Quantcast

JT: dirbant daugiau kaip 55 valandas per savaitę, padidėja mirties rizika

Dirbant daugiau kaip 55 valandas per savaitę, padidėja mirties nuo širdies ligų ir insulto rizika, rodo pirmadienį paskelbto Jungtinių Tautų (JT) tyrimo rezultatai.

Tyrimas, kurį atliko JT agentūros Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir Tarptautinė darbo organizacija (TDO), paskelbtas tokiu laikotarpiu, kai COVID-19 pandemija vis labiau spartina darbo pokyčius, kurie gali įtvirtinti tendenciją dirbti didesnį valandų skaičių.

PSO ir TDO tyrimas, kuris buvo paskelbtas moksliniame žurnale „Environment International“, yra pirmasis toks tyrimas, kuriame pasauliniu lygiu analizuojama gyvybei ir sveikatai kylanti rizika, susijusi su ilgomis darbo valandomis.

Tiesa, tyrime susitelkiama ne į pandemiją, o į ankstesnius metus. Tyrimo autoriai susistemino dešimčių tyrimų, kuriuose dalyvavo šimtai tūkstančių žmonių, duomenis.

„Dirbti 55 ar daugiau valandų per savaitę kelia rimtą pavojų sveikatai“, – teigė PSO aplinkos, klimato kaitos ir sveikatos departamento vadovė Maria Neira.

„Atėjo laikas mums visiems – vyriausybėms, darbdaviams ir darbuotojams – suvokti faktą, kad ilgos darbo valandos gali lemti priešlaikinę mirtį“, – pridūrė ji.

Tyrime daroma išvada, kad ilgesnis nei 55 valandų per savaitę darbas, palyginti su 35-40 valandų darbo savaite, yra siejamas su 35 proc. didesne insulto rizika ir 17 proc. didesne rizika mirti nuo išėminės širdies ligos.

PSO ir TDO suskaičiavo, kad 2016 m. žmonių, dirbusių mažiausiai 55 valandas per savaitę, gretose būta 398 tūkst. mirčių nuo insulto ir 347 tūkst. mirčių nuo širdies ligų.

Nuo 2000 m. iki 2016 m. mirčių nuo širdies ligų, susijusių su ilgomis darbo valandomis, skaičius padidėjo 42 proc. Tuo metu mirčių nuo insulto skaičius ūgtelėjo 19 proc.

Dauguma šių mirčių fiksuota 60-79 metų amžiaus žmonių grupėje, kurie būdami nuo 45 iki 74 metų amžiaus dirbo daugiau kaip 55 valandas per savaitę.

PSO nurodė, kad koronaviruso krizė gali paspartinti darbo savaitės ilgėjimo tendencijas.

„COVID-19 pandemija smarkiai pakeitė, kaip dauguma žmonių dirba savo darbą“, – sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.

Tačiau jis pridūrė, kad „joks darbas nėra vertas rizikuoti insultu ar širdies ligomis. Vyriausybės, darbdaviai ir darbuotojai turi sutarti dėl tam tikrų ribų, kad būtų galima apsaugoti darbuotojų sveikatą.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Blinda

Blinda portretas
Pas mus zmones dirba ir po 80-90 valandu, buna dar daugiau. Tik popieriuje 8 darbo valandos. Profsajungos nupirktos?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių