Quantcast

Per beprecedenčius gaisrus JAV vakaruose žuvo 15, evakuota 500 tūkst. žmonių

JAV Vakarų pakrantėje ugniagesiai penktadienį grumiasi su beprecedenčiais miškų gaisrais, per kuriuos jau žuvo 15 žmonių, o daugiau kaip pusė milijono gyventojų turėjo palikti savo namus, pareigūnams perspėjus, kad žuvusiųjų skaičius artimiausiomis dienomis gali smarkiai išaugti.

Tikrojo nuniokojimo masto neįmanoma įvertinti didelėse Kalifornijos, Oregono ir Vašingtono valstijų teritorijose, kurias nuo išorinio pasaulio atkirto apokaliptinės ugnies sienos. Gaisrus kursto rekordinės karščio bangos ir stiprūs, sausi vėjai.

Kalifornijos šiaurės vakaruose siaučiantis „Kompleksinis rugpjūčio gaisras“ susijungus daugeliui mažesnių gaisrų ketvirtadienį tapo didžiausiu gaisru valstijoje per visą stebėjimų istoriją. Ugnis apėmė apie 300 tūkst. ha plotą.

Kaimyniniame Oregone evakuota pusė milijono žmonių. Valstijos pareigūnai sakė, kad ugniagesiai, kovodami su rekordiniais, 360 tūkst. ha apėmusiais gaisrais, „pirmenybę teikia gyvybei ir saugumui“.

Gubernatorė Kate Brown (Keit Braun) sakė, kad per pastarąsias 72 valandas išdegęs plotas yra dukart didesnis už metinį valstijos vidurkį ir kad  „iš esmės sunaikinti“ mažiausiai penki miesteliai.

„Savo valstijoje niekada nematėme tiek nevaldomų gaisrų“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

Didžiuliai miškų gaisrai tampa vis dažnesni. Pasaulio meteorologijos organizacija nurodo, kad penkeri metai iki 2019-ųjų buvo beprecedenčiai kalbant apie gaisrus, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje.

Dėl klimato kaitos stiprėja sausros, daugelyje regionų sukuriančios idealias sąlygas plisti nevaldomiems gaisrams, kurie padaro neregėto masto materialinių nuostolių ir žalos aplinkai.

Kalifornijoje šiemet jau išdegė daugiau kaip 1,2 mln. ha plotas – tai metinis rekordas.

Gaisrų sezonas regione tęsis dar beveik keturis mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių