Quantcast

Irane per žemės drebėjimą žuvo mažiausiai penki žmonės, apie 120 sužeista

Irano šiaurės vakaruose anksti penktadienį įvykęs žemės drebėjimas nusinešė mažiausiai penkių žmonių gyvybes, dar apie 120 buvo sužeista, sakoma valstybinės televizijos paskelbtuose ankstyvuosiuose pranešimuose.

2 val. 17 min. vietos (0 val. 47 min. Lietuvos) laiku įvykusių 5,9 balo požeminių smūgių epicentras buvo maždaug už 120 km į pietryčius nuo Tebrizo miesto Rytų Azerbaidžano provincijoje, nurodė Irano seismologijos centras.

Drebėjimo, kuris buvo apibūdintas kaip „vidutinio stiprumo“, židinys glūdėjo tik 8 km gylyje. Po jo įvyko dar penki pakartotiniai smūgiai.

Provincijos gubernatorius Mohammadas-Reza Pourmohammadi (Mohamadas Reza Purmohamadis) vietos žiniasklaidai sakė, kad požeminiai smūgiai sugriovė mažiausiai 30 namų.

Gelbėjimo operacijos vykdomos 41 kaimo gyvenvietėje, bet daugiausiai žalos padaryta dviem teritorijoms, pridūrė jis.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) paskelbė perspėjimą, kad „galimos reikšmingos aukos ir potencialiai didelio masto gaivalinė nelaimė“.

Iraną kerta dviejų tektoninių plokščių sandūra, tad žemės drebėjimai šalyje yra dažni.

Pastaraisiais dešimtmečiais šiitiška respublika patyrė didelių katastrofų, įskaitant 2003 metais senovinį Bamo miestą sugriovusį žemės drebėjimą, per kurį žuvo mažiausiai 31 tūkst. žmonių.

1990 metais 7,4 balo žemės drebėjimas Irane pareikalavo 40 tūkst. žmonių gyvybių, dar 300 tūkst. buvo sužeista, o pusė milijono gyventojų liko be pastogės. Griuvėsiais virto dešimtys miestų ir beveik 2 tūkst. kaimų.

Per kelerius pastaruosius metus Irane įvyko mažiausiai du kiti reikšmingi žemės drebėjimai. 2005 metais per vieną jų žuvo daugiau kaip 600 žmonių, o įvykęs 2012-aisiais pareikalavo apie 300 gyvybių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių