Quantcast

Kalnų Karabache – naujas smurto protrūkis: JAV reiškia susirūpinimą

Jungtinės Valstijos yra „labai susirūpinusios“ dėl naujo smurto protrūkio ginčijamame Kalnų Karabacho regione ir ragina imtis „neatidėliotinų veiksmų“ įtampai sumažinti, trečiadienį pareiškė Valstybės departamentas.

Armėnijos ir Azerbaidžano teritorinis ginčas dėl Kalnų Karabacho tęsiasi nuo 10-o dešimtmečio. Trečiadienį per naują smurto protrūkį kalnuotame regione žuvo trys kariai, o Azerbaidžanas paskelbė perėmęs kelių strateginių aukštumų kontrolę.

„Jungtinės Valstijos yra labai susirūpinusios ir atidžiai stebi pranešimus apie intensyvias kovas Kalnų Karabache, įskaitant informaciją apie nukentėjusiuosius bei žuvusiuosius“, – vėlai trečiadienį paskelbtame pareiškime sakė Valstybės departamento atstovas spaudau Nedas Price'as (Nedas Praisas).

„Raginame nedelsiant imtis veiksmų, kad būtų sumažinta įtampa ir išvengta tolesnės eskalacijos“, – pridūrė jis.

Naujas smurto protrūkis iškart sulaukė tarptautinės reakcijos. Rusija apkaltino Baku pažeidus trapias paliaubas, o Europos Sąjunga paragino „nedelsiant nutraukti priešiškus veiksmus“.

Savo pareiškime N. Price'as paragino „derybų keliu, visapusiškai ir tvariai išspręsti visus likusius klausimus, susijusius su Kalnų Karabacho konfliktu arba kilusius dėl jo“.

Nesutaikomi priešininkai Armėnija ir Azerbaidžanas dėl ginčijamo Kalnų Karabacho kariavo du kartus – praėjusio amžiaus 10-ame dešimtmetyje ir 2020 metais.

2020-ųjų rudenį šešias savaites savaites trukęs karas, nusinešęs daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių, baigėsi tarpininkaujant Rusijai pasiektu ugnies nutraukimo susitarimu.

Pagal susitarimą Armėnija atidavė Azerbaidžanui nemažai jos ne vieną dešimtmetį kontroliuotų teritorijų, o Rusija dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių trapioms paliauboms prižiūrėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių