Quantcast

JAV paskelbs Jemeno husius teroristine grupuote

ungtinės Valstijos paskelbs Jemeno sukilėlius husius teroristine grupuotes, šeštadienį pranešė valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Šis sprendimas buvo priimtas prezidento Donaldo Trumpo administracijai baigiant darbą, bet pagalbos grupės baiminasi, kad jis paaštrins humanitarinę krizę Jemene.

Likus tik 10 dienų iki išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguracijos atliktas žingsnis gali apsunkinti naujosios administracijos pastangas atnaujinti diplomatinį procesą su Iranu, palaikančiu su husiais glaudžius ryšius, taip pat iš naujo sureguliuoti JAV santykius su Saudo Arabija, vadovaujančia negailestingai karinei kampanijai Jemene.

„Šiais įvardijimais ketinama patraukti „Ansar Allah“ atsakomybėn už jo teroro aktus, įskaitant atakas kitapus sienos, keliančias grėsmę civiliams gyventojams, infrastruktūrai ir komercinei laivybai“, – sakoma M. Pompeo pareiškime, kuriame buvo pavartotas husių judėjimo oficialus pavadinimas.

Ši grupė vadovavo brutaliai kampanijai „pražudžiusiai daug žmonių, toliau destabilizuojančiai regioną ir neleidžiančiai jemeniečiams taikiai išspręsti konfliktą jų šalyje“, pridūrė diplomatijos vadovas.

M. Pompeo atkreipė dėmesį į gruodžio 30 dieną surengtą ataką prieš oro uostą Jemeno antrame pagal dydį mieste Adene. Dėl šio išpuolio, nusinešusio 26 žmonių gyvybes, Saudo Arabijos remiama Jemeno vyriausybė kaltino husius.

Sukilėliai kontroliuoja didžiąją dalį Jemeno teritorijos; jiems jau dabar taikomos JAV sankcijos.

Vis dėlto šio judėjimo paskelbimas teroristine grupuote turėtų atgrasyti užsienio veikėjus nuo daugumos sandorių su husių tarnybomis, įskaitant lėšų pervedimą per bankus ir maisto produktų bei degalų pirkimą.

Pagalbos grupės ir J. Bideno Demokratų partijos nariai perspėjo, kad šis žingsnis gali reikšmingai sutrikdyti pastangas spręsti padėtį Jemene, Jungtinių Tautų laikomą didžiausia dabartine humanitarine krize pasaulyje.

M. Pompeo savo ruožtu teigė, kad husių įvardijimas teroristine organizacija, įsigaliosiantis sausio 19-ąją, J. Bideno inauguracijos išvakarėse, nepaveiks pastangų teikti pagalbą Jemenui.

„Planuojamės įvesti priemones, turinčias sumažinti poveikį tam tikrai humanitarinei veiklai ir importui į Jemeną“, – sakė M. Pompeo.

„Išreiškėme savo pasirengimą dirbti su atitinkamais Jungtinių Tautų pareigūnais, tarptautinėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitais tarptautiniais donorais, kad šie sunkumai būtų išspręsti“, – kalbėjo jis.

Jemeno husiai pirmadienį atmetė Jungtinių Valstijų sprendimą paskelbti Irano palaikomus sukilėlius teroristine grupuote, nepaisant pagalbos organizacijų įspėjimų, kad šis žingsnis gali sukelti šalyje badmetį.

Jeigu Kongresas neblokuos šio sprendimo, husių sukilėlių judėjimas bus paskelbtas teroristine organizacija sausio 19-ąją – išrinktojo JAV prezidento Joe Bideno inauguracijos išvakarėse.

Šis žingsnis gali apsunkinti būsimos administracijos pastangas imtis naujo bandymo užbaigti šeštus metus vykstantį kruviną konfliktą.   

„Ši politika atspindi mąstymo krizę ir yra smerktina. Mes turime teisę atsakyti“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė husių politinis vadas Mohamedas Ali al-Huthi. 

„Jemeno žmonėms nerūpi jokie (JAV prezidento Donaldo) Trumpo administracijos priskyrimai, nes ji prisideda prie jemeniečių žudymo ir marino badu“, – pridūrė jis. 

Savo ruožtu Jemeno vyriausybė pirmadienį pareiškė, kad husių sukilėliai nusipelnė būti paskelbti teroristine organizacija, ir kaltino juos dėl šeštus metus trunkančio karo, kurį Jungtinės Tautos vadina didžiausia dabartine humanitarine katastrofa pasaulyje.   

„Husiai nusipelnė būti paskelbti užsienio teroristine organizacija ne tik už savo teroristinę veiklą, bet ir už nesiliaujančias pastangas tęsti konfliktą bei didžiausios humanitarinės krizės pasaulyje sukėlimą“, – rašoma Užsienio reikalų ministerijos išplatintame pareiškime, kurį citavo oficialioji naujienų agentūra „Saba“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Teroristai teroristus teroristais apskelbs....komedija...

o ...Jemeno Husiai ... paskelbe amerikonus

o ...Jemeno Husiai ... paskelbe amerikonus portretas
lyberastiniais - dermokratais t,y dar blogesniais uz teroristus...

ane?

ane? portretas
Kai jiems to reikės ir jiems bus naudinga, paskelbs tuos husius 'laisvės kovotojais"
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių