Quantcast

Kinijoje auga viruso aukų skaičius: įvedama naujų susisiekimo apribojimų

Kinija penktadienį izoliavo milijonus žmonių, gyvenančių netoli naujo koronaviruso protrūkio epicentro, nutraukdama viešąjį susisiekimą devintame mieste, šaliai imantis precedento neturinčių karantino priemonių dėl ligos, pareikalavusios jau 26 žmonių gyvybių.

Nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nepaisydama patvirtintų užsikrėtimo atvejų dar keliose valstybėse, nepaskelbė tarptautinio masto krizės, Pekinas įvedė naujų prevencinių gyventojų judėjimo suvaržymų, dabar liečiančių apie 32 mln. žmonių.

Siekiant užkirsti kelią ligos plitimui, taip pat buvo atšaukti kai kurie šventiniai renginiai, Kinijai ruošiantis sutikti Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių.

Iš centrinio Uhano miesto atkeliavęs virusas jau užkrėtė 830 žmonių, pranešė Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija.

Naujasis koronavirusas kelia nerimą dėl savo panašumo į ūminio kvėpavimo takų sindromą SARS, 2002–2003 metais pareikalavusį žemyninėje Kinijoje ir Honkonge beveik 650 žmonių gyvybių.

PSO pripažino, kad Kinijoje susiklostė nepaprastoji padėtis, bet nusprendė neskelbti pasaulinės ekstremalios padėties. Toks žingsnis suteiktų galimybę sutelkti daugiau finansinių ir kitokių išteklių, bet susirūpinusioms vyriausybėms tai taip pat gali suteikti pagrindą riboti keliones ir prekybą su paveiktomis šalimis.

Uhanas – svarbus 11 mln. gyventojų turintis pramonės ir transporto mazgas šalies viduryje – tapo miestu vaiduokliu, Kinijai paskelbus beprecedenčio griežtumo transporto karantiną jame ir netoliese esančiuose miestuose.

Kinijoje prasidėjo šventinis Naujųjų metų laikotarpis, kuriuo paprastai susitinka šeimos ir organizuojami vieši renginiai, tačiau Uhano gatvės yra tuščios, o parduotuvės – uždarytos.

Net policijos pajėgos, paprastai aktyviai veikiančios Kinijos miestuose, yra vos pastebimos.

Sunerimę pacientai

Tuo metu vienoje ligoninėje, kurioje lankėsi naujienų agentūros AFP žurnalistai, buvo kilęs sujudimas, nerimaujantiems pacientams užplūdus įstaigą dėl tyrimų.

Temperatūros matavimo punkte medikas, dėvėjęs visą kūną dengiantį apsauginį kostiumą, veido kaukę ir akinius, pasiėmė termometrą iš pusamžės moters, žvilgtelėjo į skalę ir tučtuojau vėl atsigręžė į pacientę.

„Ar užsiregistravote? Tada eikite pas gydytoją“, – sakė ligoninės darbuotojas.

Vienas 35 metų vyras išreiškė nuogąstavimus, kurių turi ir daugelis kitų gyventojų.

„Aš karščiuoju ir sloguoju, todėl nerimauju, kad užsikrėčiau, – kalbėjo tik pavarde Li prisistatęs vyriškis. – Dar nežinau rezultatų; šiek tiek jaudinuosi.“

Kadangi atostogų metu šimtai milijonų žmonių keliauja po Kiniją, vyriausybė įšaldė išvykimus iš Uhano visomis transporto priemonėmis. Mieste taip pat buvo nutrauktas viešasis susisiekimas, o gyventojams buvo liepta neišeiti iš namų.

Be to, buvo atšaukta dauguma atvykstančių skrydžių – taigi, miestas tapo dar labiau izoliuotas.

„Šiemet turime baisius kinų Naujuosius metus. Žmonės dėl viruso neišeina į lauką“, – mieste sakė vienas taksi vairuotojas, pageidavęs likti anonimas.

Vis tik jis nebuvo susirūpinęs, kad dėl potencialiai ilgalaikių judėjimo apribojimų gyventojams gali pritrūkti maisto.

„Tai kinų Naujieji metai, ir žmonės jau yra nusipirkę daugybę prekių, kad galėtų kelias dienas gaminti maistą namuose“, – paaiškino jis.

Tačiau patogenas, kurio techninis pavadinimas yra 2019-nCoV, sukėlė nerimą visoje šalyje, o chirurginės kaukės žaibiškai išparduodamos daugelyje parduotuvių Šanchajuje, Pekine ir kituose miestuose.

Atsarginės priemonės

Kinija penktadienį nutraukė viešąjį susisiekimą dar keturiuose miestuose aplink mirtino koronaviruso epicentrą, o apribojimų paveiktų žmonių skaičius padidėjo iki 41 mln., tarnyboms karštligiškai mėginant suvaldyti šios ligos plitimą.

Pareigūnai Sianinge, Siaogane, Enši ir Džidziango miestuose, kurie visi yra Hubėjaus provincijoje, kur pirmą kartą buvo aptiktas virusas, pranešė, kad stabdomas susisiekimas viešuoju transportu, įskaitant traukinius.

Kai kurie miestai taip pat paskelbė, kad uždaromos pramogų įstaigos, pavyzdžiui teatrai ir karaokės barai.

Anksčiau penktadienį į krizę sureagavo ir daugiau nei 2 mln. žmonių turintis Huangši miestas. Vietos valdžia penktadienį paskelbė, kad stabdomas viešasis susisiekimas.

Ketvirtadienį 7,5 mln. gyventojų turinčiame Huangange taip pat buvo nutrauktas susisiekimas viešuoju transportu ir traukiniais, o žmonėms buvo liepta nepalikti miesto.

Uhane gyventojų judėjimas penktadienį buvo net labiau suvaržytas, miesto valdžiai apribojus taksi skaičių keliuose. Kinų pavėžėjimo paslaugų milžinė „Didi Chuxing“ taip pat pranešė įšaldžiusi savo veiklą šiame mieste.

Siekdama atgrasyti piliečius nuo kelionių po šalį, vyriausybė penktadienį paskelbė, kad visi geležinkelių, oro, kelių ar vandens transporto bilietai gali būti grąžinti atgaunant visą sumokėtą sumą.

Tuo metu Pekine buvo atšaukti viešieji renginiai šventyklose, kur per Naujuosius metus paprastai susirenka didžiulės minios, o istorinis Uždraustasis miestas bus uždarytas nuo šeštadienio.

Šanchajaus Disneilendas pranešė neribotam laikotarpiui užsidarantis nuo šeštadienio, kad užtikrintų savo svečių ir darbuotojų saugumą.

Kvėpavimo takus pažeidžiantis virusas atsirado jūrų gėrybių ir gyvūnų rinkoje Uhano mieste gruodžio pabaigoje. Liga išplito dar keliose valstybėse, įskaitant JAV.

„Jokios pasaulinės krizės“

Kinų Nacionalinė sveikatos apsaugos komisija pranešė, kad šalyje iš 830 pacientų 177 yra sunkios būklės. Medikai taip pat tiria 1 072 įtariamus užsikrėtimo atvejus.

„Kinijoje susiklostė nepaprastoji padėtis, tačiau ji dar netapo visuotine sveikatos krize“, – po dvi dienas trukusio posėdžio Ženevoje žurnalistams sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adanomas Gebrejesusas).

Jis gyrė Kinijos prevencines priemones, bet išreiškė viltį, kad jų ilgam neprireiks.

Pekinas šįkart sulaukė pagyrų dėl savo atsako, priešingai nei per SARS epidemiją, kai apie protrūkį buvo pranešta tik po kelių mėnesių nuo jo pradžios, o valdžia iš pradžių kategoriškai atsisakė įsileisti į šalį PSO ekspertų.

Penktadienį Kinijoje buvo konstatuota antroji mirtis nuo viruso už epicentro Uhane ribų – mirė vienas pacientas Heilongdziango provincijoje, esančioje už 2 000 km į šiaurės rytus nuo Uhano.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Virusas

Virusas portretas
jau prie jusu duru ,tuoj pasibels privalesit isileisti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių