Quantcast

Karo apžvalgininkai: Rusija pasižymėjo tikslias NATO objektų koordinates, „jei kartais prireiktų“

  • Teksto dydis:

Karybos apžvalgininkai Aurimas Navys ir Mindaugas Sėjūnas feisbuke pateikė karo Ukrainoje įvykių analizę. Ja sutiko pasidalyti su kauno.diena.lt skaitytojais. Pasak apžvalgininkų, Rusija pasižymėjo tikslias svarbiausių NATO objektų koordinates.

Politinis strateginis lygmuo

Karas gali baigtis per vieną dieną, pareiškė V. Putino melo fabriko vadovas D. Peskovas.

„Ukrainos pusė gali viską užbaigti iki šios paros pabaigos, mums reikia įsakymo nacionalistiniams daliniams sudėti ginklus, įsakymo Ukrainos kariuomenei sudėti ginklus. Ukraina turi įvykdyti Rusijos Federacijos sąlygas. Viskas gali baigtis iki dienos pabaigos. Visa kita – Ukrainos valstybės vadovo mintys“.

Apžvalgininkų įsitikinimu, net jei šiandien pasikeistų politinė valdžia Kyjive, šimtai tūkstančių ukrainiečių ir toliau priešintųsi iki mirties.

Buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas vyks į Ukrainą spręsti saugumo garantijos klausimų. Tam tikslui prezidento V. Zelenskio nutarimu kuriama patariamoji grupė, kuri darbą pradės artimiausiu metu. Siekiant pagerinti Ukrainos kariuomenės aprūpinimo koordinavimą, bus sudaryta dar viena – strateginė grupė, kurią sudarys Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo, Ukrainos gynybos ministerijos atstovai, JAV, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių partnerių atstovai. Ukrainos pusė nori, kad Kinija ir Indija taip pat taptų šalies saugumo garantais.

„Kadangi Rusija vykdo nepagrįstą, neišprovokuotą ir neteisėtą karą prieš Ukrainą, raginame Kiniją spausti Rusiją nedelsiant įvykdyti teisiškai privalomą 2022 m. kovo 16 d. Tarptautinio Teisingumo Teismo nutartį, laikytis atitinkamų JT Generalinės Asamblėjos rezoliucijų ir nutraukti karinę agresiją – nedelsiant ir besąlygiškai išvesti savo karius iš Ukrainos“, – pareiškė G7 vadovai.

D. Medvedevas pareiškė, kad bandymai grąžinti okupuotą Krymo pusiasalį bus vertinami kaip karo Rusijai paskelbimas.

Taip, kaip ir kiti bandymai grąžinti kitas okupuotas teritorijas. Paprasta, iki kraujo žinoma ir labai gerai Kremliuje išmokta A. Selivanovo pamoka, dėstyta dar 2008-aisiais: ant mažytės ugnies lėtai verdama varlė, įdėta į šaltą vandenį, taip ir išvirs, nesupratusi, kas nutiko. Kitaip sakant, užgrobti po truputį, aneskuoti dalimis.

Ukrainos gynybos tarybos sekretorius Aleksejus Danilovas jam atsakė, jog Krymas bus susigrąžintas „be jokių bandymų, akimirksniu“. D. Medvedevas yra grasinęs, jog bandymai atimti iš Rusijos Krymą virs Trečiuoju pasauliniu karu.

JAV prezidentas Joe Bidenas rengiasi liepos viduryje vykti į Saudo Arabiją, kur tarsis dėl papildomų naftos barelių gavybos. Tuo siekiama kontroliuoti infliaciją ne tik Europoje, bet ir Jungtinėse Valstijose.

„Pasaulis baigia išnaudoti visų lygių energijos pajėgumus“, – neseniai pareiškė Saudo Arabijos energetikos ministras princas Abdulazizas bin Salmanas. Tuo tarpu ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pranešė, kad jo komanda tarpininkaus galimose būsimose netiesioginėse JAV ir Irano derybose.

D. Medvedevas pareiškė, kad bandymai grąžinti okupuotą Krymo pusiasalį bus vertinami kaip karo Rusijai paskelbimas.

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas, kaip ir anksčiau nuspėjome, „leido“ Švedijai ir Suomijai stoti į NATO.  Pasirašytas memorandumas, kuriame pabrėžiamas Suomijos, Švedijos ir Turkijos įsipareigojimas „visokeriopai remti kovą su grėsmėmis viena kitos saugumui“.

Ukrainos kariuomenės generalinis štabas perspėja, jog Baltarusija paskelbė  apie karines mokymo stovyklas prie sienos, kurių metu galimos provokacijos. Birželio 28–liepos 16 d. Gomelio srityje planuojamos karinės pratybos su šauktiniais, o Bresto srities pasienio rajonuose Voluinės ir Polesės kryptimis tęsiamas gynybinių pozicijų inžinerinės įrangos statymas.

Rusija grasina smūgiais Madridui, Vašingtonui, Londonui, Paryžiui, Berlynui ir Briuseliui. Prieš NATO aukščiausiojo lygio susitikimą Madride „Roskosmos“ paskelbė palydovines nuotraukas, kuriose užfiksuota susitikimo vieta ir Ukrainą remiantys „sprendimų priėmimo centrai“: Baltieji rūmai, Pentagonas, NATO vadavietė ir kt. Valstybinė driskių korporacija pareiškė, kad šiame aukščiausiojo lygio susitikime „Vakarų šalys paskelbs Rusiją savo didžiausiu priešu“, ir pasižymėjo tikslias šių objektų koordinates „jei kartais prireiktų“.

Operacinis lygmuo

Sprendžiant iš Rusijos veiksmų ant žemės, galima sudėlioti tokius artimiausius operacinius okupanto tikslus: Slovjansko ir Kramatorsko užėmimas, leidžiantis galutinai užimti visą Donbasą (Luhansko ir Donecko administracines sritis), toliau persigrupavimas ir pajėgų sutelkimas ruošiantis pulti Mykolajivo / Zaporižės kryptimis, išlaikant gynybines pozicijas šiaurės rytuose. Mykolajivo, Zaporižės puolimas, neatsisakant plano užimti Kryvij Rihą, yra būtinas siekiant vėliau pulti Odesą ir užimti miestą, atkertant Ukrainą nuo jūros. Galiausiai, paskutinis etapas, matyt, jau rudenį – Kyjivo puolimas keliomis kryptimis.

Šiuos planus teks perdėlioti, nes ukrainiečiai nesiruošia pasiduoti. Nieko tokio, rusams tai – ne pirmas kartas. 

Taktinis lygmuo

Rašistai raketomis smogė techninio aptarnavimo stočiai Dniepropetrovsko mieste: darbuotojai po griuvėsiais, gelbėtojai gesina gaisrą. Tai buvo geriausias dyzelinių automobilių servisas visame mieste. Okupantai taip pat pataikė ir į miesto degalinę.

Rusija taip pat surengė atakas gradais ir sraigtasparniais Sumų regione. Yra žuvusių ir sužeistų civilių, aukų skaičius tikslinamas.

Slovjansko kryptimi rusai mėgina sudaryti sąlygas puolimui.

Pagrindinės ordos pajėgos sutelktos atakoms Lysičiansko ir Bachmuto kryptimis, siekiant apsupti Lysičiansko miestą. Iš Avdijivkos ir Bachmuto į Novopavlovsko kryptį okupantai perkėlė dvi taktines batalionų grupes.

Ukrainos lėktuvai ir sraigtasparniai toliau smogia priešo gyvosios jėgos ir karinės technikos telkiniams pietuose. Pranešama apie sprogimus karinės rusų amunicijos sandėliuose.


Šiame straipsnyje: Ukrainakaras UkrainojeNATO koordinatėskaro ažvalga

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių