Quantcast

J. Bidenas kaltina D. Trumpą kurstant neramumus JAV

JAV demokratų kandidatas į prezidentus Joe Bidenas (Džo Baidenas) pirmadienį apkaltino šalies vadovą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) kurstant smurtą, šalyje jau savaitę tęsiantis aukų pareikalavusiems neramumams, iškėlusiems į politinės darbotvarkės viršų teisėtvarkos temą, likus vos dviem mėnesiams iki valstybės vadovo rinkimų.

Ši J. Bideno kalba Pitsberge, esančiame „svyruojančioje“ Pensilvanijos valstijoje, laikoma gyvybiškai svarbia jo rinkimų kampanijai, kadangi antradienį D. Trumpas vyksta į Viskonsino Kenošos miestą, kur pristatys savo požiūrį į šalį apėmusius neramumus.

Suaktyvėjęs po kelis mėnesius galiojusių kelionių suvaržymų, taikytų kovojant su COVID-19, J. Bidenas staiga pajuto būtinybę gintis nuo D. Trumpo pašaipių komentarų apie jo neva silpną reakciją į pastarojo meto įvykius Amerikoje – nuo protestų prieš rasizmą iki riaušių, šaudynių ir turtą ginti pasiryžusių asmenų veiksmų Kenošoje bei Oregono Portlande.

D. Trumpui mėginant pakeisti diskusijų temą iš daugelio kritikuojamo jo atsako į koronaviruso pandemiją į jo mėgstamą – kovą su nusikalstamumu, J. Bidenas rizikuoja netekti impulso, leidusio jam įsitvirtinti kaip lapkričio 3 dieną vyksiančių rinkimų favoritui.

77 metų demokratas sudavė atsakomąjį smūgį pavadinęs D. Trumpo kadenciją prezidento poste „nuodingu reiškiniu mūsų šalyje“.

„Liepsnoja gaisrai, o mes turime prezidentą, kuris kursto liepsnas užuot su jomis kovojęs“, – tvirtino J. Bidenas.

„Dabartinis prezidentas nesugeba pasakyti mums tiesos, nesugeba pripažinti faktų ir yra nepajėgus gydyti“, – pridūrė jis.

Nors D. Trumpas praėjusią savaitę ne kartą perspėjo rinkėjus, kad J. Bideno pergalės atveju Amerikoje jie „nebus saugūs“, demokratas savo 22 minutes trukusioje kalboje, pasakytoje beveik tuščioje salėje dėl koronaviruso pavojaus, pamėgino panaudoti prieš varžovą respublikoną jo paties ginklą ir paklausė: „Ar tikrai jaučiatės saugiau valdant Donaldui Trumpui?“

J. Bideno teigimu, buvęs nekilnojamojo turto magnatas „negali sustabdyti smurto, nes pats jį kurstė daugelį metų“.

D. Trumpas „galbūt tiki, kad gražbyliavimas žodžiais „teisė ir tvarka“ jį stiprina, tačiau faktas, kad jis negali paraginti savo šalininkų liautis veikti šioje šalyje lyg sukarintos pajėgos, rodo, koks jis yra silpnas“, pareiškė demokratų kandidatas.

J. Bidenas, kurį respublikonai kaltina aiškiai nesmerkiant smurto, prasiveržiančio per kairuolių rengiamus antirasistinius protestus, pamėgino nuraminti rinkėjus.

„Plėšikavimas nėra protesto forma, gaisrų sukėlimas nėra protesto forma“, – pareiškė jis.

„Visa tai nėra protesto forma. Tai yra tikrų tikriausia savivalė, o už ją atsakingi asmenys turi būti patraukti atsakomybėn“, – sakė J. Bidenas.

Tuo metu D. Trumpas per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose skundėsi, kad jo varžovas dėl smurto „regis, daugiausia kaltino policiją ir teisėsaugą“, o ne kairiųjų pažiūrų radikalus.

Neramumai Kenošoje

Per antradienį Kenošoje planuojamą vizitą D. Trumpas ketina išdėstyti savo paties požiūrį į Amerikos miestų problemas.

Kenošoje, esančioje rinkimų požiūriu vienoje svarbiausių svyruojančių valstijų, suirutė tvyro nuo rugpjūčio, kai baltasis policininkas mėgindamas sulaikyti juodaodį vyrą jį pašovė jo vaikų akivaizdoje.

D. Trumpo eros rasinės ir ideologinės įtampos mikrokosmu laikomą Kenošą supurtė judėjimo „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“, BLM) protestai, riaušės, taip pat ginkluotų turtą ginti pasiryžusių baltųjų grupių atvykimas.

Pastarojo įvykio kulminacija tapo incidentas, kai 17 metų ginklų entuziastas Kyle'as Rittenhouse'as (Kailas Ritenhausas) per demonstraciją, kaip įtariama, nušovė du žmones ir sužeidė dar vieną asmenį.

Demokratai ir policijos reformos šalininkai įvykius Kenošoje laiko institucinio rasizmo, esą nulemiančio gyvybių pareikalaujančius susirėmimus tarp pareigūnų ir juodaodžių įtariamųjų, simboliu.

Jie taip pat mano, kad D. Trumpo šalininko K. Rittenhouse'o veiksmai atspindi dešiniojo sparno sukarintų organizacijų savivalę. Manoma, kad šios grupės pastaruoju metu veikia vis ryžtingiau – mosikuoja ginklais per politines akcijas ir mėgina perimti į savo rankas teisėsaugos pareigūnų funkcijas.

Tačiau D. Trumpas davė aiškiai suprasti, kad jo prioritetas yra kitoks: priešintis „anarchijai“, jo teigimu, vyraujančiai demokratų vadovaujamuose miestuose.

Prezidentas ruošiasi „susitikti su vietos teisėsauga ir kai kurių įmonių savininkais bei įvertinti žalą“, padarytą per neramumus, žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė Kayleigh McEnany (Keili Makenani).

D. Trumpas išreiškė norą „pasimatyti su žmonėmis, kurie padarė man tokį gerą darbą“, turėdamas omenyje riaušes malšinusius teisėsaugos pareigūnus.

Valstybės vadovas taip pat atsisakė pasmerkti nužudymus, kuriais įtariamas gatvėje su šautuvu matytas K. Rittenhouse'as.

D. Trumpas pavadino tai „įdomia situacija“ ir pareiškė, jog paauglys (galimai K. Rittenhouse'as), kuris matomas vaizdo įraše, kur užfiksuoti tie incidentai, tiesiog gynėsi nuo užpuolikų.

Baltieji rūmai nurodė, kad D. Trumpas per vizitą Kenošoje neplanuoja susitikti su policininko pašauto juodaodžio Jacobo Blake'o (Džeikobo Bleiko) šeima.

Nors J. Bidenas telefonu pasikalbėjo su Blake'ais, D.Trumpas atsisakė pasekti jo pavyzdžiu, teigdamas, jog nukentėjusiojo artimieji norėjo, kad pokalbyje dalyvautų ir šeimos advokatas.

„Tai nederama“, – nedetalizuodamas pažymėjo prezidentas.

D. Trumpas nurodė, kad vietoje to „puikiai pasikalbėjo“ su „pastoriumi“, kurį pavadino „nuostabiu žmogumi“.

Tačiau J. Blake'o tėvas Jacobas Blake'as vyresnysis pareiškė, jog šis Baltųjų rūmų vadovo komentaras jį suglumino.

„Mes neturime šeimos pastoriaus, – sakė jis televizijai CNN. – Nežinau, su kuo jis kalbėjo, man tai nerūpi.“

Tuo metu Viskonsino gubernatorius Tony Eversas (Tonis Eversas) paprašė D. Trumpo nesilankyti valstijoje, nuogąstaudamas, kad jo vizitas gali dar labiau pakurstyti įtampą.

D. Trumpas savo ruožtu atsakė, kad jo kelionė „gali padidinti meilę ir pagarbą mūsų šaliai“.

J. Blake'as vyresnysis taip pat pareiškė, kad po šaudymo incidento jam teko paguldyti į ligoninę kitą, depresijos ištiktą 20-metį sūnų, tvirtindamas, jog šeima sulaukė grasinimų.

„Jų viešbučio numeriai sulaukia skambučių su grasinimais. Turime nuo to apsisaugoti, nes tai nėra priimtina“, – sakė šeimos advokatas Benas Crumpas (Benas Krampas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

J

J portretas
Neįgalus idiotas tas jūsų mylimas Bidenas . Sakinio suregzt nesugeba ,o jusu zurnaliugu toks mylimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių