Quantcast

JT Saugumo Taryba paragino Izraelį ir palestiniečius nutraukti karo veiksmus

  • Teksto dydis:

JT Saugumo Tarybos valstybių narių atstovai sekmadienį susitikę padėčiai Artimuosiuose Rytuose aptarti paragino įsiplieskusio konflikto šalis – Izraelį ir Gazos Ruožo palestiniečių grupuotes – nedelsiant nutraukti karo veiksmus bei rasti politinį konflikto sprendimą.

„Jungtinės Valstijos ragina visas šalis užtikrinti civilių saugumą ir gerbti tarptautinę humanitarinę teisę“, – sakė JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas-Grinfild).

„JAV ragina „Hamas“ ir kitas palestiniečių grupuotes Gazoje nedelsiant nutraukti raketų atakas bei kitokias provokacijas... Kviečiame visas konflikto šalis vengti veiksmų, kurie kenkia taikiai ateityje“, – pridūrė ji.

JAV ambasadorė pabrėžė, kad JAV yra pasirengusios teikti paramą taikiam konflikto sprendimui.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wangas Yi (Vanas I) savo ruožtu taip pat pasmerkė vykstantį smurtą regione.

„Kviečiame konflikto šalis nedelsiant nutraukti karo veiksmus“, – sakė Wangas Yi.

„Mes raginame Izraelį sąžiningai vykdyti savo įsipareigojimus pagal tarptautinę teisę ir nedelsiant bei visiškai panaikinti Gazos blokadą ir apgultį, garantuoti civilių gyventojų saugumą ir teises okupuotoje Palestinos teritorijoje“, – sakė Kinijos diplomatijos vadovas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę rasti konflikto sprendimą „vadovaujantis dviejų valstybių sambūvio principu“.

W. Yi patvirtino, kad Pekinas kviečiasi Izraelio ir palestiniečių atstovus į tiesiogines derybas dėl taikos susitarimo.

Rusija taip pat pasmerkė smurtą prieš civilius, paragino Palestinos ir Izraelio konflikto šalis skelbti paliaubas.

„Mes griežtai smerkiame jėgos naudojimą, smurto prieš civilius pasireiškimą Izraelyje ir Palestinoje“, – susitikime sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Veršininas.

„Prioritetinis tikslas – nutraukti ugnį ir sustabdyti kraujo praliejimą. Kviečiame šalis laikytis tarptautinės humanitarinės teisės normų, užkirsti kelią žalai civiliams gyventojams, infrastruktūrai, kuria naudojasi žurnalistai ir žiniasklaida“, – kalbėjo S. Veršininas.

Jo žodžiais, politinis konflikto sprendimas yra vienintelis galimas šių nesutarimų sprendimo būdas.

„Mes pabrėžiame, kad alternatyvos politiniam konflikto sureguliavimui nėra“, – pridūrė Vershininas.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) anksčiau sekmadienį taip pat paragino Izraelį ir palestiniečių grupuotes iš Gazos Ruožo nutraukti karinius veikmus bei politinėmis priemonėmis ieškoti konflkto sureguliavimo būdų.

Kariniai veiksmai įsiplieskė po praeitą savaitgalį vykusių neramumų Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje, kurį tiek musulmonai, tiek žydai laiko šventu.

Neramumus, per kuriuos riaušių policija ne kartą susirėmė su palestiniečiais, pakurstė pyktis dėl Izraelio planų iškeldinti keletą palestiniečių šeimų iš Šeich Džaros rajono aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Popiežius Pranciškus smerkia smurtą tarp Izraelio ir „Hamas“

Popiežius Pranciškus sekmadienį pasmerkė „nepriimtiną“ smurto tarp izraeliečių ir palestiniečių eskalaciją, pabrėždamas, kad aukos, ypač tarp vaikų, „liudija, kad jie nenori kurti ateities – verčiau nori ją sunaikinti“.

„Klausiu savęs: ši neapykanta ir kraujo kerštas, ką visa tai atneš? Ar tikrai manome, kad galime sukurti taiką sunaikindami kitą?“ – klausė pontifikas.

Pranciškus neįprastai tiesmukai pridūrė: „Vardan Dievo, kuris visus žmones sukūrė lygius pagal teises, pareigas bei orumą, ragindamas juos gyventi broliškai, prašau laikytis rimties.“

Izraelis nuo šios savaitės pradžios rengia antskrydžius Gazos Ruože, įsiplieskus smarkioms kautynėms tarp žydų valstybės ir islamistų judėjimo „Hamas“.

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad per pastarąsias septynias dienas žydų valstybės link iš Gazos Ruožo buvo paleista apie 3 tūkst. raketų.

„Hamas“ vykdo labai intensyvią ataką, kalbant apie ugnies tempą“, – žurnalistams sakė Izraelio generolas Ori Gordinas (Oris Gordinas)

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, per sekmadienį suduotus aviacijos smūgius žuvo 26 žmonės, įskaitant 10 moterų ir aštuonis vaikus, o dar 50 asmenų buvo sužeisti.

Pasak pareigūnų, labai tankiai apgyvendintame palestiniečių pakrantės anklave nuo pirmadienio aukų skaičius išaugo iki 181, o žydų valstybėje – iki 10.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių