Quantcast

Kijevas ir separatistai atitraukia pajėgas nuo svarbaus fronto ruožo

Ukrainos kariuomenė antradienį pranešė, kad jos ir prorusiškų separatistų pajėgos pradėjo atsitraukimą iš svarbaus fronto ruožo konflikto krečiamoje šalies rytinėje dalyje.

„Abi pusės pradėjo pajėgų atitraukimo procesą... ties 4-ąja Zolotės gyvenviete“, – sakoma Ukrainos kariškių „Facebook“ pranešime.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėjimo misijos atstovai patvirtino, kad abi konflikto šalys vidurdienį pradėjo karių ir ginkluotės atitraukimą, prasidedant savaitės trukmės paliauboms, pridūrė kariškiai.

Kariuomenės spaudos centro pranešime sakoma, kad šis pajėgų atitraukimas nesusilpnins vyriausybės pajėgų gynybos pajėgumų minėtame ruože, o „valdžia jokiu būdu nepaliks vietos gyventojų be dėmesio, kadangi visi veiksmai atliekami turint vieną tikslą – ruožų, iš kurių atitraukiamos pajėgos, saugumą, taikių gyventojų ir karių gyvybių bei sveikatos apsaugą“.

Minske posėdžiaujanti Trišalė kontaktinė grupė (TKG), padedanti spręsti konfliktą Rytų Ukrainoje, buvo informuota apie šį atitraukimą, sakė Kijevo atstovo šioje grupėje eksprezidento Leonido Kučmos atstovė spaudai Darka Olifer.

Luhansko separatistų lyderis Vladislavas Deinega taip pat pranešė, kad rajone pradėtas pajėgų atitraukimas.

Pajėgų atitraukimas yra viena iš pagrindinių sąlygų, keliamų siekiant pirmų tiesioginių Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Ukrainos vadovo Volodymyro Zelenskio derybų, kurioms turėtų tarpininkauti Prancūzijos ir Vokietijos lyderiai.

Kad susitikimas įvyktų, abi pusės taip pat turi išvesti savo pajėgas iš Petriskės gyvenvietės Donecko regione.

Gegužės mėnesį prezidentu tapęs buvęs komikas V. Zelenskis bando atgaivinti taikos procesą ir užbaigti jau ilgiau kaip penkerius metus besitęsiantį separatistinį konfliktą rytinėje Ukrainoje, nusinešusį maždaug 13 tūkst. gyvybių.

Tačiau šios pastangos stringa, Kijevo ir Maskvos palaikomų separatistų pajėgoms neatitraukiant savo karių nuo fronto ruožo dėl ten vykstančių susišaudymų.

Kariuomenės atitraukimą numatantis V. Zelenskio taikos planas sulaukė daug kritikos Kijeve. Ypač jam priešinasi karo veteranai ir nacionalistai.

Per kelias pastarąsias savaites tūkstančiai ukrainiečių, įskaitant V. Zelenskio pirmtaką Petro Porošenką, dalyvavo protestuose Kijeve ir kituose šalies miestuose, smerkdami kariuomenės atitraukimą kaip „pasidavimą“.

Nacionalistai antradienį rengia dar vieną protestą prie V. Zelenskio prezidentūros.

Įvairios nacionalistų organizacijos net įvedė sako karius į Zolotę, bandydamos neleisti iš gyvenvietės išvesti ukrainiečių karių.

Praėjusią savaitę 41 metų Ukrainos prezidentas buvo priverstas asmeniškai vykti į Zolotę, kad įtikintų jo sprendimą kritikuojančius nacionalistus netrukdyti taikos procesui.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas pirmadienį pareiškė, kad V. Zelenskiui reikia „priversti“ nacionalistus vykdyti jo įsakymus.

V. Zelenskio politiniai priešininkai antradienį suskubo kritikuoti prezidentą.

Ivana Klympuš-Cincadzė, P. Porošenkos partijos atstovė parlamente, ukrainiečių pajėgų atitraukimą pavadino „pasidavimu Kremliaus sąlygoms“.

Artėjant planuotam vadovų susitikimui ukrainiečių, rusų ir separatistų derybininkai neseniai susitarė dėl taikos plano Kremliaus remiamų separatistų kontroliuojamiems regionams. Priimtos gairės numato specialų statusą toms teritorijoms, jei jose bus surengti laisvi ir sąžiningi rinkimai laikantis Ukrainos konstitucijos.

Daugelis kritikų Ukrainoje mano, kad šis siūlymas pernelyg palankus Rusijai, nors V. Zelenskis žada neišduoti Ukrainos interesų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Akivaizdu kad

Akivaizdu kad portretas
Kapituliavo Kijevo neofašistai. Banderos ideologijai ateina kaput.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių