Quantcast

Izraelio ir palestiniečių konfliktas tęsiasi nepaisant pastangų užtikrinti paliaubas

Kurtinami aviacijos smūgiai ir apšaudymai raketomis praėjusią naktį ir anksti trečiadienį vėl drebino Gazos Ruožą, tarptautinei bendrijai tęsiant diplomatines pastangas dėl daugiau kaip savaitę trunkančio konflikto ugnies nutraukimo.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sakė, kad Izraelio Gazos Ruože vykdomas bombardavimas „daugeliui metų“ sustabdė šią palestiniečių teritoriją valdantį islamistų judėjimą „Hamas“. Aviacijos smūgius Izraelis gegužės 10 dieną pradėjo reaguodamas į „Hamas“ leidžiamas raketas.

Palestiniečių kovotojai pradėjo leisti raketas, atsakydami į Izraelio policijos kruviną smurtą vaikant demonstrantus Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje. Šiuo neramumus išprovokavo Izraelio planai iškeldinti keletą palestiniečių šeimų iš namų Šeich Džaros rajone aneksuotoje Rytų Jeruzalėje.

Karo lėktuvai Gazos miestą vėl bombardavo trečiadienį dar prieš prašvintant. Izraeliečių kariškiai toliau taikosi į palestiniečių kovotojų lyderius ir šio tankiai apgyvendinto, beveik 15 metų Izraelio blokuojamo anklavo infrastruktūrą.

45 metų Randa Abu Sultan sakė, kad jos šeima praleisti nakties susirinko viename kambaryje.

Mums visiems didelį siaubą kėlė sprogimų, raketų ir naikintuvų garsai, – pasakojo septynis vaikus turinti moteris.

„Mums visiems didelį siaubą kėlė sprogimų, raketų ir naikintuvų garsai, – pasakojo septynis vaikus turinti moteris. – Mano ketverių metų sūnus sako bijantis, kad jei užmigs, tai pabudęs ras mus negyvus.“

Izraelio armija paskelbė praėjusią naktį Gazos Ruožo pietuose atakavusi „40 požeminių „Hamas“ taikinių“.

Gazos Ruožo šiaurėje žuvo vienas su „Hamas“ susijusio radijo „al Aqsa“ žurnalistas. Per Izraelio smūgį buvo pataikyta į jo namus, esančius į šiaurę nuo Gazos miesto, sakė pareigūnai. Tai pirmas per šį smurto protrūkį žuvęs žurnalistas.

Nuo gegužės 10-osios per Izraelio aviacijos smūgius Gazos Ruože jau žuvo mažiausiai 219 palestiniečių, įskaitant 63 vaikus, nurodo šios teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelyje nuo palestiniečių raketų žuvo 12 žmonių, praneša Izraelio policija.

Praeitą naktį ginkluotos grupės paleido 50 raketų Pietų Izraelio link, bet 10 iš jų nepasiekė Izraelio teritorijos ir nukrito Gazos Ruože, sakė Izraelio kariškiai.

Vėlai antradienį Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos susitikimas nutrūko nepaskelbus pareiškimo, bet vėliau Prancūzija pranešė, kad koordinuodama veiksmus su Egiptu ir Jordanija pasiūlė rezoliuciją dėl Izraelio ir Gazos Ruožo paliaubų.

Kinijos ambasadorius prie JT Zhang Junas (Džang Dziunas) sakė, kad jo komanda per uždarą posėdį išklausė prancūzų pasiūlymą, ir pridūrė: „Kalbant apie Kiniją, mes neabejotinai palaikome visas pastangas, turinčias padėti užbaigti šią krizę.“

Kitas diplomatas sakė, kad šiuo pasiūlymu būtų siekiama nutraukti karo veiksmus ir sudaryti sąlygas teikti humanitarinę pagalbą.

Humanitarinė krizė

Svarbi Izraelio sąjungininkė Amerika ne kartą blokavo bendrą Saugumo Tarybos pareiškimą, kuriuo būtų paraginta sustabdyti karo veiksmus.

Tačiau Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) parėmė raginimus nutraukti ugnį. Jis taip pat paragino Izraelį veikti „proporcingai ir gerbiant tarptautinę humanitarinę teisę.“

Antradienį vienoje oro pajėgų bazėje Izraelio pietuose B. Netanyahu sakė, kad „Hamas“ ir antra pagal dydį Gazos Ruožo ginkluota grupuotė „Islamo džihadas“ „gavo smūgių, kurių nesitikėjo“.

„Tęsime tiek, kiek reikės, kad sugrąžintume... Izraelio piliečiams ramybę“, – pridūrė jis.

„Hamas“ nuo gegužės 10-osios į Izraelį paleido kone 3,7 tūkst. raketų. Dėl tokio apšaudymo daug žmonių, gyvenančių bendruomenėse netoli sienos, praktiškai visą laiką turi būti nuo bombų apsaugančiose slėptuvėse.

Dėl Izraelio bombardavimo kampanijos 2 mln. Gazos Ruožo gyventojų skubiai reikia pagalbos.

Maždaug 72 tūkst. civilių turėjo palikti savo namus ir prisiglaudė JT administruojamose mokyklose bei kituose viešuose pastatuose, nurodo organizacija.

Tarptautinės pagalbos kolona, antradienį pradėjusi važiuoti iš Izraelio į Gazos Ruožą, buvo sustabdyta Izraeliui skubiai vėl uždarius Kerem Šalomo sienos perėją, dėl, kaip pranešta, rajono apšaudymo iš minosvaidžių.

Pasak Izraelio, jo naikintuvai taikėsi į „Hamas“ požeminių tunelių tinklą. Anksčiau „Hamas“ pripažino, kad šis tinklas iš dalies yra civiliniuose rajonuose.

Pirmadienį Izraelio aviacijai smogus vienai ligoninei, tyrimų nebegalės vykdyti joje veikusi vienintelė Gazos Ruože COVID-19 testavimo laboratorija, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. Tuo metu Kataro Raudonasis Pusmėnulis paskelbė, kad per aviacijos smūgį buvo apgadintas vienas organizacijos biurų.

Ligoninės Gazos Ruože yra perpildytos, jose dažnai dingsta elektra.

Teritorijos sveikatos apsaugos sistema ir iki smurto protrūkio buvo labai smarkiai apkrauta dėl koronaviruso pandemijos.

Iš viso per karo veiksmus jau sužeista 1 530 žmonių, nurodo anklavo Sveikatos apsaugos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Degs pragaro ugny

Degs pragaro ugny portretas
Kiek tie ... gali nebaudziamai dergtis? Tik sukure savo "valstybe" ir eme zudyti zmones...

o

o portretas
kur dingo nato turkai? juk zadejo zydus /paauklet/ ju negerai gal apsigalvojo prisimine kad ir patys panasus grobunys ?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių