Quantcast

Lenkijos policininkai apmėtyti akmenimis Baltarusijos pasienyje

  • Teksto dydis:

Lenkijos tarnybos sekmadienį pranešė, kad iš Baltarusijos į šalies teritoriją mėginusi patekti migrantų grupė apmėtė lenkų policininkus akmenimis. Vienas jų pataikė pareigūnui į šalmą.

Policija nurodo, kad incidentas įvyko šeštadienio vakarą prie Klukoviče Kolonijos kaimo, esančio pasienyje su Baltarusija. Smūgis buvo toks stiprus, kad „buvo pažeistas policininko galvą saugojęs šalmas“, nurodė šalies policija.

Dar vienas incidentas įvyko keliomis valandomis anksčiau. Maždaug 50 migrantų jėga prasibrovė per sieną prie kito pasienio kaimo – Stažinos. Pareigūnai sulaikė 22 Irako piliečius.

Tai buvo naujausi incidentai Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje, kur pastaruoju metu yra kilusi didžiulė įtampa.

Pasieniečiai sekmadienį įspėjo, jog matyti ženklų, kad „šiandien bus surengtas didesnio masto bandymas kirsti sieną“.

Europos Sąjunga (ES) kaltina Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką organizuojant masinį migrantų gabenimą iš Artimųjų Rytų iki ES sienos keršijant už Bendrijos įvestas sankcijas. Baltarusija tai neigia, tačiau praėjusią vasarą grasino nebestabdyti migrantų, kurie nori patekti į ES.

„Jeigu kas nors mano, kad Lukašenka arba baltarusiai pasiduos, jis klysta – to nebus“, – pareiškė A. Lukašenka šeštadienį paskelbtame interviu, kalbėdamas apie save trečiuoju asmeniu.

Daug migrantų dabar yra įstrigę Lenkijos pasienyje, kur gyvena palapinių stovyklose.

Pagalbos agentūros teigia, jog iki šiol mirė mažiausiai 10 migrantų, ir, atslenkant šaltiems orams, įspėja apie besirutuliojančią humanitarinę krizę.

Pasak Baltarusijos pareigūnų, didžiausioje stovykloje, esančioje netoli Baltarusijos Bruzgių kaimo, yra 2 tūkst. žmonių, įskaitant nėščias moteris ir vaikus.

Baltarusijos valdžia migrantams pristatė tam tikrą pagalbą, įskaitant palapines ir šildytuvus, o tai gali reikšti, kad ši stovykla pasienyje veiks kur kas ilgiau.

Lenkija jau yra sustiprinusi savo sienos apsaugą ir yra dislokavusi 15 tūkst. karių, kurie padeda pasieniečiams ir policijos pareigūnams stabdyti iš Sirijos ir Irako atvykusius migrantus, norinčius patekti į Vokietiją ir kitas Vakarų Europos šalis.

Lenkijos pasienio tarnyba skelbia šiais metais užfiksavusi daugiau nei 33 tūkst. nelegalių migrantų mėginimų kirsti šalies sieną iš Baltarusijos pusės, palyginti su vos 120 tokių atvejų per visus praėjusius metus.

Kai kurie migrantai ne kartą mėgina kirsti sieną. Vokietijos tarnybos skelbia šiemet užfiksavusios daugiau nei 9 tūkst. atvykėlių, kurie atkeliavo per Baltarusiją.

Lenkijos policija sulaiko ir įtariamus migrantų gabentojus. Šeštadienį pareigūnai sulaikė du gruzinus, vieną lenką ir vieną sirą.

Lenkijos vidaus reikalų ministerija skelbia taip pat siekianti išsklaidyti tarp migrantų sklandančius gandus, kad esą Lenkija sutiko pirmadienį pergabenti migrantus į Vokietiją.

Vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminski (Marijušas Kaminskis) tokius gandus pagadino „rengiama provokacija“.

Lenkijos valdžia nurodo į žmonių telefonus siunčianti žinutes anglų kalba, kuriose nurodoma, kad tai yra melas.

„Lenkija ir toliau saugos savo sieną su Baltarusija“, – taip pat nurodoma tokiose žinutėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Katinas

Katinas portretas
Issigimelei kuriuos reikia šaudyti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių