Quantcast

JAV tęsiantis smurtiniams protestams, prie Baltųjų rūmų įsiplieskė susirėmimai

Policija vėlai sekmadienį panaudojo ašarines dujas šalia Baltųjų rūmų, o daugelyje JAV didmiesčių buvo įvesta komendanto valanda, siekiant numalšinti riaušes, prieš rasizmą protestuojantiems demonstrantams vėl išėjus į gatves reikšti savo įniršio dėl policijos žiauraus elgesio.

Prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijai apibūdinus jau šeštą naktį besitęsusių neramumų kurstytojus kaip „vidaus teroristus“, kilo dar daugiau konfrontacijų tarp protestuotojų ir policijos, taip pat užfiksuota naujų plėšikavimo atvejų.

Tuo metu netoli Baltųjų rūmų esančiame nedideliame parke įsiplieskus audringiems susirėmimams pareigūnai panaudojo ašarines dujas bei kurtinamąsias granatas, kad išvaikytų minias, protestuotojams sukėlus kelis didelius gaisrus ir nuniokojus nemažai turto.

Turime juodaodžių sūnų, juodaodžių brolių, juododžių draugų; nenorime, kad jie žūtų. Esame pavargę nuo to, kas vyksta.

Vietos JAV lyderiai paragino piliečius konstruktyviai reikšti savo pyktį dėl vieno beginklio juodaodžio vyro žūties Mineapolyje, o tokiuose miestuose kaip Vašingtonas, Los Andželas ir Hjustonas vėlai vakare buvo įvesta komendanto valanda.

Vienas atidžiausiai stebėtų protestų vyko prie valstijos kapitolijaus prie Mineapolio prisišliejusiame Sent Polo mieste. Ten keli tūkstančiai žmonių susirinko ir pradėjo eitynes vietos greitkeliu.

„Turime juodaodžių sūnų, juodaodžių brolių, juododžių draugų; nenorime, kad jie žūtų. Esame pavargę nuo to, kas vyksta. Ši karta su tuo nesitaikys, esame pavargę nuo engimo“, – pareiškė toje demonstracijoje dalyvavusi 31 metų juodaodė Muna Abdi.

„Noriu pasirūpinti, kad jis liks gyvas“, – pridūrė moteris, kalbėdama apie savo trimetį sūnų.

Prieš prasidedant protesto akcijai Sent Pole buvo sutelkta šimtai policininkų ir Nacionalinės gvardijos karių.

Vienu metu protestuotojai, eisenai pasiekus tiltą, gelbėjosi sprukdami į šalis, kai keliu dideliu greičiu atlėkė sunkvežimis, tikriausiai prasiveržęs per užtvaras.

Kai transporto priemonė sustojo, protestuotojai ištempė jo vairuotoją ir jį sumušė. Vyras buvo nugabentas į ligoninę, bet kol kas nebuvo pranešta apie jokius kitus nukentėjusiuosius.

Didelio masto protestų buvo surengta ir kituose miestuose, įskaitant Niujorką ir Majamį.

Vašingtono meras liepė paskelbti komendanto valandą nuo 23 iki 6 valandos, o per ankstesnę, penktadienio vakare įvykusią demonstraciją Slaptosios tarnybos agentai, kaip pranešė dienraštis „The New York Times“, skubiai nuvedė D. Trumpą į požeminį bunkerį Baltuosiuose rūmuose.

Apiplėštos parduotuvės

Nors atrodo, kad šįkart plataus masto smurtas, pastarosiomis dienomis krėtęs Amerikos miestus, nepasikartojo, plėšikautojai vis tik nusiaubė parduotuves kaimyninėje Filadelfijoje.

Tuo metu Los Andželo priemiestyje Santa Monikoje buvo pranešta apie plėšikavimą vieno populiaraus paplūdimio prekybos centro parduotuvėse, taip pat apie išsigandusius pirkėjus, bėgusius iš patalpų, į kurias buvo įsilaužta.

Los Andžele – mieste, prieš beveik tris dešimtmečius nusiaubtame riaušių, kilusių policijai sumušus Rodney Kingą (Rodnį Kingą) – sekmadienį buvo paskelbta komendanto valanda, galiosianti nuo 16 val. iki aušros.

„Prašau, elkitės protingai: išvykite anksčiau, eikite namo, likite namie ir padėkite mums užtikrinti, kad netriumfuotų norintys pakeisti šio pokalbio temą nuo rasinio teisingumo į deginimą ir plėšikavimą“, – televizijos CNN eteryje kalbėjo miesto meras Ericas Garcetti (Erikas Garsetis).

Šokiruojantis vaizdo įrašas, kuriame matyti kaip praėjusį pirmadienį beginklis George'as Floydas (Džordžas Floidas) mirė jį areštavusių policininkų rankose, visoje šalyje išprovokavo didžiulį pasipiktinimą dėl policijos mirtinos jėgos panaudojimo prieš neginkluotus afroamerikiečius.

Šiuo metu esame skausmą kenčianti tauta, tačiau neturime leisti, kad šis skausmas mus sunaikintų.

Mineapolio policijos pareigūnas Derekas Chauvinas (Derekas Šovinas) beveik devynias minutes keliu spaudė sulaikytam vyrui kaklą, kol G. Floydas liovėsi kvėpuoti. D. Chauvinas buvo apkaltintas trečiojo laipsnio (netyčine) žmogžudyste; trys su juo buvę pareigūnai buvo atleisti, bet kol kas jiems nepareikšta jokių kaltinimų.

Siekdamas atkurti tvarką, gubernatorius Timas Walzas (Timas Volzas) sutelkė visus Minesotos nacionalinės gvardijos karius – tai yra visų laikų didžiausia šių pajėgų mobilizacija valstijoje.

Policija šeštadienio vakarą panaudojo ašarines dujas ir kurtinamąsias granatas, mėgindama išsklaidyti komendanto valandos pažeidėjus Mineapolio gatvėse.

T. Walzas sekmadienį, trečią naktį iš eilės, pratęsė komendanto valandą ir pagyrė policininkų bei gvardiečių pastangas nuslopinti smurtą, pabrėždamas: „Jie tai padarė profesionaliai. Jie tai padarė neatėmę nė vienos gyvybės ir padarę nereikšmingos žalos turtui.“

„Dėkojame mūsų Nacionalinei gvardijai už puikų darbą, atliktą vos atvykus į Minesotos Mineapolį praėjusį vakarą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Trumpas. Prezidentas pridūrė, kad gvardiečiai „turėtų būti pasitelkti ir kitose valstijose, kol dar nėra per vėlu!“

Pasak Gynybos departamento, 15-oje valstijų, taip pat sostinėje Vašingtone buvo mobilizuota apie 5 000 Nacionalinės gvardijos karių, o dar 2 000 yra pasiruošę prisidėti.

Amerikoje sprendimai pasitelkti gausias uniformuotų gvardiečių pajėgas priimami retai; jie kelia blogus prisiminimus apie riaušes šalies miestuose 1967 ir 1968 metais – neramiais laikais, kai buvo protestuojama prieš rasinę ir ekonominę nelygybę.

D. Trumpas dėl smurto kaltina ultrakairiuosius veikėjus ir sakė, kad planuoja pripažinti organizaciją „Antifa“ teroristine.

„Su riaušėmis susijęs „Antifa“ ir kitų panašių grupių vykdomas bei kurstomas smurtas yra vidaus terorizmas; jis bus vertinamas atitinkamai“, – pridūrė generalinis prokuroras Billas Barras (Bilas Baras).

„Skausmą kenčianti tauta“

Tačiau Atlantos merė Keisha Lance Bottoms (Keiša Lans Botoms) pareiškė, kad D. Trumpas, dažnai raginantis policiją griebtis griežtos taktikos, nepadeda suvaldyti padėties.

„Peržengėme lūžio tašką šioje šalyje, o tokia retorika dar labiau viską komplikuoja“, – sakė jis televizijai CBS.

Esu čia, nes pavargau, man tai įgriso. Kada tai liausis?

Tuo metu Joe Bidenas (Džo Baidenas), spėjamas D. Trumpo oponentas lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, apsilankė vieno protesto prieš rasizmą vietoje.

„Šiuo metu esame skausmą kenčianti tauta, tačiau neturime leisti, kad šis skausmas mus sunaikintų“, – „Twitter“ parašė J. Bidenas, pridėjęs nuotrauką, kurioje jis matomas besikalbantis su juodaodžių šeima Delavere, kur šeštadienio naktį buvo susirinkę protestuotojai.

G. Floydo žūtis taip pat išprovokavo protestus už JAV ribų: pavyzdžiui, prie šalies ambasados Londone susirinko šimtai solidarumą reiškusių aktyvistų.

„Esu čia, nes pavargau, man tai įgriso. Kada tai liausis?“ – akcijos vietoje naujienų agentūrai AFP sakė Doreen Pierre (Dorin Pjer).

Tuo metu Vokietijoje anglų futbolininkas Jadonas Sancho (Džeidonas Sančas), per Dortmundo „Borussia“ varžybas prieš Paderborno klubą įmušęs vieną iš savo trijų įvarčių, pakėlė džersį ir pademonstravo po juo dėvėtus marškinėlius su užrašu „Teisingumą George'ui Floydui“.

Niujorko mieste per protestus trumpam sulaikyta mero dukra

Niujorke sekmadienį kartu su dar beveik 790 asmenimis buvo sulaikyta paties miesto mero Billo de Blasio (Bilo de Blazijo) dukra, dalyvavusi praėjusią savaitę prasidėjusiuose ir visas Jungtines Valstijas apėmusiuose protestuose dėl juodaodžio G. Floydo žūties, kai vyras buvo areštuojamas policijos.

Vienas teisėsaugos pareigūnas, kalbėjęs anonimiškumo sąlyga dėl šio klausimo jautrumo, naujienų agentūrai AP pranešė, kad 25 metų Chiara de Blasio (Kjara de Blazijo) buvo areštuota šeštadienio vakarą. Pasak laikraščio „The New York Post“, ji atsisakė palikti Manhatano gatvę, policijai stengiantis išvaikyti protestuotojus, svaidžiusius į teisėsaugos pareigūnus įvairius daiktus.

Juodaodė Ch. de Blasio vėliau gavo šaukimą į teismą ir buvo paleista.

Jos baltaodis tėvas nepaminėjo arešto per sekmadienį surengtą savo spaudos konferenciją. Merijos atstovai padėties kol kas nekomentavo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kas okupavo amerika jei ne anglosaksu kriminalas su ispanu prancuzu kolektyvine aneksija kur buvo zudomi indenai ir negru vergai tai dabar gauna atkirti kuris jau pilietynis ?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių