Quantcast

Kas užsakė „Nord Stream“ diversijas?

  • Teksto dydis:

Britų laikraštis „The Times“ pranešė, kad esą žvalgyba jau seniai žino žmogų, atsakingą už sprogimus „Nord Stream“ dujotiekyje. Teigiama, kad Vakarų žvalgyba jau kelis mėnesius žino ukrainiečio, privataus rėmėjo, kuris, kaip įtariama, finansavo Rusijos dujotiekių Baltijos jūroje susprogdinimą. Esą jo tapatybė sąmoningai slepiama norint apsaugoti Ukrainą. Patys ukrainiečiai neigia bet kokias sąsajas su sprogimais dujotiekiuose. Ko siekiama paskleidžiant tokią informaciją? Apie tai pokalbis su buvusiu užsienio reikalų ministrų Linu Linkevičiumi.

– Kažkas netikėtai sugalvojo dalyvauti informacinėje kampanijoje, išplatino visiškai nepatikrintas medžiagas, nepatvirtintas jokiais faktais. Noriu pastebėti, kad tokių teorijų buvo labai daug ir visos jos labai skylėtos. Manau, iš tokio burbulo, debesies tikrai lietaus nebus ir neverta apie tai daug diskutuoti. Rusija stipriai piršo mintį, kad tai JAV darbas, kaltinamas buvo Didžiosios Britanijos laivynas, buvo ir tokių kaltinimų. Tačiau visi labai skirtingai atsiliepė dėl skirtingų argumentų. Rusijos atstovai sakė, kad bandoma pridengti didelį nusikaltimą ir už šito sabotažo matė Vakarų ranką. Ukrainiečiai visa tai paneigė. Amerikiečiai pasiūlė labiau koncentruotis į Danijos, Švedijos ir Vokietijos atliekamą tyrimą. Ten generalinės prokuratūros atsakingos už rezultatus. Rusai labai nepatenkinti, kad jų neprileidžia prie tyrimo ir prie informacijos. Matyt, naudosis proga kelti tuos klausimas Jungtinėse Tautose (JT). Visos sąmokslo teorijos baltais siūlais siūtos ir nevertos didelio dėmesio. Bandoma nutraukti dėmesį nuo dabar vykstančių esminių dalykų dėl Rusijos karo prieš Ukrainą. Visi pagrindiniai veikėjai tai paneigė arba skeptiškai įvertino situaciją.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Įdomu, jei yra toks verslininkas, užsakęs sprogimą, kodėl jis nepaviešintas?

– Būtent, tai ir noriu pasakyti. Jokių pavardžių, jokių įrodymų, nieko nepateikta. Galima daryti prielaidas. Pvz., galvoju, koks Rusijos galėtų būti interesas – keletas aspektų: energetinis šantažas ir gąsdinimas, kai visa Europa buvo įsitempusi, kad bus sunki žiema. Sprogdinimas galėjo paaitrinti nuotaikas. Noras apkaltinti Ukrainą gali būti ir nukreiptas į visuomenės reakciją, kad galbūt sumažėtų parama Ukrainai. Reagavo Vokietija, kuri pirma padarė prielaidą, kad tai gali būti Rusijos klasta, suverčiant kaltę ukrainiečiams, kad būtų nuteikta visuomenė, ypač Vokietijoje. Įvairių „galbūt“ yra labai daug. Neverta apie tai daug kalbėti, ypač neatliepiant veiksmų tų, kurie tai paskelbė. Turime susitelkti į tai, ką turime padaryti Vakaruose, kad Ukraina galėtų vykdyti savo tikslus, o ne diskutuoti apie tai, kad buvo ir galbūt net nebuvo.

– Pranešime buvo teigiama, kad grupuotėje buvo ne tik ukrainiečių, bet ir rusų. Tikriausiai tai ir gali kažką sufleruoti.

Prognozuočiau, kad JT mėgins vėl kelti tuos klausimus, kodėl jų neprileidžia prie tyrimo ir tarp eilučių visi bando apkaltinti Rusiją.

– Galima sakyti įvairiai. Galbūt tai žinia Rusijai, kad yra jėgos, kurios ne tik prieštarauja režimui, bet ir turi tam priemonių. Teisingai daug kas pastebi, kad tokiai diversijai reikia ir priemonių, patirties, tai nėra mėgėjiškas aktas. Žiniasklaida visur apie tai aptarinėja, bet tai neturi užgožti esmės. Reikia nepasiduoti kalbėjimui, kuris neturi įrodymų ir faktų.

– Įdomu, ką Kremlius norėjo tuo pasiekti – įbauginti Europą, ką gali padaryti jų teritorijoje?

– Minėjau prielaidą, kad tai gali būti šantažas, gąsdinimai. Kitas tradicinis metodas – jie kažką tariamai įvykdo ir paskui reikalauja, kad juos prileistų prie tyrimo, žinodami, kad to nebus, ir kaltina Vakarus eskaluojant situaciją ir kaltinant Rusiją. Prognozuočiau, kad JT mėgins vėl kelti tuos klausimus, kodėl jų neprileidžia prie tyrimo ir tarp eilučių visi bando apkaltinti Rusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Raketai

Raketai portretas
Tuo metu kai Raketa pučia žandus ir trepsi kojitemis iš Rusijos per Ukraunos teritorija transportojamos Dujos nafta ir amonjakas.

Raketa

Raketa portretas
Kam cia idomu tie susikti dujotiekiai? Sunaikinti juos pilnai, kad net minties su kremliaus fasistais prekiauti nebutu.

Anonimas

Anonimas portretas
aisku kad rusai nes pas mus visi kiti nekalti
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių