Quantcast

Italijos policija sulaikė su 2016-ųjų ataka Nicoje susijusį asmenį

Italijos policija ketvirtadienį pranešė sulaikiusi asmenį, įtariamą parūpinus ginklų džihadistui, kuris 2016 metais, Prancūzijai švenčiant Bastilijos paėmimo dieną, Nicos kurorte nukreipė sunkvežimį į minią ir nužudė 86 žmones.

28 metų albanas Endri Elezi (Endris Elezis) įtariamas „parūpinęs ginklų Mohamedui Lahouaiejui Bouhleliui (Mohamedui Lahvaježui Buhleliui)“ – tunisiečiui, 2016 metų liepos 14-ąją surengusiam išpuolį per Bastilijos paėmimo dieną, rašoma policijos išplatintame pranešime.

E. Elezi buvo sulaikytas trečiadienį vakare Sparanizėje, netoli pietinio Neapolio miesto, pagal Prancūzijos valdžios išduotą Europos arešto orderį.

Pasak šaltinių Prancūzijoje, E. Elezi, žinomas Gino (Džino) pravarde, kaltinamas parūpinęs M. L. Bouhleliui automatą.

Albanas yra tarp aštuonių asmenų, kuriuos ketinama teisti už jų vaidmenį 2016-ųjų atakoje. Atitinkamą sprendimą praėjusį mėnesį priėmė Paryžiaus apeliacinis teismas. Teismo procesas prasidės ne anksčiau kaip 2022 metais.

M. L. Bouhlelis buvo nušautas policijos prie sunkvežimio, kurį nukreipė į minią, krantinėje susirinkusią pasižiūrėti Bastilijos paėmimo dienos fejerverko, vairo. Per išpuolį daugiau kaip 400 žmonių buvo sužeisti.

Ši ataka buvo surengta nepraėjus nė metams po 2015 metų lapkričio 13-ąją džihadistų surengtų koordinuotų išpuolių Paryžiaus koncertų salėje „Bataclan“, nacionaliniame stadione, keliuose baruose ir restoranuose, per kuriuos žuvo 130 žmonių, dar maždaug 350 buvo sužeisti.

Atsakomybę už ataką Nicoje prisiėmė „Islamo valstybė“. Visgi prokurorai sakė neradę įrodymų, kad M. L. Bouhlelis buvo prisiekęs šiam džihadistų judėjimui.

Pagal Europos arešto orderio taisykles Italija turi per dešimt dienų priimti sprendimą dėl E. Elezi perdavimo Prancūzijai, jeigu jis tam neprieštaraus. Kitu atveju tai turės būti padaryta per 60 dienų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių