Quantcast

Iš izoliatoriaus Minske paleidžiami protestuotojai: kalbos apie smurtą atima žadą

Baltarusijoje šimtai žmonių penktadienį buvo paleidžiami iš milicijos skyrių ir sulaikymo izoliatorių po areštų teisėsaugai brutaliai malšinant opozicijos protestus dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų, o daugelis paleistųjų pasakojo apie pasibaisėtinus mušimus ir kankinimus.

Neapsakomas žiaurumas

Kaip skelbia BBC, kai kurie iš sulaikytų protesto dalyvių dalijasi nuotraukomis, kuriose užfiksuotos nubrozdintos ir patinę jų kūno dalys – labiausiai nugara ir sėdmenys. Manoma, jog dėl sužalojimų kalti pareigūnai. 

„Mes buvome priversti visą naktį stovėti kieme. Girdėjome, kaip mušamos moterys. Man sunku suprasti tokį žiaurumą“, – BBC sakė vienas iš proteste dalyvavusių sulaikytų vyrų.

Scanpix nuotr.

„Amnesty International“ teigiama, jog sulaikymo centrai tapo kankinimo kameromis – žmonės buvo išrengiami ir mušami, grasinama juos išžaginti. 

Tarp sulaikytųjų patekę, tačiau dabar į laisvę paleisti žurnalistai pasakoja, kad žmonės buvo mušami, spardomi sargybinių, o vėliau guldomi ant grindų kraujo ir fekalijų klanuose. Protestuotojams nebuvo leista pasinaudoti tualetu ir net pakeisti kūno padėties. 

Minske iš sulaikymo centro penktadienį paleisti areštuotieji pasakojo naujienų agentūrai AFP buvę mušami, negaudavę maisto, vandens ir medicinos pagalbos, taip pat sakė, kad jiems buvo neleidžiama miegoti.

„Man degino rankas cigaretėmis“, – sakė 25 metų Maksimas Douženka, teigęs, kad buvo areštuotas, nors protestuose nedalyvavo.

„Man trenkė į galvą – blogai jaučiuosi, galva svaigsta“, – pridūrė vyras, vėliau išvežtas į ligoninę.

43 metų verslininkas Michailas Černenkovas savo ruožtu pasakojo, kad milicijos skyriuje buvo kankinamas elektroimpulsinio prietaiso iškrovomis ir mušamas lazdomis. Jis pademonstravo AFP sėdmenis, ant kurių buvo likę kraujosrūvų.

„Tai – kankinimai“, – pabrėžė vyras. M. Černenkovas pridūrė, kad jis, kaip ir daugelis kitų, buvo priverstas miegoti lauke, nes kameros buvo perpildytos. Verslininkas taip pat teigė protestuose nedalyvavęs.

Paleido lenkų žurnalistą W. Dobrowolskį

Baltarusijos pareigūnų rugpjūčio 11 d. Minske sulaikytas lenkų fotoreporteris Witoldas Dobrowolskis išėjo į laisvę. Kaip sakė žurnalistas penktadienį televizijos kanalui TVN, jis buvo paleistas todėl, kad nuo sulaikymo momento praėjo 72 valandos.

„Buvau sulaikytas gatvėje ir įmestas į vieno milicijos skyriaus sporto salę, kur jau buvo apie 300 baltarusių“, - pasakojo W. Dobrowolskis. Anot jo, sulaikytieji ten buvo mušami. Vėliau jis buvo pervežtas į izoliatorių Žodzinoje, kur pirmą kartą per 15 valandų gavo maisto. Pasak lenko, aštuonvietėje kameroje buvo laikoma 19 žmonių.

„Rusų žurnalistai ir fotoreporteriai gatvėse buvo gaudomi lygiai taip pat, - pareiškė W. Dobrowolskis. – Anksčiau aš fotografavau protestus Honkonge ir Beirute, ir ten žiniasklaida neturėjo jokių problemų. O čia vyko tikra žurnalistų medžioklė, nepadėjo net ir akreditacija“.

Apie W. Dobrowolskio dingimą Minske trečiadienį pranešė Lenkijos žurnalistų draugija (LŽD), kurios narys jis yra.

W. Dobrowolskis yra „Grand Press Photo 2020“ laureatas už fotoreportažą apie protestus Honkonge.

„Nebuvo jokių patyčių“

„Per protesto akcijas sulaikyti žmonės iš Teisės pažeidėjų izoliacijos centro Okrestinoje paleidinėjami nuo [ketvirtadienio] maždaug 22 val. 30 min.“, – rašoma portale tut.by.

Maždaug 1 val. 20 min. prie izoliatoriaus pasirodė vidaus reikalų ministro pavaduotojas Aliaksandras Barsukovas. Paklaustas, kiek sulaikytųjų šiandien bus paleista, jis atsakė: „Visi.“ 

„Nebuvo jokių patyčių“, – pridūrė viceministras.

Portalas taip pat praneša, kad per pusantros valandos prie izoliatoriaus privažiavo apie 10 greitosios pagalbos automobilių.

Vėliau tut.by nurodė, kad penktadienį ryte tai pat buvo pradėti paleidinėti areštuotieji, laikyti Minsko srities miesto Žodzinos izoliatoriuje.

„Iš Žodzinos izoliatoriaus žmones pradėjo leisti maždaug nuo 4 val. ryto. Paskui buvo nedidelė pertrauka. 6 val. 30 min. izoliatoriaus durys vėl pradėjo atsidarinėti“, – rašo portalas.

Pasak prie Žodzinoje prie izoliatoriaus budėjusių savanorių, į laisvę išėjo 119 žmonių, daugiausiai areštuotų Minske.

„Žmonės kalba, kad Žodzinoje su jais elgėsi „daugmaž normaliai“. Žvėriškai elgiamasi buvo furgonuose kaliniams vežti ir sostinės milicijos skyriuose. Ten mušė, žemino, grasino“, – sakoma portalo pranešime.

Scanpix nuotr.

„Nereikia karo“

Ketvirtadienio vakarą Baltarusijos parlamento aukštųjų rūmų pirmininkė Natalia Kačanava pareiškė, kad šalies prezidentas Aliaksandras Lukašenka pavedė išsiaiškinti visus nesankcionuotų akcijų dalyvių sulaikymo faktus.

„Prezidentas išgirdo darbo kolektyvų nuomonę ir pavedė išsiaiškinti visus pastarųjų dienų sulaikymų faktus. Dabar vyksta intensyvus darbas šia kryptimi. Jau iki šio vakaro paleista daugiau kaip tūkstantis žmonių, pasirašiusių pasižadėjimą nedalyvauti nesankcionuotuose renginiuose, o nepilnamečiai pasirašytinai perduoti tėvams“, – sakė N. Kačanava, kurią cituoja susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Pul pervogo“. 

  „Mums nereikia muštynių. Nereikia karo“, – pridūrė ji.

Prisiėmė atsakomybę

Baltarusijos vidaus reikalų ministras Juras Karajevas ketvirtadienį pareiškė prisiimantis atsakomybę ir atsiprašantis „atsitiktinių asmenų“, sužeistų per pastarosiomis dienomis šalį krėtusius saugumo pajėgų ir opozicijos demonstrantų susirėmimus.

Kalbėdamas per valstybinę televiziją ONT ministras sakė atsiprašantis „tų, kas atsidūrė šalia ir laiku neišėjo, nesuspėjo laiku atšokti. Žmonių, kuriems kliuvo... Už šitą, kaip dabar sakoma, smurtą, aš, kaip vadas, kaip viršininkas, noriu prisiimti atsakomybę, privalau prisiimti. Tiesiog žmogiškai atsiprašyti šių žmonių.“

Sulaikytųjų – tūkstančiai

Po sekmadienį įvykusių prezidento rinkimų, kurių rezultatai, anot autoritarinio lyderio A. Lukašenkos režimo oponentų, buvo suklastoti, tūkstančiai žmonių buvo sulaikyti per taikius masinius protestus, kuriuos brutaliai nuslopino milicija. 

Girdėjome, kaip mušamos moterys. Man sunku suprasti tokį žiaurumą.

Iš viso nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių.

Per demonstracijas vienas žmogus žuvo, daugiau kaip 250 nukentėjusiųjų gydomi ligoninėse. Trečiadienio vakarą patvirtinta dar vieno protestuotojo, kuris buvo sulaikytas sekmadienį pietrytiniame Gomelio mieste, mirtis.

Baltarusijos vidaus reikalų ministerija ketvirtadienį pranešė, kad per protesto akcijas nukentėjo daugiau kaip 100 teisėsaugos organų darbuotojų.

Padėtis primena praeitą amžių

VRM vadovas ketvirtadienį lygino dabartinę padėtį Baltarusijoje su konfliktu tarp Armėnijos ir Azerbaidžano dėl separatistinio Kalnų Karabacho, kur jam yra tekę tarnauti.

„Ten irgi [smurtas] prasidėjo nuo taikių protestų. Jais sumaniai naudojasi tie, kam to reikia“, – užsiminė J. Karajevas.

Jo nuomone, Baltarusijoje reikia dėti visas įmanomas pastangas, kad „būtų užkirstas kelias tokiam perėjimui“ prie padėties, panašios į praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje susiklosčiusią Kalnų Karabache.

Ministras sakė, kad smurtą gatvėse sustabdyti įmanoma „laikantis protingos pilietinės pozicijos“.

„Nereikia aštrinti padėties, eiti į gatves ir provokuoti neramumus“, – pareiškė jis.

Kiek anksčiau A. Lukašenka paliepė pareigūnams „išsiaiškinti dėl faktų“, susijusių su opozicijos protestų dalyvių sulaikymu, sakė viena aukšto rango pareigūnė.

Anksčiau ketvirtadienį kelių svarbių Baltarusijos įmonių, įskaitant sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ,  statybinių medžiagų gamintoją „Keramin“ ir metalurgijos įmonę BMZ, darbuotojai paskelbė pradedantys streiką, protestuodami dėl teisėsaugos griežtų veiksmų demonstrantų atžvilgiu.

„Prezidentas išklausė darbo kolektyvų nuomonės ir pavedė išsiaiškinti dėl visų faktų, [susijusių su] sulaikymais, įvykdytais pastarosiomis dienomis. Šiuo metu vyksta intensyvus darbas šia linkme. Jau iki šiandienos vakaro paleista daugiau kaip tūkstantis žmonių su pasižadėjimu nedalyvauti nesankcionuotuose renginiuose, o nepilnamečiai perduoti pasirašius tėvams“, – sakė Respublikos Tarybos pirmininkę Natalja Kačanova.

„Mums nereikalingos peštynės. Mums nereikalingas karas“, – tvirtino ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Paleidžia?

Paleidžia? portretas
Veikiau daro vietą naujiems kaliniams, nes šios patalpos jau perpildytos. Kadangi šiems jau parodė, ką jie gali, nori ir kitiems parodyti :( ... Kažin, o šis Omonas ne tie patys iš Maskvos atsiųsti skerdikai, kur Maidane darbavosi?

Nuomonė

Nuomonė portretas
Labai gerai, kad aršiausiems įkrėtė į kailį. Bus protingesni. Kai kurie tik tokiu būdu proto įgauna. Kiti būdai jiems neveiksmingi.

lukasenka grazink visus siuos padlas

lukasenka  grazink visus siuos padlas  portretas
atgalios y cype ir pakartotinai tris kart dar tiek pridek ,,,bananu,,, ....dar nepatenkinti ,niekas narkotiku nedave, kavos y lova neatnese,,,prie Stalino visi be isimties gautu po 25 metus lageriu ... ir jau rytoj genetu medziu sakas taigoj....
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių