Quantcast

Kariuomenė: Izraelis smogė Gazos Ruožui

Izraelio kariuomenė pranešė, kad atsakydama į anksčiau antradienį paleistas palestiniečių raketas smogė Gazos Ruožui.

Kariuomenė nurodė, kad po jos smūgių netoli Gazos pasienio pradėjo kaukti sirenos, ir įspėjo Izraelio gyventojus pasilikti šalia slėptuvių nuo bombų.

Izraelio areštinėje mirus palestiniečiui, iš Gazos Ruožo paleista raketų

Palestiniečių kovotojai antradienį iš Gazos Ruožo paleido raketų, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas, po to, kai Izraelio areštinėje mirė palestinietis, prieš beveik tris mėnesius bado streiką paskelbęs grupuotės „Islamo džihadas“ narys.

Izraelio kariuomenė pareiškime nurodė, kad apie raketas perspėjančios sirenos aidėjo Saado kibuco apylinkėse netoli Gazos sienos.

Pasak kariuomenės, iš Gazos Izraelio link paleistos trys raketos nukrito atviroje teritorijoje.

Šį rytą mirė nacionalinio saugumo kalinys, kuris buvo kaltinamas teroro nusikaltimais ir kuris 2023-iųjų vasario 5-ąją pradėjo bado streiką.

Apie tai pranešta mirus Khaderui Adnanui (Chaderui Adnanui), kuris buvo vienas iš pagrindinių „Islamo džihado“ veikėjų okupuotame Vakarų Krante.

„Šį rytą mirė nacionalinio saugumo kalinys, kuris buvo kaltinamas teroro nusikaltimais ir kuris 2023-iųjų vasario 5-ąją pradėjo bado streiką“, – sakoma Izraelio kalėjimų tarnybos pranešime ir priduriama, kad jis buvo susijęs su „Islamo džihadu“.

Grupuotė patvirtino jo mirtį, pareiškime pavadino jį didvyriu ir įspėjo, kad Izraelis „sumokės už šį nusikaltimą“.

„Laisvasis didvyris Khaderas Adnanas žuvo kaip kankinys per priešo įvykdytą nusikaltimą pasaulio akivaizdoje“, – sakoma kovotojų grupuotės, kurią Izraelis, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga laiko teroristine organizacija, pareiškime.

Administracinis sulaikymas

45 metų Kh. Adnanas bado streiką pradėjo netrukus po to, kai buvo sulaikytas savo namuose šalia Džanino Vakarų Krante.

Kovotojų grupuotės „Islamo džihadas“ narys anksčiau kelis kartus buvo sulaikytas ir irgi buvo paskelbęs bado streiką. Pavyzdžiui, 2015 metais jis atsisakė maisto 55 dienas, protestuodamas prieš vadinamąjį administracinį sulaikymą, kai įtariamieji neribotą laiką laikomi be kaltinimų ar teismo.

Izraelio kalėjimų tarnyba sakė, kad šį kartą Kh. Adnanas buvo apkaltintas dalyvavimu teroristinėje veikloje, tačiau atsisakė medicininio gydymo, kol vyko teisminis procesas.

Tarnyba nurodė, kad anksti antradienį jis buvo rastas be sąmonės savo kameroje ir nugabentas į ligoninę, kur buvo konstatuota jo mirtis.

Palestiniečių kalinių klubo advokatų grupės vadovas Qaddura Farisas (Kadura Farisas) sakė, kad Kh. Adnanas yra „pirmasis palestinietis, kuris mirė dėl bado streiko“ Izraelio kalėjime.

Kiti sulaikyti palestiniečiai mirė dėl bandymų juos maitinti prievarta, sakė jis.

Izraelis šiuo metu yra sulaikęs daugiau kaip 1 000 palestiniečių, kuriems nepateikti jokie kaltinimai ir kurie nėra teisiami, o tai yra didžiausias skaičius nuo 2003 metų, rodo Izraelio žmogaus teisių grupės „HaMoked“ duomenys.

Izraelis teigia, kad ši prieštaringai vertinama taktika padeda valdžios institucijoms užkirsti kelią išpuoliams ir saugumo sumetimais sulaikyti pavojingus kovotojus neatskleidžiant kaltinamosios medžiagos.

Jis atsisako bet kokios paramos, atsisako medicininių tyrimų, yra kameroje, kurioje labai sunkios kalinimo sąlygos.

Palestiniečiai ir teisių grupės teigia, kad šia sistema plačiai piktnaudžiaujama ir ja neleidžiama vykdyti tinkamo teismo proceso, nes dėl slaptų įrodymų sulaikytieji ar jų advokatai negali pasirengti gynybai.

Medikų perspėjimai

Izraelio kalėjimų tarnyba pranešė, kad Kh. Adnanas buvo kalinamas jau dešimtą kartą.

Praėjusią savaitę Kh. Adnano žmona Randa Mousa (Randa Musa) AFP sakė, kad jis buvo laikomas centrinėje Izraelio dalyje esančio Ramlos kalėjimo klinikoje.

„(Jis) atsisako bet kokios paramos, atsisako medicininių tyrimų, yra kameroje, kurioje labai sunkios kalinimo sąlygos“, – sakė ji.

Izraelis „atsisakė perkelti jį į civilinę ligoninę, neleido apsilankyti jo advokatui“, pridūrė moteris.

Kiek anksčiau Kh. Adnaną kalėjime aplankė Izraelio grupės „Gydytojai už žmogaus teises“ medikas ir įspėjo, kad jam gresianti neišvengiama mirtis, bei paragino jį skubiai perkelti į ligoninę.

Grupė teigė, kad Kh. Adnanas „sunkiai juda ir palaiko elementarų pokalbį, atrodo išblyškęs, silpnas, išsekęs ir pavojingai išvargęs“, teigiama pirmadienį išplatintame pareiškime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Cianidas

Cianidas portretas
Gal galėtų (ne)mūsų anūkas paaiškint,kuo skiriasi Rusijos veiksmai nuo Izraelio veiksmų?

tegul eina š...

tegul eina š... portretas
te velniai rauna tą Izraelį, jis neturi ateities, nes yra šašas svetimoje žemėje. Nes net nėra tokios žydų tautos, tik klajoklių gentys, kurios dėka .... ir pagalba įsikūrė Palestinoje. Bet jie patys sakė valstybės kūrimo iniciatoriams, kad jiems ir be valstybės gerai, ar blogai gyveno pav. Lietuvoje jau nuo Vytauto laikų? Jei būtų buvę blogai, tai nebūtų gyvenę Rusijoje, vakarų Europos valstybėse, JAV ir visur kitur. Juk jų niekas prievarta neatsivežė, kaip. pav. afrikiečių.

tai

tai portretas
zydai /rahunai/ privalo palikt palestynos zeme ir nelist i kitasvarot pas bida tas jums duos bet sinagogas patys statysit matai pigiau gaut jav ginklu ir kariaut svetymom rankom negu taikiai dirbt bet?? .. d i r b t tai gink dieve geriau cigonu pasuverst juk tai /isrinktoji/ tauta tu paciu rabinu kurie ir Kristu nukryziavo o veliau per krikscionybe neva inkvizicija isiteisino setono sadystam ka zinoma is istorijos uria bandoma istrunt su marmlais bei cypais ir viskas finansuojama zydbankiu jav terutorijoje kuri skaldoma -;;-;;-;;-;;-;;-;;-;;-
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių