Quantcast

Latviją sukrėtė homofobijos aukos mirtis

Latviją šią savaitę sukrėtė gėjaus, kurio drabužiai buvo aplieti degalais ir padegti, mirtis; aktyvistai incidentą vadina homofobiniu išpuoliu ir kaltina policiją neveiklumu.

29 metų Normundas Kindzulis, greitosios medicinos pagalbos tarnybos darbuotojas, balandžio 23-iosios paryčiais nudegė 85 proc. kūno paviršiaus ir trečiadienį mirė.

Praeityje N. Kindzulis buvo gavęs homofobinių grasinimų mirtimi ir iš Rygos persikraustė į ramų Tukumo miestelį maždaug 70 km į vakarus nuo sostinės, sakoma spaudos pranešimuose.

Tačiau ir Tukume jis tapo homofobinių išpuolių taikiniu: buvo fiziškai užpultas mažiausiai keturis kartus.

Vietos policija, kaip pranešama, nieko netyrė.

Policija neatmeta galimybės, kad jis dėl grasinimų norėjo nusižudyti.

„Privedimas prie savižudybės irgi yra nusikaltimas“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Latvijos kriminalinės policijos vadovas, valstybinės policijos vadovo pavaduotojas Andrejus Grišinas.

N. Kindzulio atvejis išprovokavo nacionalinius debatus apie homofobiją 2 mln. gyventojų turinčioje Latvijoje, 2006-aisiais pakeitusioje savo konstituciją, kad būtų uždraustos tos pačios lyties asmenų santuokos.

„Nenorime gyventi homofobiškoje visuomenėje... Reikia permainų... ir mes tų permainų norime DABAR“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė LGBT teisių asociacija „Mozaika“.

Šalies prezidentas Egilas Levitas, buvęs Europos Teisingumo Teismo (ETT) teisėjas, taip pat pareiškė savo poziciją.

„Neapykantai Latvijoje nėra vietos“, – sakė jis.

Aukos kolega ir buto draugas Artis Jaunklavinis, kuris vis dar guli ligoninėje, sakė pamatęs N. Kindzulį degantį prie jų namų.

„Pabudau nuo klyksmo koridoriuje. Normundas liepsnojo kaip deglas, – naujienų portalui „Delfi“ sakė A. Jaunklavinis. – Bandžiau užgesinti liepsnas, įnešiau jį ir padėjau į vonią, bet nudegimai buvo per dideli, jo drabužiai prikepė prie odos.“

Prie apdegusio įėjimo į namus dabar iškabinta daugybė vaivorykštės spalvų vėliavų ir LGBT žmones palaikančių plakatų.

Vietos policija iš pradžių atsisakė pradėti oficialų tyrimą ir pareiškime nurodė, jog „nėra išsamių įrodymų, kad įvykdytas nusikaltimas“.

N. Kindzuliui mirus, policija dabar pagal įstatymą privalo pradėti kriminalinį tyrimą.

Taip pat vyksta atskiras tyrimas įtariant Tukumo policiją neveiklumu dėl grasinimų N. Kindzuliui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piromano mirtis, o prirašo homofobijai.

Piromano mirtis, o prirašo homofobijai. portretas
Ar žurnalistai tingėjo pasigilinti, sužinoti, kad jis kelis kartus jau buvo teisiamas už padeginėjimus? Matyt, ir šį kartą 4 val ryto ėjo kažką padegt , bet pačiam žiauriai nepasisekė. Gaila žmogaus.

Nemeluokite

Nemeluokite portretas
Agrastas budamas piromanu pats netycia susidegino bandydamas sukelti gaisra.

Anonimas

Anonimas portretas
Iš susideginusio psicho bandoma padaryti kažkokį didvyrį ar auką . Turim mes tokį, o dabar ir latviai turės...
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių