjai sužlugdė priešininko operatyvinius planus dėl Ukrainos rytų užgrobimo, patraukė į save didžiules priešo pajėgas ir visam pasauliui įrodė tikrąją rusų „kovos gebą“. Tai visiškai pakeitė karo eigą“, – sakė jis.

Per televizijos maratoną M. Podoliakas teigė, kad yra vilčių išgelbėti ukrainiečių karius iš „Azovstal“.

„Vilties, be abejo, yra. Ukraina sistemingai užsiima savo problemomis, tuo, kad išvaduotų savo žmones, savo teritorijas, todėl [gebėjimo] operacija neabejotinai bus tęsiama“, – sakė jis.

Pasak M. Podoliako, derybos šiuo klausimu einasi sunkiai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAzovstalMaskvaUkrainos kariai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių