Quantcast

Kazachstano lyderis sako, kad „taikdariai“ į šalį atvyko ribotam laikui saugoti strateginių objektų

Kazachstano prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) penktadienį pareiškė, kad Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) kontingentas šalyje vykdys strateginių objektų apsaugos užtikrinimo funkcijas.

„Šis kontingentas atvyko ribotam laikui, kad atliktų daugiausia strateginių objektų gynimo ir apsaugos funkcijas“, – penktadienį per kovos su terorizmu štabo posėdį sakė K.-J. Tokayevas.

Susitikime pranešimus skaitė laikinieji vidaus reikalų ir gynybos ministrai, taip pat Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas.

Kazachstano prezidentas davė virtinę įsakymų, kuriais siekiama stabilizuoti padėtį šalyje.

Vėliau penktadienį K.-J. Tokayevas ketina kreiptis į tautą.

Šis kontingentas atvyko ribotam laikui, kad atliktų daugiausia strateginių objektų gynimo ir apsaugos funkcijas.

Kazachstanas, ilgą laiką laikytas viena stabiliausių posovietinių Centrinės Azijos šalių ir turintis gausius energijos šaltinių išteklius, šiuo metu išgyvena didžiausią krizę per kelis dešimtmečius. Praeitą savaitgalį įsiplieskę protestai dėl automobilinių suskystintų dujų pabranginimo peraugo į visą šalį apėmusias audringas demonstracijas.

Keliuose miestuose ginkluoti protestuotojai grūmėsi su vyriausybės pajėgomis.

Pasak VRM, per specialiąją operaciją sulaikyta daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, 18 buvo sužeisti, o dar 26 – „likviduoti“. Paprastai toks terminas vartojamas pranešimuose apie saugumo pajėgų nukautus įtariamus ekstremistus.

Didėjant spaudimui Kazachstano prezidentas kreipėsi į Rusijos dominuojamą KSSO, kad ši suteiktų pagalbą kovojant su „teroristų gaujomis“, esą „įgijusiomis rimtą apmokymą užsienyje“.

Po kelių valandų karinis aljansas, kuriam priklauso Rusija, Armėnija, Baltarusija, Kazachstanas, Kirgizija ir Tadžikistanas, pranešė, kad pirmosios pajėgos jau išsiųstos – įskaitant Rusijos oro desantininkų dalinį. Tai yra pirmoji didelė bendra operacija nuo KSSO įkūrimo 1999 metais.

„Taikos palaikymo pajėgos... buvo pasiųstos į Kazachstano Respubliką ribotam laikui, kad stabilizuotų ir normalizuotų padėtį“, – sakoma bloko pranešime. Vis dėlto tikslus misijoje dalyvaujančių karių skaičius nebuvo įvardytas.

JAV: „pasaulis stebi“ Rusijos elgesį Kazachstane

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį perspėjo Rusijos karius Kazachstane neperimti šios šalies institucijų kontrolės, sakydamos, kad pasaulis stebės galimus teisių pažeidimus.

„Jungtinės Valstijos ir, tiesą sakant, pasaulis stebės, ar nepažeidžiamos žmogaus teisės“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Nedas Price’as (Nedas Praisas).

„Taip pat stebėsime bet kokius veiksmus, kurie galėtų būti Kazachstano institucijų užgrobimo prielaida“, – pridūrė jis.

Jungtinės Valstijos ir, tiesą sakant, pasaulis stebės, ar nepažeidžiamos žmogaus teisės.

N. Price’as pareiškė, kad „paliks Kazachstano vyriausybei“ paaiškinti, kodėl į šalį buvo pakviestos Rusijos dominuojamos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) pajėgos.

Dabartinis bloko pirmininkas, Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sakė, kad aljansas reaguoja į pagalbos prašymą dėl „išorės kišimosi“.

Neužsimindamas apie pastaruosius kaltinimus, N. Price’as dar kartą paragino Kazachstaną imtis veiksmų dėl neramumų, kuriuos sukėlė reti masiniai protestai, išprovokuoti degalų kainų šuolio, priežasčių.

„Tikimės, kad Kazachstano vyriausybė greitai galės spręsti problemas, kurios iš esmės yra ekonominio ir politinio pobūdžio“, – sakė N. Price’as, pavadinęs JAV šios Centrinės Azijos valstybės „partnerėmis“.

Valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) anksčiau ketvirtadienį paskambino savo kolegai iš Kazachstano Muchtarui Tileuberdi (Muchtaru Tileuberdžiui) ir paragino ieškoti taikaus sprendimo bei gerbti žiniasklaidos laisvę.

A. Blinkenas „pakartojo Jungtinių Valstijų visišką paramą Kazachstano konstitucinėms institucijoms ir žiniasklaidos laisvei bei pasisakė už taikų, teises gerbiantį krizės sprendimą“, sakė N. Price’as.

Valstybės departamento atstovas nurodė, kad A. Blinkenas taip pat pasinaudojo proga aptarti su M. Tileuberdi susirūpinimą dėl Rusijos kariuomenės telkimo šalia Ukrainos sienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

beretnykai

beretnykai portretas
valinkit i kazachstana tvarkos daryt, ko laukiat smirdziai nukvake

jis

jis portretas
Rusija ištikima savo strategijai. Jie taip taikdarius į Lietuvą atsiuntė, kai dar net karo nebuvo 1939m. Jie lygiai taip daro visur,- ateina, o išeiti pamiršta. Jokie ten ne taikdariai, žudikai ir nusikaltėliai, ruskiai gi patrankų mėsai pastoviai verbuoja savo nusikaltėlius, kuriems jau nėra kur dingti.

Kam klaidinti žmones?

Kam klaidinti žmones? portretas
Jokie" tvarkdariai", - vadinkite juos tikru vardu : tai smogikai - banditai !
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių