Quantcast

Izraelis ir Sirija tarpininkaujant Rusijai apsikeitė belaisviais

Pagal Izraelio ir Sirijos susitarimą apsikeisti belaisviais, kuriam tarpininkavo Rusija, du sirų piemenys ketvirtadienį buvo iškeisti į vieną izraelietę.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad du sirai buvo areštuoti „prieš kelias savaites“, kirtę ginčijamą sieną Izraelio okupuotose Golano Aukštumose.

Kariuomenė „sugrąžino du piemenis (Tarptautinio) Raudonojo Kryžiaus (komiteto) atstovams per Kuneitros perėją, pagal Izraelio vyriausybės direktyvą“, sakoma pareiškime.

Kariškiai nepateikė daugiau detalių apie šių vyrų tapatybę, bet Sirijos naujienų agentūra SANA patvirtino įvykus apsikeitimą ir nurodė, kad sugrąžinti sirai yra Mohamedas Husseinas (Mohamedas Huseinas) ir Tarekas al Obeidanas (Tarekas Obeidanas).

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) vėliau patvirtino, kad apsikeitimui tarpininkavo Rusija, palaikanti glaudžius ryšius su Sirijos vyriausybe ir dislokavusi šioje šalyje savo karių.

Dėkodamas Rusijos lyderiui Vladimirui Putinui B. Netanyahu sakė paprašęs „savo draugo“ padėti, „o jis ėmėsi veikti“.

Pasak B. Netanyahu, sugrąžinta jauna izraelietė, kuri buvo nuklydusi per sieną, yra pakeliui namo. Du sirų piemenis Izraelis paleido pademonstruodamas gerą valią, pridūrė premjeras.

Pagal susitarimą taip pat trimis mėnesiais bus sutrumpinta sirų aktyvistei Nihal al Mokt (Nihal Mokt) paskirto visuomenei naudingo darbo trukmė, nurodė B. Netanyahu.

Anksčiau SANA paskelbė, kad minimi du piemenys buvo paleisti pagal susitarimą, sudariusį sąlygas taip pat paleisti N. al Mokt.

B. Netanyahu antradienį vakare sušaukė skubų vyriausybės posėdį „humanitarinei situacijai“ Sirijoje aptarti.

Trečiadienį po SANA pranešimo apie apsikeitimą belaisviais paprašytas pakomentuoti, jis tai pavadino „gyvybės ar mirties klausimu“.

„Naudojuosi savo asmeniniais kontaktais su prezidentu Putinu, kad išspręsčiau šią problemą“, – Izraelio kariuomenės radijui sakė B. Netanyahu.

Izraelis didžiąją Sirijos Golano Aukštumų dalį užėmė per 1967 metų Šešių dienų karą, o vėliau aneksavo šią teritoriją. Tarptautinė bendrija to nepripažino.

Abi šalys formaliai kariauja iki šiol.

Izraelis nuolat surengia aviacijos smūgių Sirijoje, daugiausia taikiniams, susijusiems su Iranu, ir teigia, kad taip siekia neleisti savo nesutaikomam priešininkui Iranui įsitvirtinti prie jo šiaurinių sienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

faktas

faktas portretas
Ir vėl šlovė Rusijos taikdariams.

Nustebes

Nustebes portretas
O tai izraelis, pasirodo, labai karinga teritorija... Vis verkdavo, kad juos visi skriaudzia, niekina, o prasau, belaisviais su rusija keiciasi... Matai kaip cia idomiai...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių