Quantcast

JAV kariuomenė atmeta ataskaitą apie civilių afganistaniečių žūtis

JAV kariškiai Afganistane antradienį atmetė „vienpusišką“ ataskaitą, kurioje konstatuojama, kad per Amerikos ir koalicijos aviacijos smūgius žūstančių civilių skaičius išaugo, Vašingtonui sušvelninus savo kovos veiksmų taisykles.

2016–2019 metų laikotarpiu kasmet per aviacijos smūgius žūstančių civilių skaičius išaugo 330 proc., Jungtinėms Valstijos suintensyvinus atakas prieš Talibaną, rodo Browno universiteto Watsono (Votsono) tarptautinių studijų instituto ekspertų parengta ataskaita.       

Jos rengėjai civilių aukų skaičiaus augimą sieja su Vašingtono sprendimu sušvelninti kriterijus, kuriais vadovaujantis priimamas sprendimas rengti ataką.

Kovos veiksmų taisyklės buvo sušvelnintos Vašingtonui sumažinus savo karinį kontingentą Afganistane.   

Pernai per antskrydžius žuvo 700 civilių – daugiausiai nuo 2001–2002 metų, kai prasidėjo karas.  Šiuo metu Afganistano karinės oro pajėgos „daro daugiau žalos civiliams afganistaniečiams negu kuriuo nors kitu metu per jo istoriją“, sakė viena iš šio tyrimo vadovų Neta C. Crawford.

Tačiau JAV pajėgų Afganistane atstovas pulkininkas Sonny Leggettas teigė, kad ši analizė yra „vienpusiška“ ir pagrįsta ginčijamais duomenimis, „ignoruojant civilių aukas dėl Talibano ir ISIS (džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“)" veiksmų.

S. Leggettas taip pat gynė Afganistano saugumo pajėgas, anot jo, dėjusias „nepaprastas pastangas ir besirūpinusias“ išvengti aukų tarp civilių gyventojų.

Nuo šių metų vasario, kai Vašingtonas sudarė taikos susitarimą su Talibanu, Jungtinės Valstijos sumažino aviacijos operacijų Afganistane intensyvumą, bet afganistaniečių pajėgų vaidmuo padidėjo, net ir Kabului pradėjus derybas su kovotojais.

Šiemet per antskrydžius žuvusių žmonių bendras skaičius sumažėjo, bet padaugėjo žūvančių per Kabulo pajėgų aviacijos atakas, sakoma ataskaitoje.

Pasak N. C. Crawford, per pirmąjį pusmetį Afganistano aviacijos smūgiai nusinešė 86 civilių afganistaniečių gyvybes, dar 103 žmonės buvo sužeisti.

Per kitus tris mėnesius, nepaisant Dohoje vykstančių Kabulo vyriausybės ir Talibano derybų, afganistaniečių aviacijos antskrydžiai pareikalavo 70 civilių gyvybių, dar 90 žmonių buvo sužeisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skatytojui

Skatytojui portretas
Su teroristais niekas nesidera. Tad koks tas Talibanas blogas bebutu jie nera al kaida ar isis. Jie kovoja savo šalies teritorinoje prieš tarptautines okupantu pajegas. Okupantas iš jav nepripažysta jokiu tarptautiniu teismu ar tribunolu. Okupanto kariai ir samdiniai vykdo nusikaltimus priš žmonija (ir tai yra užfiksuota video bei foto medžiagom) Bet kažkaip musu URM i tai nekreipia jokio demesio ir neapgailestauja nes mesbpatys ten laikom karius ir samdinius:)

nordland

nordland portretas
kaip ten baigesi istorija su tarptautiniu baudziamuoju teismu, kuris bande tirti jav kariu nusikaltimus afganistane ??? to teismo teisejams ir tyrejams, iskart buvo pagrasinta jav sankcijomis. kaip jums tokia tarptautine teise ir ??

Faktas

Faktas portretas
Nėra paslaptis , kad JAV teroristai ir banditai žudo tik civilius
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių