Quantcast

JAV po ilgos pertraukos vėl grąžinama mirties bausmė

  • Teksto dydis:

JAV vyriausybė po 16 metų pertraukos vėl naudos mirties bausmes ir paskyrė egzekucijų datas penkiems nuteistiems žudikams, ketvirtadienį paskelbė generalinis prokuroras Williamas Barras (Viljamas Baras).

Prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) paraginus taikyti griežtesnes bausmes už smurtinius nusikaltimus, W. Barras nurodė Federaliniam kalėjimų biurui priimti naują mirtinų injekcijų protokolą, kad būtų galima vykdyti mirties bausmes.

„Teisingumo departamentas laikosi įstatymo viršenybės ir mes skolingi aukoms ir jų šeimoms mūsų teisingumo sistemos nuosprendžių paspartinimą“, – sakoma W. Barro pareiškime.

Pernai JAV buvo įvykdyti 25 mirties nuosprendžiai. Visus juos įvykdė valstijos, pagal valstijų kaltinimus nuteistiems asmenims.

Tačiau dėl debatų apie mirties bausmės vykdymo metodus ir naudojamus vaistus, taip pat dėl D. Trumpo pirmtako Baracko Obamos (Barako Obamos) santūrumo šiuo klausimu jokiam federaliniam kaliniui mirties bausmė nebuvo įvykdyta nuo 2003 metų.

W. Barras nurodė Federaliniam kalėjimų biurui mirties bausmes vykdyti naudojant vieną mirtiną barbitūrato pentobarbitalio injekciją, kuri pakeičia ankstesnius trijų vaistų kokteilius su tiopentaliu.

„Nuo 2010 metų 14 valstijų naudojo pentobarbitalį per daugiau kaip 200 egzekucijų, o federaliniai teismai, tarp jų Aukščiausiasis Teismas, ne kartą palaikė pentobarbitalio naudojimą egzekucijoms, kaip atitinkantį 8-ąją pataisą“, – nurodė Teisingumo departamentas, paminėdamas konstitucijos pataisą, pagal kurią draudžiamos žiaurios ir neįprastos bausmės.

Suplanuotos penkios egzekucijos

JAV yra 62 federalinių teismų mirti nuteisti kaliniai, rodo Mirties bausmių informacijos centro (DPIC) duomenys. Tarp šių mirties bausmės įvykdymo laukiančių kalinių yra islamistas Džocharas Carnajevas, nuteistas už bombos susprogdinimą per Bostono maratoną 2013 metais, kai žuvo trys žmonės.

Sąraše taip pat yra baltųjų viršenybės šalininkas Dylannas Roofas (Dilanas Rufas), kuris 2015 metais bažnyčioje Čarlstone Pietų Karolinoje nužudė devynis afroamerikiečius.

W. Barro nurodymu Federalinis kalėjimų biuras paskyrė egzekucijos laiką penkiems žmonėms, nuteistiems prieš 15 ar daugiau metų už žiaurias žmogžudystes, kurių aukomis tapo vaikai.

Tarp jų yra Danielis Lewisas Lee (Danielis Liuisas Li), kuris 1996-aisiais apiplėšė ir nužudė trijų asmenų šeimą, įskaitant aštuonerių metų mergaitę, ir Alfredas Bourgeoisas (Alfredas Burdžoisas), kuris kankino ir seksualiai išnaudojo savo dvejų metų dukrą, o 2002-aisiais ją nužudė.

Federalinių mirties bausmių vykdymas buvo sustabdytas beveik keturis dešimtmečius iki 2001-ųjų, kai buvo įvykdyta egzekucija Timothy McVeigh (Timočiui Makvėjui), kuris 1995 metais susprogdino federalinį pastatą Oklahoma Sityje.

Per tolesnius dvejus metus federaliniuose kalėjimuose mirties bausmės buvo įvykdytos dar dviem žmonėms, o tada federalinės egzekucijos vėl buvo sustabdytos. Nuo to laiko tokias bausmes vykdė tik valstijos. Mirties bausmės taikomos 25-iose iš 50 valstijų. 21 valstija draudžia tokias bausmes, o keturios yra sustabdžiusios jų naudojimą.

Nuo 2009 iki 2017 metų prezidento poste dirbęs B. Obama šią praktiką vadino „keliančia didelį susirūpinimą“ ir atkreipdavo dėmesį į neproporcingai didelį myriop nuteistų afroamerikiečių skaičių. Jis taip pat nurodydavo kai kurias „gan baisias ir šiurkščias“ pastarųjų metų egzekucijas valstijose.

Ragina griežtinti bausmes

D. Trumpui atėjus į valdžią Teisingumo departamentas ragino griežtinti bausmes už smurtinius nusikaltimus, bet W. Barro nurodymai buvo duoti ir tokiu metu, kai prezidentas siekia stiprinti savo, kaip kovotojo su nusikalstamumu, pozicijas prieš kitais metais įvyksiančius rinkimus.

2017-ųjų spalį D. Trumpas ragino įvykdyti mirties bausmę uzbekų imigrantui Sayfullo Saipovui (Saifului Sajipovui), kuris tą mėnesį pagal džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) instrukcijas išsinuomotu pikapu dideliu greičiu važiavo dviračiu taku Manhatane ir traiškė dviratininkus bei pėsčiuosius. Per ataką žuvo aštuoni žmonės.

Raginimą prezidentas pakartojo po 2018 metų spalį, po baltųjų nacionalisto įvykdyto išpuolio Pitsbergo sinagogoje, kai žuvo 11 žmonių. Abi šios bylos tebėra teismuose.

„Nenuoseklios“ bausmės

Mirties bausmės oponentai smerkė politikos pasikeitimą ir ragino teismus atidėti egzekucijas; pirmoji iš jų numatyta gruodžio pradžioje. „Federalinės mirties bausmės yra nenuoseklios, rasiškai šališkos, dažnai lydimos prasto teisininkų darbo ir niekam tikusio mokslo“, – sakė nemokamos teisinės pagalbos biuro programos „Federal Capital Habeas Project“ direktorė Ruth Friedman (Rut Fridman).

„Dėl šių ir kitų susirūpinimą keliančių klausimų, įskaitant klausimus apie naują egzekucijų protokolą, privalo būti atliktas papildomas teismų patikrinimas ir tik po jo federalinė vyriausybė gali tęsti bet kokios egzekucijos procedūrą“, – pridūrė ji.

D. L. Lee, kurio egzekucija paskirta gruodžio 9 dieną, advokatas Morrisas Moonas (Morisas Munas) sakė, kad jo byla buvo pagrįsta nepatikimais įrodymais ir kad D. L. Lee bendrininkas nužudė vaiką, bet buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos.

„Teisėjas, pagrindinis prokuroras ir aukų šeimos nariai nepritaria jo egzekucijai ir mano, kad tinkama būtų kalėjimo iki gyvos galvos bausmė“, – sakė M. Moonas.

Skirti mirties bausmę D. L. Lee rekomendavo bylos prisiekusieji. „Atsižvelgdama į šias problemas, pakertančias Lee nuosprendžio ir mirties bausmės sąžiningumą ir patikimumą, vyriausybė turėtų netęsti šio egzekucijos proceso“, – pabrėžė advokatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mirtininkas

Mirtininkas portretas
tegu ir lietuvoje patvirtina mirties bausme maziau asilu butu

Anonimas

Anonimas portretas
Lietuva protestuoja prieš tokį viduramžišką JAV sprendimą. Nausėda tuoj išsiųs protesto notą.

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kodėl Europos Sąjunga nepaskelbia sankcijų Amerikai ? Kodėl neragina atsisakyti mirties bausmės ?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių