Quantcast

Kalinamas A. Navalnas sako nesigailintis, kad prieš metus sugrįžo į Rusiją

Kalinamas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas pirmadienį pareiškė nesigailintis, kad lygiai prieš metus sugrįžo į gimtąją Rusiją iš Vokietijos, kur buvo gydomas dėl apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

„Aš tai dariau, nesigailėdamas nė sekundės, ir toliau tai darysiu“, – sakoma socialiniame tinkle „Instagram“ A. Navalno, kuris šiuo metu atlieka įkalinimo bausmę senoje sukčiavimo byloje, paskyroje paskelbtame tekste.

Jis taip pat pasidalijo nuotrauka, kurioje jis dėvi kalinio uniformą ir laiko apglėbęs ranka savo žmoną Juliją.

„Man nepavyko žengti nė žingsnio savo šalyje kaip laisvam žmogui, buvau suimtas dar iki pasienio kontrolės“, – pridūrė A. Navalnas, kuris buvo sulaikytas praėjusių metų sausio 17-ąją Maskvos Šeremetjevo oro uoste.

„Praleidęs pirmuosius metus kalėjime, noriu visiems pasakyti būtent tai, ką šaukiau susirinkusiems prie teismo, kai konvojus vedė mane į kalinių furgoną: nieko nebijokite“, – pridūrė A. Navalnas.

„Tai mūsų šalis, ir kitos neturime“, – pabrėžė opozicionierius.

45 metų balsingas prezidento Vladimiro Putino kritikas buvo sulaikytas, kai tik išlipo iš lėktuvo, kuriuo atskrido iš Vokietijos. Ten A. Navalnas gydėsi po vos mirtimi nesibaigusio apnuodijimo, dėl kurio jis kaltina Kremlių. Pastarasis šiuos kaltinimus atmeta.

Rusija atsisakė pradėti tyrimą dėl pasikėsinimo į jo gyvybę, motyvuodama savo sprendimą įrodymų trūkumu ir kaltindama Berlyną nenoru bendradarbiauti.

Įkalinus A. Navalną praėjusių metų vasarį kilo tarptautinis pasipiktinimas, o Maskva sulaukė naujų Vakarų sankcijų. Pasaulio lyderiai reikalavo paleisti opozicionierių.

A. Navalnas buvo įkalintas daugiau kaip dvejiems metams dėl senų kaltinimų sukčiavus. Šiuos kaltinimus jis vadina politiškai motyvuotais.

Kremliaus kritiko organizacijos vėliau buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždarytos, o artimiausi jo sąjungininkai pabėgo iš šalies, baimindamiesi įkalinimo.

Teroristais vadinami padėjėjai

Prieš A. Navalno arešto metines Rusija praeitą savaitę į „teroristų ir ekstremistų sąrašą“ įtraukė du iš artimiausių jo bendražygių.

33 metų Ivanas Ždanovas vadovavo A. Navalno įkurtam Kovos su korupcija fondui (FBK), paskelbusiam daugybę žurnalistinių tyrimų apie Rusijos elito turtus ir sisteminę valdžios korupciją, o 41 metų Leonidas Volkovas vadovavo A. Navalno regioninių biurų tinklui.

Abi šias organizacijas Rusijos teismai uždraudė, o darbuotojai, baimindamiesi persekiojimo, jas uždarė.

Praėjusį mėnesį tyrėjai apklausė kelis buvusius A. Navalno regioninių štabų koordinatorius, tarp jų Kseniją Fadejevą, kuri taip pat yra Sibiro miesto Tomsko įstatymų leidybos institucijos narė.

Bendražygiai sako, kad K. Fadejevai gresia iki 12 metų nelaisvės už „bendradarbiavimą su ekstremistine organizacija“.

Pernai tyrėjai A. Navalno atžvilgiu pradėjo naują tyrimą dėl ekstremizmo. Jei bus pripažintas kaltu, jam gali būti skirta dar iki dešimties metų nelaisvės.

Europos Parlamentas pernai skyrė A. Navalnui prestižinę Andrejaus Sacharovo premiją už minties laisvę. Jis taip pat buvo nominuotas Nobelio taikos premijai, bet jos negavo.

Stiprindama opozicijos ir kitaminčių persekiojimą, Rusijos valdžia priskyrė „užsienio agentams“ dešimtis žmogaus teisių gynimo grupių, žiniasklaidos priemonių, žurnalistų ir Kremliaus kritikų.

Gruodį teismai nurodė likviduoti autoritetingiausią šalies žmogaus teisių organizaciją „Memorial“.

„Memorial“ 1989 metais įkūrė grupė sovietų disidentų, tarp jų Nobelio taikos premijos laureatas A. Sacharovas. Organizacija kaupė duomenis apie sovietų diktatoriaus Josifo Stalino laikais vykdytus valymus ir gynė politinių kalinių, migrantų ir kitų grupių, patiriančių spaudimą iš valdžios institucijų, teises.

Pirmadienį teismas atmetė dvi A. Navalno apeliacijas dėl elgesio su juo pataisos kolonijoje.

A. Navalnas Vladimiro srities, kur yra kalinamas, Petuškų rajono teismo posėdyje dalyvavo vaizdo ryšiu. Jis vilkėjo kalinio uniformą, sėdėjo už grotų.

Pirmadienį svarstytos bylos yra susijusios su jo atlyginimu kalėjime ir jo, kaip pabėgti galinčio kalinio, statusu, pranešė nepriklausoma Rusijos televizija „Dožd“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O SAKO, KAD RUSIJOS KALĖJIMUOSE BLOGAI...

O SAKO, KAD RUSIJOS KALĖJIMUOSE BLOGAI... portretas
Matomai ne toks jau ir blogas tenai gyvenimas, jeigu net Tėvynės išdavikas nesigaili, kad tenai pateko.

Sku

Sku portretas
Amerikonu uždaviniai atkasti nahalno kad iš naujo pradėti propaganda prieš russija

o

o portretas
dziaugiasi delto kad ji butu pasaline tie kuriu pasitykeimo jis nepateisino analogiskai baltarusiu isdaviko kuris viska isklojo ir saugomas o sis gi geriausia apsauga rado kaleime pavalgidyna ir svarbu gyvas===
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių