Quantcast

Kremlius bando raminti gubernatoriaus suėmimo sukeltus protestus

Kremliaus pasiuntinys pirmadienį pabandė sumažinti politinę krizę, ketvirtą dieną vykstant protestams dėl Rusijos Tolimuosiuose Rytuose įsikūrusio regiono gubernatoriaus suėmimo.

Savaitgalį maždaug už 6 100 kilometrų nuo Maskvos esančio Chabarovsko gatvėse prieš populiaraus gubernatoriaus suėmimą protestavo dešimtys tūkstančių žmonių.

Su Kinija besiribojančio Chabarovsko krašto gubernatorius 50-metis Sergejus Furgalas praėjusią savaitę buvo areštuotas Chabarovske ir atskraidintas į Maskvą. Jis įtariamas prieš 15 metų nurodęs nužudyti kelis verslininkus.

Dideli protestai savaitgalį vyko Chabarovske ir aplinkiniuose miestuose. Pasak stebėtojų, tai buvo pirmos tokios demonstracijos per kelis dešimtmečius.

Protestai prasidėjo praėjus kelioms dienoms po to, kai du dešimtmečius šalį valdantis prezidentas Vladimiras Putinas triumfavo visuotiniame balsavime dėl konstitucinių reformų, galinčių suteikti jam galimybę išlaikyti valdžią savo rankose iki 2036 metų.

Nacionalistinei Liberaldemokratų partijai (LDPR) priklausantis S. Furgalas užėmė gubernatoriaus postą 2018 metais, rinkimuose nugalėjęs valdančiosios partijos atstovą.

Pirmadienį Chabarovske protestai atsinaujino, nors jų dalyvių buvo mažiau, nurodė aktyvistai.

Pranešama, kad savaitgalį į regioną atskrido V. Putino pasiuntinys Tolimiesiems Rytams vicepremjeras Jurijus Trutnevas.

Pirmadienį jis pareiškė, kad „žmonės turi teisę reikšti savo nuomonę“, pranešė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Tačiau nepanašu, kad J. Trutnevas būtų susitikęs su protestuotojais.

„Sergejų Ivanovičių palaikė ir palaiko didelis skaičius žmonių“, – pripažino jis, kalbėdamas apie gubernatorių.

Tačiau J. Trutnevas kaltino vietos pareigūnus dėl blogo klimato investicijoms ir kitų problemų.

„Manau, kad Chabarovsko regiono vadovybės darbas buvo prastai organizuotas“, – pareiškė jis.

Pirmadienį protestuotojų minia susirinko prie regiono administracijos biuro. Ten vykusios demonstracijos vaizdo įrašą paskelbė vieno opozicijos lyderių Aleksejaus Navalno rėmėjai.

Aktyvistų skaičiavimu, demonstracijoje dalyvavo maždaug 300 žmonių.

„Mes renkamės Furgalą“, – skandavo protestuotojai. Kai kurie jų laikė į viršų iškeltus kumščius. Tai buvo jau ketvirta demonstracija nuo gubernatoriaus suėmimo.

LDPR partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis apkaltino valdžios pareigūnus naudojant „Stalino epochos metodus“.

Pirmadienį socialiniame tinkle „Telegram“ V. Žirinovskis parašė, kad S. Furgalas yra vienas iš penkių populiariausių regionų vadovų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių