Quantcast

Kyjivas atlieka tyrimą dėl separatistų teismo mirties bausmių JK ir Maroko piliečiams

Ukraina tiria aplinkybes, kuriomis Maskvos remiamas separatistų teismas skyrė mirties bausmę dviem britams ir vienam Maroko piliečiui, pranešė Kyjivas.

Ukrainiečių generalinė prokurorė Iryna Venediktova vėlų ketvirtadienio vakarą paskelbtus mirties nuosprendžius apibūdino kaip tarptautinės teisės „pažeidimą ir pasityčiojimą“ bei pabrėžė, kad su šiais vyrais turi būti elgiamasi sąžiningai pagal Ženevos konvencijas.

„Ukraina jau pradėjo ikiteisminį tyrimą šiuo klausimu ir imsis visų reikiamų veiksmų, kad visi, kurie dalyvavo šioje neteisėtoje akcijoje, būtų patraukti atsakomybėn už savo veiksmus“, – sakoma jos pranešime.

Aidenas Aslinas (Eidenas Aslinas) ir Shaunas Pinneris (Šonas Pineris) į rusų pajėgų nelaisvę pateko balandį pasidavę Mariupolio mieste – pietiniame Ukrainos uostamiestyje, kurį Rusijos pajėgos užėmė gegužę po ilgas savaites trukusios apgulties.

Ukrainos teismai yra skyrę ilgas laisvės atėmimo bausmes trims rusų kariams, nuteistiems už karo nusikaltimus, įvykdytus nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną.

I. Venediktova ketvirtadienį sakė, kad Ukraina atlieka tyrimą dėl daugiau nei 100 rusų karių, įtariamų karo nusikaltimais.

Jungtinės Tautos penktadienį taip pat pareiškė, kad yra susirūpinusios dėl prorusiškų separatistų teismo paskelbtų mirties nuosprendžių.

„JT Žmogaus teisių biuras yra susirūpinęs dėl apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos Aukščiausiojo Teismo, nuteisusio tris karius mirties bausme“, – žurnalistams Ženevoje sakė vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro atstovė Ravina Shamdasani (Ravina Šamdasani).

„Nuo 2015 metų pastebime, kad vadinamoji teismų sistema šiose apsišaukėliškose respublikose nesilaiko esminių teisingo bylos nagrinėjimo garantijų, tokių kaip viešas bylos nagrinėjimas, teismų nepriklausomumas, nešališkumas ir teisė nebūti verčiamam duoti parodymus. Tokie karo belaisvių teismai prilygsta karo nusikaltimui“, – perspėjo ji.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeMirties bausmėmaro0kiečiaibritai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių