Quantcast

JT: dėl karo Ukrainoje skurde atsidūrė 4 mln. vaikų

Dėl Rusijos invazijos Ukrainoje ir jos padarinių ekonomikai skurde atsidūrė 4 mln. vaikų Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje, pirmadienį paskelbė Jungtinių Tautų vaikų agentūra.

„Vaikams tenka sunkiausia ekonominės krizės, kurią sukėlė karas Ukrainoje, našta“, – sakoma UNICEF pranešime.

Konfliktas „ir didėjanti infliacija įstūmė į skurdą dar 4 mln. vaikų Rytų Europoje ir Centrinėje Azijoje; tai 19 proc. padidėjimas nuo 2021 metų“, – sakoma pranešime.

UNICEF savo išvadas grindžia 22 valstybių duomenų studija.

Maskvai vasario mėnesį užpuolus savo kaimynę, labiausiai nukentėjo Rusijos ir Ukrainos vaikai.

Beveik trys ketvirtadaliai – 2,8 mln. – regione dėl karo ir pragyvenimo krizės skurde atsidūrusių vaikų gyvena Rusijoje, nustatė UNICEF.

Beveik trys ketvirtadaliai – 2,8 mln. – regione dėl karo ir pragyvenimo krizės skurde atsidūrusių vaikų gyvena Rusijoje.

Tiek daug vaikų papildomai skurde atsidūrė dėl Vakarų sankcijų poveikio daug gyventojų turinčios Rusijos ekonomikai.

Ukrainoje skurde papildomai atsidūrė pusė milijono vaikų ir šalis šiuo požiūriu yra antroje vietoje, nurodo UNICEF.

Rumunijoje namų ūkiuose žemiau skurdo ribos gyvenančių vaikų skaičius padidėjo 110-ia tūkstančių.

Karas smarkiai veikia vaikus visame regione ir „jei dabar neparemsime šių vaikų ir šeimų, didelis vaikų skurdo padidėjimas beveik neabejotinai nulems prarastus gyvenimus, prarastą išsimokslinimą, prarastą ateitį“, sakė UNICEF direktorė Europai ir Centrinei Azijai Afshan Khan (Afshan Chan).

Kuo skurdesnė šeima, tuo proporciškai didesnę savo pajamų dalį ji turi išleisti maistui, kurui ir degalams, todėl lieka mažiau lėšų vaikų sveikatos priežiūrai ir švietimui, paaiškino agentūra. Be to, šiems vaikams kyla „didesnė smurto ir išnaudojimo rizika“.

Dėl to vien šiais metais papildomai 4,5 tūkst. vaikų gali mirti iki savo pirmojo gimtadienio, o papildomai 117 tūkst. vaikų – nebelankyti mokyklos, nurodo UNICEF.


Šiame straipsnyje: Jungtinių Tautų vaikų agentūrakaras Ukrainojevaikaiskurdas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių