Quantcast

JAV nepatenkintos Indonezijos sprendimu pakviesti V. Putiną į G-20 viršūnių susitikimą

JAV kritikuoja Indonezijos sprendimą pakviesti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną į G-20 viršūnių susitikimą, nors kviečiamas ir Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis.

„Prezidentas viešai išreiškė nepritarimą, jog prezidentas V. Putinas dalyvautų G-20 susitikime. Sveikiname ukrainiečių dalyvavimą“, – penktadienį Vašingtone sakė Joe Bideno (Džo Baideno) atstovė Jen Psaki (Džen Psaki).

„Perteikėme savo požiūrį, kad nemanome, jog (Rusija) turėtų dalyvauti tiek viešai, tiek privačiai“, – sakė ji žurnalistams ir pridūrė, kad, Vašingtono supratimu, kvietimas buvo išsiųstas „prieš invaziją“, kai Rusija dar nebuvo pasiuntusi savo pajėgų į Ukrainą.

Panašią poziciją išreiškė ir Valstybės departamento atstovė Jalina Porter (Džalina Porter).

„Jungtinės Valstijos ir toliau tiki, kad Rusijos dalyvavimas tarptautinėje bendruomenėje ar tarptautinėse institucijose negali būti įprastinis“, – žurnalistams sakė ji.

J. Porter nekomentavo, ar JAV dalyvaus susitikime.

G-20 viršūnių susitikimą šiemet rengia Džakarta, sulaukusi aštrios Vakarų kritikos dėl sprendimo į renginį pakviesti Rusijos vadovą, tačiau pabrėžianti siekį išlikti „nešališka“.

„Pakvietėme prezidentą Zelenskį dalyvauti G-20 viršūnių susitikime“, – per televiziją sakė Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas).

Jis leido suprasti, kad kompromisas buvo pasiektas po Vakarų spaudimo neleisti Rusijai dalyvauti šiame renginyje, atsakant į jos invaziją Ukrainoje.

V. Putinas per pokalbį telefonu su J. Widodo patvirtino, kad dalyvaus viršūnių susitikime Balio saloje, per tiesioginę interneto transliaciją sakė Indonezijos lyderis.

Rusija yra G-20 narė, o Ukraina šiai grupei nepriklauso.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVladimiras PutinasG-20 susitikimasIndonezijaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių