Quantcast

JAV dėl riaušių Kapitolijuje stojo prieš teismą grupė D. Trumpo šalininkų

Jungtinėse Valstijose pirmadienį prasidėjo rezonansinis penkių kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Oath Keepers“ narių teismas dėl pernai įvykusių riaušių Kapitolijuje.

Kaip prisiekusiųjų žiuri sakė prokurorai, ši grupė surengė „ginkluotą maištą“, siekdama padėti eksprezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) išlaikyti valdžią savo rankose.

Teisingumo departamento prokuroro Jeffrey Nestlerio (Džefrio Nestlerio) teigimu, teisiamasis Stewartas Rhodesas (Stiuartas Roudzas) – akies raištį nešiojantis buvęs karys ir Jeilio teisės mokyklos absolventas – puikiai žinojo, ką daro, kai 2021 metų sausio 6-ąją vedė grupuotės sekėjus Kapitolijaus link.

Prisiekusiesiems buvo parodyta vaizdo įrašų, kuriuose matyti dešimčių karine apranga apsirengusių grupės narių smurtinis išpuolis. Pasak J. Nestlerio, J. Rhodesas šiems asmenims vadovavo „tarsi generolas mūšio lauke“, o tokiais veiksmais buvo siekta sutrukdyti procedūrai tvirtinant Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę 2020 metų prezidento rinkimuose.

„Oath Keepers“ sausio 6-ąją „sugalvojo ginkluoto sukilimo planą... planuodami jėga pasipriešinti Jungtinių Valstijų vyriausybei“, pareiškė J. Nestleris.

„Jie nevyko į Kapitolijų gintis ar padėti – jie ėjo pulti“, – pridūrė jis.

„Taikos palaikymo pajėgos“

Tačiau gynyba Vašingtono federaliniam teismui sakė, kad vyriausybė išpūstai pavaizdavo žmones, kurie vyko į Vašingtoną padėti užtikrinti visuomenės saugumą.

Anot advokatų, prokurorai iš tūkstančių tekstinių žinučių „selektyviai atrinko“ vos kelis pranešimus, kuriuose įžvelgta kurstančios retorikos, o įrodymų savo kaltinimams pagrįsti neturi.

J. Rhodeso advokatas Phillipas Linderis (Filipas Linderis) teigė, kad kaltinamieji sausio 6 dieną vyko į Vašingtoną, kad apsaugotų vietą, kur tą dieną D. Trumpas sakė kalbą, taip pat kitų tuomečio prezidento šalininkų renginių teritoriją.

„Oath Keepers“ iš esmės yra taikos palaikymo pajėgos“, – pareiškė Ph. Linderis.

„Tikrieji įrodymai parodys, kad mūsų klientai ten buvo tam, kad užtikrintų saugumą per 2021 metų sausio 5 ir 6 dienomis planuotus renginius“, – sakė jis.

„Tai didžiausia apgaulė per visą Amerikos teisingumo sistemos istoriją“, – sakė vieno iš kitų keturių kaltinamųjų, Thomas Caldwello (Tomo Kaldvelo) advokatas Davidas Fischeris (Deividas Fišeris).

Th. Caldwellas buvo „Oath Keepers“ narys, atsakingas už gerai ginkluotų, bet taip ir nepasitelktų „greitojo reagavimo pajėgų“ parengimą. Šios pajėgos riaušių dieną buvo dislokuotos visai netoli Vašingtono.

Tačiau D. Fischeris teigė, kad jo klientas net nepateko į Kapitolijų ir niekada nieko nepuolė.

„Jis nuvyko į Vašingtoną į pasimatymą su žmona“, – tvirtino teisininkas.

Reti kaltinimai

Tai yra pirma iš šimtų sausio 6-osios riaušių bylų, iškeltų dėl retų kaltinimų sąmokslu maištauti.

Už tokį nusikaltimą baudžiama laisvės atėmimu iki 20 metų – taigi, šis teismo procesas yra itin svarbus Teisingumo departamentui, norinčiam pabrėžti minėtų įvykių rimtumą.

Iš visų kaltinamųjų, kurių šiuo metų yra 870, vyriausybė įtaria maištu tik kelias dešimtis asmenų – daugiausia tokių dešiniųjų grupių kaip „Oath Keepers“ ir „Proud Boys“ narių, galimai planavusių ir koordinavusių neteisėtus veiksmus Kapitolijuje.

Kartu su S. Rhodesu teisiami dar trys „Oath Keeper“ lyderiai: Kelly'is Meggsas (Kelis Megsas), Jessica Watkins (Džesika Votkins) ir Kennethas Harrelsonas (Kenetas Harelsonas). Dar keturių laukia atskiras teismo procesas.

Prokurorai siekia įrodyti, kad S. Rhodesas, bendradarbiaudamas su kitais kaltinamaisiais, ėmė rengtis smurtauti Vašingtone jau kitą dieną po D. Trumpo pralaimėjimo.

„Turime atsisakyti taikstytis su Bidenu“, – iškart po rinkimų savo sekėjams pareiškė S. Rhodesas, vėlesnėje žinutėje kalbėjęs apie „pilietinio karo“ pradžią.

Įtartinas susirašinėjimas

Pirmą teismo dieną prokurorai pateikė filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip 2021-ųjų sausio 6 dieną kariška apranga apsirengę „Oath Keepers“ nariai šturmuoja Kapitolijų, kovine rikiuote verždamiesi pro minią prie pastato durų.

Pirmasis liudytojas teisme – Federalinio tyrimų biuro (FTB) agentas Michaelas Palianas (Maiklas Peilianas), tyręs „Oath Keepers“ veiklą – pristatė galimo sąmokslo įrodymus: kaltinamųjų susirašinėjimą, iš kurio esą matyti, kad jie noriai kalbėjo apie veiksmus, skirtus užkirsti kelią J. Bideno prezidentavimui.

Vis dėlto tik prasidėjus teismui daugiausia buvo vengiama klausimų, ar D. Trumpas atliko kokį nors vaidmenį kurstant smurtą 2021 metų sausio 6-ąją.

Buvusio prezidento veiksmus jau tiria Kongresas ir Teisingumo departamentas.

Tačiau M. Palianas teismui sakė, kad įtarimus kelia kai kurios S. Rhodeso SMS žinutės, parašytos kelios savaitės po rinkimų pokalbių grupėje „Stone'o draugai“, kuriai priklausė ir D. Trumpo politinis patarėjas Rogeris Stone'as (Rodžeris Stounas).

„Koks planas? Mums reikia veikti“, – rašė S. Rhodesas.

Nepateikta jokių įrodymų, kad pats R. Stone'as perskaitė šią žinutę ar į ją atsakė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Beje, Trumpas buvo už skiepus

Beje, Trumpas buvo už skiepus portretas
Jis asmeniškai pasirūpino, kad JAV turėtų skiepų visiems amerikiečiams. Tai laikoma, jo protingiausiu žingsniu per jo visą valdymą.

Tipo žmonės norėjo nusenusio milijardieriaus narcizo?

Tipo žmonės norėjo nusenusio milijardieriaus narcizo? portretas
Trumpas yra populistas ir labai susipykęs su teisybe, bet nelabai protingiems žmogeliams klounai ir melagiai patinka.Jie tiki, kad milijardierius pasirūpins vargšais. . Ir kaip biznierius jis ne kas, jo visai šeimynai gresiai nemalonumai dėl labai įdomių finansinių kombinacijų, kurių ne kartą turėjo imtis, kad nepaskesti.

p.Trampas veidu buvo atsisukęs į paprastus Amerikos zmones.Į

p.Trampas veidu buvo atsisukęs į paprastus Amerikos zmones.Į portretas
Labai gaila .kad Prezidentu tapti buvo kliudoma p.Trampui.Dabar lengviausia kaltinti nekaltus zmones ,kurie nenorėjo nusenusio milijardieriaus p.Bideno.Jeigu būtų buvuvęs p.Trampas Prezidentu,nebūtų karo Ukrainoje,nebūtų nuodijama Pasaulio visuomenė prakeiktais skiepas ir nebūtų tokio didelio pasaulio visuomenės mirtingumo.Šis zydų kilmės prezidentas tarnauja milijardieriams ir paprasta zmonija ,jam ne vertybė.Tai privati mano nuomonė,pagal stipriai blogėjančią ekonominę,politinę ir valstybių skaldymą pasaulyje.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių