Quantcast

Kazachstane nukrito keleivinis lėktuvas: žuvo 12 žmonių, beveik pusšimtis nukentėjo

Kazachstane penktadienio rytą sudužus oro linijų „Bek Air“ lėktuvui žuvo dvylika žmonių, o dar 49 buvo sužeisti, patikslintus duomenis skelbia Vidaus reikalų ministerijos Nepaprastųjų situacijų komitetas.

Anksčiau skelbta apie penkiolika aukų.

„Per įvykį žuvo dvylika žmonių, nukentėjo 49. (Jų) tapatybės nustatytos“, – sakoma komiteto pranešime.

Nepaprastųjų situacijų komitetas paskelbė dvylikos aviakatastrofos aukų sąrašą. Remiantis juo, aštuoni žmonės žuvo nelaimės vietoje, du mirė medikams teikiant pagalbą oro uoste, o dar du – ligoninėje.

Skelbiama, kad žuvusieji buvo gimę 1940–1986 metais.

Almatos miesto administracija taip pat patvirtino, kad nelaimė pareikalavo dvylikos gyvybių, nors vienas jos pareigūnas anksčiau pranešė apie penkiolika aukų.

Komiteto paviešintame vaizdo įraše matyti į gabalus subyrėjęs pigių skrydžių bendrovės „Bek Air“ eksploatuotas lėktuvas, kurio nosis įsirėžusi į iš dalies sugriuvusį namą, taip pat gelbėtojų komandos, besistengiančios ištraukti žmones iš nuolaužų.

Įraše taip pat matyti, kaip gelbėtojai mėgina pasiekti sudužusią pilotų kabiną ir kaip į įvykio vietą skuba dešimtys avarinių tarnybų darbuotojų.

Remiantis oro uosto administracijos pranešimu, lėktuvas dingo iš radarų ekranų kelios minutės po pakilimo iš Almatos oro uosto 7 val. 5 min. vietos (3 val. 5 min. Lietuvos) laiku.

Orlaivis „Fokker-100“, skridęs iš Almatos į Nur Sultaną, penktadienio rytą pakilęs oro uoste prarado aukštį, rėžėsi į betoninį atitvarą ir dviaukštį pastatą ir nukrito gyvenamajame rajone.

Reaguodama į katastrofą Kazachstano valdžia uždraudė eksploatuoti sudužusio lėktuvo modelį, kurie sudaro visą „Bek Air“ parką, taip pat pradėjo tyrimą.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad buvo sužeisti 53 žmonės, įskaitant devynis vaikus, ir pridūrė, kad dešimt suaugusiųjų yra kritinės būklės.

Tarp aukų buvo ir orlaivio vadas Maratas Muratbaevas (Maratas Muratbajevas) bei vietos žurnalistė Dana Kruglova. Iš viso lėktuve buvo 93 keleiviai ir penki įgulos nariai.

Naujienų agentūra Informburo.kz patvirtino, kad žuvusioji žurnalistė buvo jos darbuotoja.

Scanpix nuotr.

„Buvo neaišku, ar (ji) išvyks į kelionę, nes Almatoje buvo planuojami darbo susitikimai. Tačiau Dana norėjo švęsti Naujuosius metus su savo tėvais Nur Sultane ir nusprendė išvykti šiuo reisu“, – pranešė naujienų agentūra.

Kazachstano užsienio reikalų ministerija savo ruožtu informavo, kad lėktuvu skrido keturi užsieniečiai – du Ukrainos ir po vieną Kinijos ir Kirgizijos pilietį. Visi jie išliko gyvi.

Pasak vicepremjero Romano Sklyaro (Romano Skliaro), 23 metų senumo laineris pakildamas du kartus uodega palietė kilimo ir tūpimo taką.

„Arba tai buvo piloto klaida, arba buvo techninių priežasčių“, – Almatoje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo R. Sklyaras.

Name, į kurį įsirėžė lėktuvas, nieko nebuvo, pranešė valstybinė televizija „Khabar“.

Kaltininkai „bus nubausti“

Šalies prezidentas Kassymas-Jomartas Tokayevas (Kasymas Žomartas Tokajevas) pažadėjo, kad aukų artimieji gaus kompensacijas, ir socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad atsakingieji už nelaimę „bus griežtai nubausti pagal įstatymus“.

K.-J. Tokayevas taip pat nurodė, kad tragedijos aplinkybes tiria vyriausybinė komisija.

Vidaus reikalų ministerija paskelbė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą dėl galimų oro transporto saugos taisyklių pažeidimų.

Kazachstano valdžia teigė, kad lėktuvui gegužę buvo sėkmingai atliktas saugos patikrinimas.

Pramonės ministerija savo ruožtu informavo, kad daugiau nebegaminami „Fokker-100“ modeliai nebebus eksploatuojami, kol bus nustatyta nelaimės priežastis.

„Bek Air“ savo tinklalapyje prisistato kaip pagrindinė Kazachstano pigių skrydžių bendrovė.

2016 metų kovą šių oro linijų lėktuvui „Fokker-100“ su 116 keleivių teko atlikti avarinį nusileidimą sostinės tarptautiniame oro uoste, nes nesuveikė jo važiuoklė. Tąsyk nenukentėjo nė vienas keleivis ir nė vienas iš penkių įgulos narių.

Šveicarijos regioninis oro vežėjas „Helvetic Airways“ anksčiau šiais metais pradėjo palaipsniui atsisakyti Olandijoje gaminto „Fokker-100“ modelio, kurį eksploatavo 15 metų.

Scanpix nuotr.

Lietuvos piliečiai nenukentėjo

Užsienio reikalų ministerijos turimais duomenimis, šį rytą Kazachstane, netrukus po pakilimo iš Almatos oro uosto, nukritus „Bek Air“ kompanijos lėktuvui Lietuvos piliečiai nenukentėjo.

Remiantis preliminariais Kazachstano užsienio reikalų ministerijos atstovybės Almatoje duomenimis, tarp užsiregistravusiųjų į minėtą reisą užsienio valstybių piliečių nebuvo, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Šalies vadovai pareiškė užuojautą

Šalies vadovai penktadienį pareiškė užuojautą Kazachstano žmonėms dėl penktadienį šalyje įvykusios lėktuvo katastrofos.

„Skaudi žinia iš Kazachstano apie sudužusį lėktuvą. Mūsų visų širdys šiandien su Jumis. Meldžiamės už žuvusius, linkime sveikatos sužeistiesiems“, – užuojautoje sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuvos Vyriausybės vardu reiškiu gilią užuojautą dėl žmonių gyvybių nusinešusios lėktuvo katastrofos Almatoje. Žuvusiųjų artimiesiems šią sunkią netekties valandą linkiu tvirtybės ir vienybės, o nukentėjusiesiems ir sužeistiesiems – greitai pasveikti“, – užuojautoje teigia premjeras Saulius Skvernelis.

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis Seimo ir savo vardu pareiškė užuojautą žuvusiųjų ir sužeistųjų per oro linijų bendrovės „Bek Air“ lėktuvo katastrofą artimiesiems ir visai Kazachstano tautai.

Parlamento vadovas linki ištvermės ir dvasios stiprybės aukų artimiesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių