Quantcast

Baltarusijos protestuotojai išeina į gatves pasitelkę naują taktiką

  • Teksto dydis:

Opozicijos protestuotojai į Baltarusijos sostinės gatves sekmadienį išėjo pasitelkę naują taktiką.

Šalyje jau ketvirtas mėnuo vyksta masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

A. Lukašenkos oponentai tvirtina, kad tikroji rinkimų laimėtoja yra jo varžovė Sviatlana Cichanouskaja, užėmusi savo įkalinto vyro vietą rinkimų kovoje ir greit tapusi populiari, ir toliau kiekvieną savaitgalį eina į sostinės Minsko gatves reikalauti prezidento atsistatydinimo bei naujų rinkimų.

Pastarosiomis savaitėmis pareigūnai ėmėsi griežtų represijų, kurių metu buvo sulaikyti šimtai žmonių ir neleista protestuotojams rinktis Minsko centre.

Tai paskatino A. Lukašenkos oponentus pakeisti taktiką ir jie ėmė kviesti žmones kiekviename sostinės rajone rengti nedidelius susibūrimus.

Pasak vietos žiniasklaidos, sekmadienį visame mieste suskaičiuota apie 20 tokių susibūrimų.

„Visuose Minsko rajonuose, be jokių išimčių, susirinko didelės kolonos. Lukašenkos milicija desperatiškai skuba iš rajono į rajoną“, – platformoje „Telegram“ pranešė opozicijos kanalas „Nexta Live“, padedantis koordinuoti vykstančias demonstracijas.

Kaip ir ankstesnėmis savaitėmis, sostinėje uždarytos kai kurios metropoliteno stotys, ribojamas mobilusis internetas.

Dislokuota daug saugumo pareigūnų, o portalas tut.by pranešė, kad prieš protestuotojus buvo panaudotos kurtinamosios granatos ir ašarinės dujos.

Žmogaus teisių organizacija „Viasna“ savo ruožtu pranešė, kad per protestus sulaikyta mažiausiai 50 asmenų. Centro tinklapyje skelbiamas sąrašas su sulaikytų protestuotojų pavardėmis, jis nuolat atnaujinamas.

Daugiausia žmonių sulaikyta Minske, bet jų būta ir Vitebske, prie Minsko esančioje Baraulianų gyvenvietėje, Karabčysuose Gardino srityje.

„Visi išeina į savo rajono gatves ir mato dešimtis, šimtus ir tūkstančius rėmėjų“, – šeštadienį savo „Telegram“ kanale paskelbtame vaizdo įraše kalbėjo 38 metų S. Cichanouskaja.

Ji pridūrė, kad baltarusiai yra „išdidi, drąsi ir taiki tauta, sužinojusi laisvės kainą ir niekada nesutiksianti gyventi be jos“.

Kelių Vakarų šalių lyderiai atsisakė pripažinti vėliausių rinkimų rezultatus ir išreiškė palaikymą S. Cichanouskajai, kuri netrukus po balsavimo buvo priversta pasitraukti į Lietuvą.

Europos Sąjunga paskelbė sankcijų A. Lukašenkai ir daugeliui jo sąjungininkų dėl įtariamo rinkimų klastojimo ir milicijos susidorojimo su demonstrantais.

Baltarusijos saugumo pajėgos pirmosiomis demonstracijų dienomis sulaikė tūkstančius protestuotojų. Daugelis jų vėliau pranešė apie kankinimą ir piktnaudžiavimą areštinėse.

A. Lukašenka, kurį tvirtai remia Maskva, savo ruožtu atsisako atsistatydinti ir vietoje to siūlo konstitucijos reformą opozicijai nuraminti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DIEDUKAS

DIEDUKAS portretas
BATIA,IMK PAVYZDĮ IŠ DEMOKRATINĖS PARANCŪZIJOS,BANANŲ IR DUJŲ DAUGIAU.MAČIAU,KAD IR GUMINIŲ DAVĖ,KAIP LIETUVOJE.

Ventus

Ventus portretas
Laido gaideliai, besislepiantys po proxiais :) Gaila is tikro tokiu debiliuku. Visuomeneje pritapti sunku, dirbti tingi ir/arba nemoka, tai kas belieka, laiz[y]ti ir c[i]ul[p]ti Puktinui ir Tarakonui. O i klausima, kodel ten nesikrausto, kur jiems geriau, jei ES ir LT jiems taip koktu ir bloga gyvent, atsakymas buna tyla :D :D

tulpes@lrpk.lt

tulpes@lrpk.lt portretas
Pilna xujasosu komentaruose,batkai pagatavi sikna atstatyti.kur ritasi pasaulis?
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių