Quantcast

JT skambina pavojaus varpais: civilių afganų žūčių mastas – pribloškiantis

Karo draskomame Afganistane „pribloškiančiu ir nepriimtinu“ mastu žūsta ir sužeidžiami civiliai, nepaisant tarptautinių pastangų užbaigti beveik 18 metų besitęsiantį konfliktą, antradienį informavo Jungtinės Tautos.

JT pagalbos misijos Afganistane (UNAMA) paskelbti vėliausi duomenys rodo, kad pirmąjį šių metų pusmetį aukų sumažėjo beveik 30 procentų, palyginus su antirekordu, fiksuotu tuo pačiu 2018 metų laikotarpiu. Tačiau per pirmuosius šešis šių metų mėnesius šalyje žuvo 1 366 civiliai, o dar 2 446 žmonės buvo sužaloti.

Nors JT sveikina aukų mažėjimą, tarptautinė organizacija „ir toliau laiko civiliams daromos žalos lygį pribloškiančiu ir nepriimtinu“, pabrėžiama UNAMA išplatiname pareiškime. Agentūra „pripažįsta, kad šalys paskelbė besistengiančios sumažinti civilių aukų skaičių, tačiau (šių pastangų) nepakanka“. Anot UNAMA, jau antrą ketvirtį iš eilės JAV ir provyriausybinės pajėgos nukauna daugiau civilių nei Talibanas ir kitos sukilėlių grupuotės.

Pirmąjį 2019 metų pusmetį provyriausybinės pajėgos, įskaitant JAV karius, nukovė 717 civilius, tai yra, 31 proc. daugiau nei prieš metus. Dauguma aukų žuvo per JAV ir Afganistano aviacijos antskrydžius, dažnai rengiamus teikiant paramą nacionalinėms sausumos pajėgoms.

Kraujas Afganistane liejasi, Vašingtonui ir jo sąjungininkams jau kelis mėnesius besistengiant pasiekti taikos su Talibanu susitarimą, kuris numatytų tarptautinių pajėgų išvedimą iš šalies mainias į skirtingas saugumo garantijas.

Dedant tokias pastangas Talibano atstovai per anksčiau šį mėnesį surengtą istorinį viršūnių susitikimą Dohoje užmezgė su afganų vyriausybės pareigūnais „Afganistano vidaus dialogą“. Delegatai pasirašė aptakiai suformuluotą bendrą pareiškimą, kuriuo įsipareigojama iki „nulio“ sumažinti civilių aukų skaičių, bet nuo to laiko eiliniai afganai toliau žūva arba būna sužeidžiami.

„Per derybas Dohoje visi aiškiai ir garsiai išgirdo afganų delegatų žinutę: sumažinkime civilių aukų skaičių iki nulio, – pareiškime cituojamas UNAMA vadovas Tadamichi Yamamoto (Tadamičis Jamamotas). „Raginame visas šalis atsižvelgti į šią būtinybę, atsakyti į afganų raginimą nedelsiant imtis veiksmų, kurie sumažintų daromą didžiulę žalą“, – pridūrė jis.

UNAMA duomenimis, beveik kas trečia auka yra vaikas. Per minėtą laikotarpį žuvo iš viso 327 nepilnamečiai, ir dar 880 buvo sužeista.

Pernai JT užfiksavo daugiausia aukų per visą konfliktą – tuomet žuvo mažiausiai 3 804 civiliai, įskaitant 927 vaikus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Istorijos Mokytoja

Istorijos  Mokytoja portretas
Muslimai muslimus . Nuolat ir amžinai . O kai Afganų krašte nebuvo užsieninės karinės kontrolės , tai ten užsiveisė Al Qaeda teroristai . Somalyje ----patys valdo ir patys sprogdina . Nigerijoje ......ir tt.

Anonimas

Anonimas portretas
Visa gyvenimą jie ten kariavo, kariauja ir kariaus.

kažkadaise ten tarnavęs

kažkadaise ten tarnavęs portretas
kad baigtusi ten žudynės yra tik viena išeitis, tai jų šalį turi palikti užsienio karinės pajėgos, o jau jie patys susireguliuos savo religinius ir kitus reikalus, bet dabar manau tai neįmanoma, nes užsienio korporacijos eksploatuoja Afganistano gamtinius išteklius
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių