Quantcast

Koronaviruso protrūkio aukų skaičius pralenkė SARS pjūtį

Kinijos vyriausybė pirmadienį paskelbė, kad šalies žemyninėje dalyje vėl užfiksuotas naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žmonių reikšmingas pagausėjimas po ankstesnės dienos menamo atokvėpio, o mirus dar 97 pacientams bendras protrūkio aukų skaičius išaugo iki 908 ir viršijo mirusiųjų nuo 2002–2003 metų ūmaus kvėpavimo takų sutrikimo (SARS) skaičių.

Tarp aukų yra mažiausiai du žmonės, mirę už Kinijos ribų.

Kinijos sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad per pastarąją parą patvirtinti dar 3 062 užsikrėtimo virusu 2019-nCoV atvejai, tad Kinijos žemyninėje dalyje nuo protrūkio pradžios jų skaičius išaugo iki 40 171. Sekmadienį paskelbtas per parą patvirtintų naujų užsikrėtimų skaičius buvo reikšmingai mažesnis ir nesiekė 2 700, todėl buvo reiškiamas trumpai gyvavęs optimizmas, kad prevencijos priemonės, įskaitant griežtą karantiną, galbūt yra veiksmingos.

Mirčių nuo naujojo viruso skaičius tapo didesnis nei SARS epidemijos, kaip manoma, nusinešusios 774 žmonių gyvybes. Tiek SARS sukėlėjas, tiek naujasis užkratas priskiriami prie tos pačios koronavirusų šeimos, kaip ir įprastus peršalimo susirgimus sukeliantys virusai. Tačiau ekspertai mano, kad gyvūnų organizmuose atsiradusios ir žmonėms persimetusios šių virusų naujos atmainos gali būti labai pavojingos.

Kinija paskubomis statė naujas ligones ir pertvarkė virtinę viešųjų pastatų protrūkio židinyje – Uhano mieste, kad juose būtų galima gydyti tūkstančius pacientų. Uhane, Hubėjaus provincijos administraciniame centre, jau ilgiau kaip dvi savaites taikomos griežtos karantino priemonės.

Valdžia stengiasi užtikrinti šio daugiau kaip 11 mln. gyventojų turinčio didmiesčio aprūpinimą maistu. Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Hubėjaus provincijos vyriausybė dėl šios krizės mokės subsidijas ūkininkams ir kitiems maisto produktų gamintojams, taip pat prekybos centrams.

Už žemyninės Kinijos ribų jau užfiksuota daugiau kaip 360 užsikrėtimo naujuoju koronavirusu atveju, daugiausiai susijusių su atvykėliais iš Kinijos arba glaudžiais kontaktais su tokiais keliautojais.

PSO: koronaviruso plitimas gali būti tik „ledkalnio viršūnė“

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adanomas Gebrajesusas) sekmadienį perspėjo, kad patvirtinti atvejai, kai Kinijoje niekada nesilankę žmonės perdavė naująjį koronavirusą kitiems žmonėms, gali būti tik „ledkalnio viršūnė“.

Tuo metu PSO vadovaujamos „tarptautinės ekspertų misijos“ nariai pirmadienį atskrido į Kiniją, siekdami padėti koordinuoti atsakomuosius veiksmus į protrūkį, per kurį šalyje jau užsikrėtė daugiau nei 40 tūkst. žmonių ir 908 jų mirė.

„Užfiksuoti keli atvejai, kai #2019nCoV buvo perduotas [Kinijoje] niekada nesilankiusių žmonių“, – sekmadienį tviteryje parašė PSO vadovas, pavartodamas naujojo viruso preliminarų mokslinį pavadinimą.

„Mažas [užsikrėtimo] atvejų skaičius galimai rodo, kad liga yra labiau išplitusi kitose šalyse. Trumpai tariant, galbūt tematome ledkalnio viršūnę“, – perspėjo jis.

Nors atrodo, kad virusas už Kinijos ribų plinta lėtai, Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas perspėjo, jog šis procesas gali paspartėti.

„Riboti [ligos] plitimą išlieka mūsų tikslas, tačiau visos šalys turi pasinaudoti galimybėmis, sukurtomis vykdant izoliavimo strategiją, kad pasirengtų galimam viruso atvykimui“, – nurodė jis.

PSO misijai Kinijoje vadovauja Bruce'as Aylwardas (Briusas Eilvordas), ankstesnių ligų protrūkių krizių veteranas, pranešė Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. B. Aylwardas 2014–2016 metais vadovavo PSO atsakui į Ebolos karštligės epidemiją Vakarų Afrikoje.

Pasak PSO, pastarosiomis dienomis padėtis Kinijoje „kiek stabilizavosi“ kalbant apie užsikrėtimo koronavirusu atvejų skaičių. Tačiau ši JT agentūra perspėjo, jog kol kas per anksti teigti, kad epidemija pasiekė kulminaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių