Quantcast

JK: Rusijos pažanga Bachmute gali būti lydima didelių nuostolių

Rusijos pajėgos padarė pažangą Chersone – karštajame fronto taške, pagrindiniame Maskvos ilgus mėnesius trunkančios kampanijos Rytų Ukrainoje, kuri nusinešė daug aukų, taikinyje –, tačiau jų puolimą bus sunku išlaikyti be tolesnių didelių nuostolių, šeštadienį paskelbtame vertinime teigė Jungtinės Karalystės kariuomenės pareigūnai.

Britų gynybos ministerija naujausiame iš savo reguliarių socialinio tinklo „Twitter“ įrašų pranešė, kad Kremliaus kontroliuojamos sukarintos samdinių grupės „Wagner“ daliniai užėmė didžiąją dalį rytinės Bachmuto dalies, o per miesto centrą tekanti upė dabar žymi fronto liniją.

Tačiau įraše priduriama, kad „Wagner“ pajėgoms bus „labai sudėtinga“ veržtis į priekį, nes Ukraina sunaikino pagrindinius tiltus per upę, o dėl ukrainiečių snaiperių ugnies iš toliau į vakarus esančių įtvirtintų pastatų plona atviros teritorijos juosta centre tapo „žudymo zona“.

Tuo pat metu Ukrainos kariai ir aprūpinimo linijos kalnakasybos mieste išlieka pažeidžiami „nuolatinių Rusijos bandymų apeiti gynėjus iš šiaurės ir pietų“, Rusijos pajėgoms bandant priartėti prie jų formuojant „žnyples“, sakė ministerija.

Tuo tarpu Rusijos kariniai tinklaraštininkai ir kitos prokremliškos platformos „Telegram“ paskyros penktadienį teigė, kad Rusijos pajėgos įžengė į metalo apdirbimo gamyklą šiaurės vakarų Bachmute. Vašingtone įsikūręs analitinis centras vėlai penktadienį taip pat rėmėsi geolokacine medžiaga, kurioje matyti, kad Rusijos pajėgos yra per 800 metrų nuo AZOM gamyklos – smarkiai užstatyto ir įtvirtinto komplekso.

Karo studijų instituto vertinimu, tai, kad Maskva sutelkė dėmesį į gamyklos užėmimą, užuot pasirinkusi „platesnę vakarų Bachmuto apsuptį“ ir bandydama užimti netoliese esančius kaimus, greičiausiai sukels dar didesnę rusų aukų bangą.

Ukrainos sausumos pajėgos šeštadienį pranešė, kad ketina išlaikyti miestą, ir socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad jų vyriausiasis karininkas toliau prižiūri „svarbiausius fronto sektorius“ ir „imasi būtinų priemonių“, kad neleistų Maskvai pasiekti ilgai lauktos pergalės mūšio lauke. Generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis per pastarąjį mėnesį kelis kartus lankėsi Bachmute ir kituose rytinės fronto linijos karštuosiuose taškuose.

Visoje Ukrainoje šeštadienį buvo tęsiami atstatymo darbai po to, kai prieš dvi dienas Rusijos raketų ir dronų smūgis nusinešė šešių žmonių gyvybes, o šimtai tūkstančių žmonių liko be šilumos ir elektros energijos.

Ukrainos valstybinis elektros tinklų operatorius pranešė, kad keturiuose regionuose po antskrydžio, per kurį į gyvenamuosius pastatus ir svarbią infrastruktūrą visoje šalyje pataikė 80 rusiškų raketų ir mažesnis skaičius sprogstančių dronų, išliko elektros tiekimo problemų.

„Ukrenerho“ paskelbtame „Facebook“ įraše sakoma, kad planiniai elektros tiekimo nutraukimai tebegalioja Charkivo ir Žytomyro srityse Ukrainos šiaurės vakaruose ir šiaurės rytuose, taip pat dalyje Dnipropetrovsko ir Mykolajivo sričių pietryčiuose. Bendrovė pridūrė, kad padėtis Žytomyro srityje yra ypač sudėtinga, nes kai kurie vartotojai vis dar atjungti nuo elektros tinklo.

Šeštadienį per pietinį Chersono miestą važiavusiam automobiliui užsidegus, žuvo vienas jame buvęs žmogus ir dar du buvo sužeisti, pranešė regiono gubernatorius Oleksandras Prokudinas „Telegram“ įraše.

Anksčiau valdžia pranešė, kad per praėjusią parą per Rusijos apšaudymą Ukrainos Chersono ir Donecko regionuose žuvo mažiausiai penki žmonės ir dar 19 buvo sužeisti. Rytinė Donecko sritis, kurioje yra Bachmutas, pastaraisiais mėnesiais buvo kovų epicentras, o Ukrainai priklausančios Chersono srities dalys kasdien buvo apšaudomos iš Rusijos karių, dislokuotų už Dnipro upės.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeBachmutasRusijaaukosnuostoliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių