Quantcast

Kyjivas: Rusija nori laimėti laiko naujai atakai

Rusija bando įtikinti Ukrainą pradėti naujas derybas, kad laimėtų laiko persigrupuoti ir galėtų pradėti naują puolimą, pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė Ukrainos prezidento patarėjas.

Jau kelias savaites Kremlius „bando įtikinti Ukrainą pradėti derybas“, sakė Mychailas Podoliakas, baigiantis šeštajam karo mėnesiui.

Derybų metu Maskva nori „įšaldyti konfliktą, išlaikant status quo okupuotose Ukrainos teritorijose“, pridūrė jis.

Rusija „siunčia savo pasiūlymus per įvairius tarpininkus“, sakė prezidento patarėjas, tačiau jų neįvardino, nes Kijevas šiuo metu nepalaiko politinių ryšių su Rusija.

Rugpjūčio pradžioje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu susitikęs Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) keletą kartų siūlėsi tarpininkauti.

Penktadienį Turkijos vadovas pirmą kartą per pusę metų lankėsi Ukrainoje.

Ukrainos įsitikinusi, kad Maskva iš tiesų nenori rimtų taikos derybų, sakė M. Podoliakas. Pasak jo, Rusija tiesiog bando užsitikrinti „savo kariuomenės operacijų pertrauką“ prieš pradėdama naują puolimą.

Kyjivas atsisako derėtis dėl Rusijos okupuotų Ukrainos teritorijų. Jis nori susigrąžinti tas teritorijas, taip pat prorusiškų separatistų valdomas teritorijas rytuose ir 2014 metais Rusijos aneksuotą Krymą.

„Visi kiti scenarijai... tėra pavojinga operacinė pauzė prieš naują karo etapą, – sakė M. Podoliakas. – Ukrainiečiai priešinsis, kiek reikės.“

„Tai yra egzistencinis karas, mes neturime jokio kito sprendimo. Atsisakyti kovos reiškia ne tik Ukrainos valstybės, bet ir visų jos civilių gyventojų sunaikinimą“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Pirmosios abiejų kariaujančių pusių derybos pirmosiomis karo savaitėmis nedavė jokių konkrečių rezultatų.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainaRusijaMychailas Podoliakasderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių