Quantcast

JAV: Irane per pastaruosius protestus galimai žuvo daugiau kaip 1 000 žmonių

Iraną pastarosiomis savaitėmis krėtę dideli protestai galimai nusinešė daugiau kaip tūkstantį žmonių gyvybių, vyriausybės pajėgoms ėmusis griežtai malšinti demonstracijas prieš degalų kainų padidinimą, ketvirtadienį sakė vienas aukšto rango JAV Valstybės departamento pareigūnas.

Specialusis atstovas Iranui Brianas Hookas (Brajenas Hukas) sakė, kad remiasi pranešimais, kurių jis neįvardijo. Pareigūnas taip pat nepateikė jokių įrodymų savo paminėtam aukų skaičiui, smarkiai lenkiančiam visus ankstesnius vertinimus.

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ neseniai paskelbė, kad per neramumus Irane dėl blogėjančios ekonomikos padėties galėjo žūti daugiau kaip 200 žmonių. Grupė pripažino, kad aukų skaičius gali būti daug didesnis, bet pažymėjo, kad patvirtinti gaunamą informaciją yra sunku.

Tuo metu B. Hookas ketvirtadienį Valstybės departamente sakė žurnalistams, kad Jungtinės Valstijos yra gavusios vieno incidento vaizdo įrašą, kuriama matyti, kaip nušaunama daugiau kaip 100 žmonių.

„Atrodo, kad nuo protestų pradžios režimas galimai nužudė daugiau kaip 1 000 Irano piliečių“, – pažymėjo jis.

Diplomatas pripažino, kad tokią informaciją sunku patvirtinti, bet pridūrė: „Tikrai žinome, kad [aukų yra] daug, daug šimtų.“

B. Hookas taip pat sakė, jog „daug tūkstančių“ iraniečių buvo sužeisti ir kad areštuota mažiausiai 7 000 tūkst. protestuotojų.

Protesto akcijos visame Irane, kuriam taikomos griežtos JAV sankcijos, prasidėjo vyriausybei naktį į lapkričio 15-ąją netikėtai paskelbus apie mažmeninių degalų kainų padidinimą 200 procentų.

B. Hookas sakė, kad tolesnis susidorojimas atskleidė, jog režimui tenka kliautis šiurkščia jėga ir kad jis praranda palaikymą netgi tarp tradiciškai jį remdavusių darbininkų.

„Tai didžiausia režimo politinė krizė per jo 40 [gyvavimo] metų“, – tvirtino amerikiečių diplomatas.

Jungtinės Valstijos, laikančios Irano režimą vienu pagrindinių savo priešininkų, kreipėsi į iraniečius, galinčius apeiti interneto suvaržymus šiitiškoje respublikoje, kad jie atsiųstų filmuotos medžiagos apie protestus.

B. Hookas sakė, kad JAV gavo nuotraukų ir vaizdo įrašų iš 32 tūkst. žmonių ir kad savo vertinimus grindžia šia informacija, taip pat ne Irane veikiančių grupių informacija.

Iranas savo ruožtu atmetė užsienio šaltinių pranešimus kaip „visišką melą“. Teheranas iki šiol yra patvirtinęs tik penkių žmonių žūtį – keturių saugumo pajėgų narių, nužudytų „riaušininkų“, ir vieno civilio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kavenskis

Kavenskis portretas
Propoganda paleido...

už portretas
tokius terminus kaip "galimai" nėra jokios teisinės atsakomybės, o žmonėms protus sujaukti tikrai įmanoma

Remis

Remis portretas
Jei galimai,tai rašykite 100000 žuvo
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių