Quantcast

Kinijos milijardierius Sun Dawu nuteistas 18 metų kalėti už „neramumų provokavimą“

  • Teksto dydis:

Kinijos teismas trečiadienį skyrė aštuoniolika metų laisvės atėmimo bausmę žemės ūkio magnatui Sun Dawu (Sun Dau) už virtinę nusikaltimų, įskaitant „neramumų provokavimą“.

Milijardieriaus, paprastų žmonių teisių gynėjo, teismo procesas vyko slaptai.

Netoli Pekino esančio Gaobeidiano miesto teismas nurodė, kad Sun Dawu buvo nuteistas už tai, kad, be kita ko, „subūrė minią, kad ši pultų valstybės institucijas“, „trukdė valstybės administracijai“ ir „kurstė ginčus bei provokavo neramumus“. Tokia kaltinimų formuluotė dažnai naudojama prieš disidentus.

Sun Dawu buvo sulaikytas policijos pernai lapkritį kartu su 19 giminaičių ir verslo partnerių, kai jo firma įsivėlė į ginčą dėl žemės su valstybine įmone.

Charizmatiškas Sun Dawu kartu su žmona sukūrė vieną didžiausių privačių žemės ūkio bendrovių Kinijoje, pradėję praėjusio amžiaus 9-ame dešimtmetyje nuo kelių vištų ir kiaulių ūkio.

Sun Dawu taip pat garsėjo kaip uolus kaimo reformų šalininkas, o 2019 metais per didžiulį kiaulių maro protrūkį aktyviai viešino informaciją apie jį, skelbdamas internete nudvėsusių kiaulių nuotraukas, vietos pareigūnams delsiant imtis priemonių ligai pažaboti.

Trečiadienį teismas Sun Dawu taip pat skyrė 3,11 mln. juanių (402 tūkst. eurų) baudą.

Teismo procesas šiaurinės Hebėjaus provincijos Gaobeidiano miesto liaudies teisme prasidėjo ketvirtadienį, sakė Sun Dawu advokatai. Jie pabrėžė, kad dėl teismo proceso slaptumo buvo „pažeisti teisės reikalavimai ir neužtikrintos kaltinamojo bylinėjimosi teisės“.

2003 metais Sun Dawu buvo nuteistas kalėti už „neteisėtą lėšų rinkimą“, tačiau šis nuosprendis buvo panaikintas, verslininkui sulaukus didžiulės žmogaus teisių aktyvistų bei visuomenės palaikymo bangos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Good news.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių