Quantcast

JAV įstatymų leidėjai ragina pateikti baudžiamųjų kaltinimų D. Trumpui

Praėjusių metų išpuolį prieš JAV Kapitolijų tiriantys įstatymų leidėjai pirmadienį rekomendavo Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pateikti kaltinimus dėl kelių nusikaltimų, įskaitant maištą, taip pakeldami ir atskirai vykdomo baudžiamojo tyrimo, dėl kurio buvęs prezidentas gali atsidurti kalėjime, kartelę.

Kaltinimus, tarp jų trukdymu oficialiai procedūrai ir sąmokslu apgauti Jungtines Valstijas, Atstovų Rūmų specialusis komitetas paragino pateikti po Kongreso užpuolimo 2021 metų sausio 6 dieną tyrimo, trukusio pusantrų metų.

Mažiausiai penki žmonės žuvo, kai D. Trumpo melagingų pareiškimų apie „pavogtus“ rinkimus paskatinta minia siautėjo JAV demokratijos būstinėje, siekdama neleisti perduoti valdžios prezidentui Joe Bidenui (Džo Bidenui).

Po pirmininkės pavaduotojos Liz Cheney (Liz Čeini) įžanginės kalbos, kurioje ji apkaltino D. Trumpą „aiškiu pareigų nevykdymu“, nes jis nebandė sustabdyti riaušių, ir pavadino jį „netinkamu eiti bet kokias pareigas“, abiejų partijų komitetas vienbalsiai nubalsavo už kaltinimų perdavimą Teisingumo departamentui.

„Nė vienas žmogus, kuris tuo metu būtų elgęsis taip, kaip elgėsi jis, niekada nebegalėtų užimti jokių vadovaujančių pareigų mūsų šalyje“, – sakė L. Cheney.

Komiteto kreipimaisi yra laikomi didele dalimi simboliniais, nes sprendimus dėl kaltinimų priima Teisingumo departamentas.

Generalinio prokuroro Merricko Garlando (Meriko Garlando) paskirtas iš esmės nepriklausomas specialusis prokuroras Jackas Smithas (Džekas Smitas) vykdo atskirą tyrimą dėl D. Trumpo, susijusį su 2020 metų rinkimais.

Didelis smūgis

D. Trumpas paskelbė pareiškimą, kuriame teigė, kad tyrimo tikslas – „neleisti man kandidatuoti į prezidento postą, nes jie žino, kad aš laimėsiu“ ir kad bet koks baudžiamasis persekiojimas būtų „šališkas bandymas nustumti mane į šalį“.

„RealClearPolitics“ reitingų vidurkis rodo, kad D. Trumpo reitingai yra žemi – minus 20 procentinių punktų, o J. Bideno – minus aštuoni procentai.

Tačiau įstatymų leidėjų žingsnis vis dėlto yra istorinis, nes Kongresas niekada nebuvo pateikęs baudžiamojo persekiojimo bylos esamam ar buvusiam prezidentui, be to, D. Trumpo oponentai dar labiau reikalaus baudžiamojo persekiojimo.

Tai taip pat yra didelis smūgis D. Trumpui, nes per kelias savaites nuo tada, kai jis paskelbė apie planus siekti sugrįžimo į Baltuosius Rūmus, jis susidūrė su daugybe nesėkmių, įskaitant prastus respublikonų kadencijos vidurio rinkimų rezultatus valstijose, kuriose magnatas rėmė savo kandidatus.

Dėl kaltinimų 76-erių respublikonui, kuris vis dar turi didelę įtaką Respublikonų partijoje, gali būti uždrausta eiti viešąsias pareigas ir net skirta įkalinimo bausmė.

„Balsuoti Jungtinėse Valstijose yra tikėjimo ir vilties aktas“, – sakė komiteto pirmininkas Bennie Thompsonas (Benis Tompsonas)

„Tikėjimas mūsų sistema yra Amerikos demokratijos pagrindas. Jei šis tikėjimas žlunga, žlunga mūsų ir demokratija. Donaldas Trumpas šį tikėjimą sugriovė“, – pridūrė jis.

Septyni demokratų ir du respublikonų komisijos nariai baigia darbą iki metų pabaigos ir savo išvadas sudėjo į aštuonių skyrių ataskaitą, kuri bus paskelbta trečiadienį.

Komitetas teigia, kad D. Trumpas „prižiūrėjo ir koordinavo sudėtingą septynių dalių planą, kuriuo buvo siekiama sužlugdyti prezidento rinkimus ir užkirsti kelią prezidento įgaliojimų perdavimui“.

„D. Trumpas žinojo, kad pralaimėjo“

Tyrėjai teigia, kad sąmokslas prasidėjo nuo D. Trumpo kampanijos, kurios metu jis skleidė kaltinimus, kuriuos žinojo esant melagingus, esą rinkimus aptemdė plačiai paplitęs sukčiavimas.

Jis kaltinimas bandymu korumpuoti Teisingumo departamentą ir spaudimu savo viceprezidentui Mike'ui Pence'ui (Maikui Pensui), taip pat valstijų rinkimų pareigūnams ir įstatymų leidėjams, kad šie, pažeisdami Konstituciją ir įstatymus, panaikintų balsavimą.

D. Trumpas taip pat kaltinamas sukvietęs ir subūręs minią Vašingtone, ir nukreipęs ją į Kapitolijų, nors žinojo, kad ji bus ginkluota automatais, pistoletais ir daugybe kitų ginklų.

Įstatymų leidėjai teigia, kad jis kelias valandas nekreipė dėmesio į savo komandos prašymus imtis veiksmų smurtui sustabdyti.

Demokratų komisijos narė Zoe Lofgren (Zoi Lofgren) sakė, kad D. Trumpo melagingi pareiškimai apie sukčiavimą toli gražu nėra spontaniški, o tai buvo dalis sąmoningo bandymo pasėti nepasitikėjimą demokratija, kuris prasidėjo dar gerokai prieš maištą.

Z. Lofgren pakartojo komisijos prielaidą, kad D. Trumpo sąjungininkai dalyvavo klastojant liudininkų parodymus, teigdami, kad kažkas, susijęs su buvusiu prezidentu, prieš duodant parodymus vienam liudytojui pasiūlė galimą darbą.

Z. Logfren teigė, kad su D. Trumpu susijęs advokatas liudytojai taip pat pasakė, kad, duodama parodymus, ji gali apsimesti neprisimenanti faktų.

Z. Logfren taip pat grįžo prie komisijos anksčiau pateikto kaltinimo, kad D. Trumpas „surinko šimtus milijonų dolerių, pateikdamas melagingus pareiškimus savo internetiniams rėmėjams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Palaukime

Palaukime  portretas
Po N.Metu kai i Kongresa ateis daugiau respublikonu.

to nustebes

to nustebes  portretas
IR AŠ KAIP TU NUSTEBUSI KODĖL ŠITO SENIO PREZIDENTO DEMENSINIO SUNELIS DAR NESĖDI PRISIVOGES MILIJONUS IŠ UKRU VOLIOJASI BALTUOSE RUMUOSE ANT SOFKUTĖS IR KAIFUOJA LIUKS DEMOKRATIJA VAGIM NARKAŠOM IŠTVIRKĖLIAM

Nustebe

Nustebe portretas
O sitas vis dar laisveje?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių