Quantcast

J. Bidenas Naujajame Orleane apžiūrės uragano „Ida“ padarytą žalą

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas), laikantis kovą su klimato kaita vienu iš savo prioritetų, penktadienį skrenda į Naująjį Orleaną apžiūrėti uragano „Ida“, nusiaubusio Meksikos įlankos pakrantę ir Niujorką, padarinių.

Tai bus pirmoji J. Bideno kelionė už Vašingtono ribų nuo to laiko, kai jo administracija susidūrė su krize Afganistane, kur dėl itin greitos Talibano pergalės teko karštligiškai evakuoti paskutinius JAV karius ir daugiau kaip 120 tūkst. afganistaniečių bei užsienio piliečių.

Planuojama, kad J. Bidenas susitiks su vietos ir valstijos pareigūnais, įvertins žalą vietoje ir iš sraigtasparnio apžiūrės „Ida“ padarinius.

Nekantraudamas sugrįžti prie vidaus politikos klausimų, J. Bidenas tikriausiai pasinaudos savo kelione kaip galimybe atkreipti dėmesį į sąsajas tarp vis dažnėjančių ekstremalių oro reiškinių ir platesnio masto pasaulinės klimato krizės.

Ketvirtadienį prezidentas pareiškė, kad uraganas „Ida“ ir nesuvaldomi miškų gaisrai JAV vakaruose yra „dar vienas priminimas“ apie krizę.

„Tai gyvybės ir mirties klausimas, kurį turime spręsti kartu“, – pabrėžė jis, sakydamas kalbą Baltuosiuose rūmuose.

4-osios kategorijos uraganas „Ida“ sukėlė didžiulių potvynių, o jo atnešti vėjai padarė žalos šalies pietuose, įskaitant vieną iš JAV naftos pramonės centrų, taip pat nusiaubė Naujojo Orleano senamiestį.

Audra iš pradžių smogė Alabamai, Luizianai ir Misisipei, o vėliau šios sistemos liekanos pasiekė šiauriau esančius Niujorką, Naująjį Džersį ir Pensilvaniją. JAV finansų sostinėje buvo užtvindytas metropolitenas ir gatvės.

Vien Naujajame Orleane be elektros energijos buvo palikti apie 1 mln. žmonių, o kai kur mieste vis dar nėra šviesos ir vandens.

Ketvirtadienį J. Bidenas, kreipdamasis į nukentėjusiuosius dėl „Ida“, pareiškė, kad „šioje padėtyje visi esame kartu. Šalis pasirengusi padėti.“

Prezidentas pranešė įsakęs pasitelkti bepiločius orlaivius ir karinius palydovus, siekiant greičiau įvertinti žalą bei paspartinti „sudėtingus ir tikrai pavojingus“ atstatymo darbus.

Jis taip pat liepė panaudoti atsarginį JAV naftos rezervą, siekiant apriboti tiekimo sutrikimus, sukeltus uragano naftos perdirbimo gamyklose.

„Mano žinia [Meksikos] įlankos pakrantės žmonėms... – mes esame čia dėl jūsų“, – sakė valstybės vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
psidziauge kaip gamta padeda valyt aplinka nuo visu siuksliu ======
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių