Quantcast

Netoli Islandijos sostinės iš vulkaninio plyšio veržiasi lava

Islandijoje trečiadienį netoli sostinės Reikjaviko iš vulkaninio plyšio ėmė veržtis lava, pranešė Islandijos meteorologijos biuras (IMO).

Vietos žiniasklaidos tiesiogiai transliuojamuose vaizduose buvo matyti, kaip iš plyšio liejasi lava.

Išsiveržimas įvyko už maždaug 40 km nuo Reikjaviko, netoli Fagradalsfiadlio kalno, kur pernai ugnikalnis spjaudė lavą pusę metų.

„Netoli Fagradalsfiadlio prasidėjo išsiveržimas. Tiksli vieta dar nepatvirtinta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė seisminį aktyvumą stebintis IMO.

Vėliau biuras pranešė, kad išsiveržimas prasidėjo Meradaliro slėnyje, „maždaug už 1,5 km į šiaurę nuo Stora Hruto“.

Nors pelenų pliūpsnio nesimatė, IMO teigė, kad „gali būti, jog dėl dujų išsiskyrimo bus galima aptikti taršą“.

Islandijos nacionalinė oro uostų administracija naujienų agentūrai AFP pranešė, kad šiuo metu jokių oro linijų skrydžiai nėra paveikti.

Fagradalsfiadlio kalnas priklauso Krisuviko vulkaninei sistemai Reikjaneso pusiasalyje Islandijos pietvakariuose.

Islandijoje šiuo metu yra 32 aktyvios ugnikalnių sistemos – daugiausiai Europoje. Šalyje ugnikalnių išsiveržimai įvyksta vidutiniškai kas penkerius metus.

2010-aisiais išsiveržus Ejafjadlajokudlio ugnikalniui į atmosferą pakilo didžiuliai dūmų ir pelenų debesys, daugiau kaip savaitei sutrikdę lėktuvų skrydžius. Atšaukus daugiau kaip 100 tūkst. skrydžių buvo įstrigę maždaug 10 mln. keleivių.

Islandijos sala yra netoli poliaračio, ties Vidurio Atlanto kalnagūbriu, skiriančiu Eurazijos ir Šiaurės Amerikos tektonines plokštes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių