Quantcast

Karo ekspertai įvardijo vietą, kurioje ukrainiečių karinė sėkmė gali virsti spąstais

  • Teksto dydis:

Pilietinio gynybos ir saugumo analizės centro „Locked N‘ Loaded“ ekspertai aptarė situaciją Rusijos karo su Ukraina fronte ir prakalbo apie keblią vietą, kurioje karinė ukrainiečių sėkmė gali virsti spąstais.

Pasak karo ekspertų, Luhansko kryptimi esančiame Svatove, Novoselivske – Kuzimivka ruože, tęsiasi mūšiai – ukrainiečiai čia aktyvesni. Taip pat agresorius bandė atakuoti kiek piečiau – prie Stelmahivkos. Tačiau nesėkmingai.

„Ukrainiečiai vysto sėkmę prie Makiivkos. Jie ne tik įsitvirtino gyvenvietėje, bet ir pasiekė Novovodianą. Tokiu būdu agresoriaus placdarmas rytinėje Zherebeco upės pusėje – sugriautas. Maža to, ukrainiečiai stumia rusų karius į rytus. Dabar agresorius nustumtas į aukštumas ruože Ploshchanka – Chervonopopivka. Neatmestina, kad ukrainiečiai iš vakarų kaustys rusų karių pajėgas, tačiau susilaikys nuo frontalinio aukštumų šturmo, o smūgiu nuo Karmazinivkos į pietryčius Krasnorichenskės link apeis šį pavojingą ruožą. Bet čia – tik teoriniai sofos generolų pasvarstymai“, – teigė „Locked N‘ Loaded“.

Ekspertų teigimu, toliau sunkios kautynės vyksta Bilohorivkos prieigose. Prie Spirnės agresoriui nepavyksta atsikovoti prarastų pozicijų.

Donecko kryptimi esančio Bakhmuto sektoriuje pakitimų nėra. „Agresorius visuose svarbiausiuose ruožuose bando atakuoti, tačiau nesiseka niekas. Soledare – Bahmutske mūšiai vėl intensyvėja. Čia turbūt rusų kariai permetė rezervus. Bent iš viešų duomenų susidarome įspūdį, jog orkų pagrindinių pastangų vieta pastaruoju metu keičiasi kas dvi tris dienas. Mūsų nuomone, tai byloja apie agresoriaus chaotišką operacijų planavimą ir desperatišką jų vykdymą“, – spėjo karo ekspertai.

Pasak jų, Pervomaiske – Avdiivkoje situacija išlieka sudėtinga. Agresoriaus nepavyksta išmušti iš dalies Opytnės ir Vodyanės, tačiau ir Rusijos kariams nepavyksta pasistūmėti. Mariinkoje tęsiasi sunkios gatvių kautynės, bet čia rusų karių puolimo potencialas sumenkęs.

„Rusai socialiniuose tinkluose jau trečią dieną skelbia, kaip neva valo Pavlivką nuo ukrainiečių likučių. Ukrainiečiai gina pozicijas šiaurinėje Pavlivkos dalyje. Rusų kariai įsitvirtinę pietinėje gyvenvietės dalyje. Reguliariai vieni pas kitus eina „į svečius“, t. y. kontratakuoja. Mūšis tęsiasi“, – detalizavo „Locked N‘ Loaded“.

Kaip teigiama, ukrainiečiai pradėjo atakuoti rusų karių pozicijas ir karinę infrastruktūrą kairiajame Dnipro krante bei gynybos gilumoje. Smogta rusų karių susitelkimo rajonui Kairy. Taip pat atakuojama Novoaleksejivka. Tai – svarbi geležinkelio stotis Krymo šiaurėje. Ji jau patyrė ukrainiečių atakas rugpjūtį, kai buvo atakuojamas Krymas.

„Pasirodė informacija, kad ukrainiečiai išmušė orkus iš Kinburno nerijos. Matėme socialiniuose tinkluose ukrainiečių patalpintą judėjimą valtimis link neaiškaus kranto, tačiau kas kol kas oficialių ir patikimų patvirtinimų nėra. Kaip ten bebūtų, toks veiksmų eigos variantas labai tikėtinas:

Kol rusų kariai yra/buvo Kinburno nerijoje, negalima kalbėti apie Dnipro ir Pietų Bugo žiočių apsaugojimą. Iš nerijos gali būti ugnimi atakuojami ukrainiečių kariniai taikiniai Pietų sektoriaus gilumoje, pavyzdžiui, Ochakive ir trikdoma laivyba link Odesos. Nerija gali tapti gražia pradžia kuriant placdarmą galimoms ukrainiečių sausumos operacijoms kairiajame Dnepro krante. Jei galima tikėtis, kad Kinburno nerija – gana sunkiai apginama vietovė, tai orkai tikrai pabandys ukrainiečių neįsileisti giliau į kairįjį Dnipro krantą. Kad grasintų orkų grupuotei kairiajame Dnipro krante, ukrainiečių planas galėtų būti pasiekti liniją Chersono – Gola Prystano – Chulakivkos – Bachterio – Zaliznio Portą. Tačiau tam reikia prie jau ištobulintų sausumos pajėgų ir neblogai lokalias užduotis vykdančių oro pajėgų pajungti Ukrainos jūrų pajėgas. Be jų kovinio ir logistinio indėlio sėkmė Kinburno nerijoje gali virsti spąstais. Jei ukrainiečiai nepasirengę tokioms jungtinėms operacijoms, tai, tikėtina, bus bandoma tiesiog išstumti orkus iš nerijos, neleisti agresoriui išnaudoti savo tikslais, bet nenaudoti jos kaip placdarmo tolimesnėms operacijoms“, – rašė karo ekspertai.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojekaro ekspertaipadėtis karo fronte

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių