Quantcast

Iranas: mokslininkas M. Fakhrizadeh nužudytas per „naują sudėtingą operaciją“

Vienas Irano aukšto rango pareigūnas pirmadienį pareiškė, kad branduolinės programos mokslininkas Mohsenas Fakhrizadeh buvo nužudytas per naujo pobūdžio „sudėtingą operaciją“, ir dėl jo nužudymo apkaltino Irano didžiausią priešą Izraelį bei išeivijos opozicinę grupę.

„Operacija buvo labai sudėtinga, per ją buvo panaudota elektroninė įranga ir nieko nebuvo (įvykio) vietoje“, – pareiškė Irano aukščiausiosios nacionalinės saugumo tarybos sekretorius kontradmirolas Ali Shamkhani.

Irano liaudies mudžahedų organizacija (MEK) drauge su „sionistų režimu ir „Mossadu“ tikrai“ prisidėjo prie šios atakos, sakė kontradmirolas, kalbėdamas apie Izraelio vyriausybę ir užsienio žvalgybos agentūrą.

„Priešas panaudojo visiškai naują, profesionalų ir specialiai pritaikytą metodą, ir pasiekė savo tikslą“, – pridūrė jis. Kokie ginklai buvo naudoti per šią operaciją A. Shamkhani nenurodė.

Jo komentarų vaizdo įrašus transliavo valstybinė televizija ir naujienų agentūra „Fars“.

Naujienų agentūra „Fars“ pranešė, kad išpuolis buvo įvykdytas panaudojant „nuotolinio valdymo automatinį šautuvą“, užkeltą ant pikapo. Savo informacijos šaltinio agentūra nenurodė.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani kaltino Izraelį veikus kaip JAV „samdinį“ nužudant M. Fakhrizadeh.

Irano mokslininkas M. Fakhrizadeh mirė nuo patirtų sužalojimų penktadienį ligoninėje, pranešė Irano gynybos ministerija. Jos pranešime nurodoma, kad M. Fakhrizadeh buvo „sunkiai sužeistas“, užpuolikams apšaudžius jo automobilį ir įsitraukus į susišaudymą su jo asmens sargybiniais per išpuolį netoli Teherano.

M. Fakhrizadeh jau „dvidešimt metų“ buvo Irano priešų taikiklyje, ir tokią ataką galima buvo numatyti, sakė A. Shamkhani.

„Saugumo pajėgos numatė tokios prieš jį nukreiptos atakos galimybę, net numatė galimo incidento vietą“, – sakė jis per mokslininko laidotuves Teherane.

Tačiau atsižvelgiant  į tai, kad tokių pranešimų per šiuos dvidešimt metų pasitaikydavo dažnai, „deja, į tai buvo pažiūrėta nepakankamai rimtai“.

Pasak Irano gynybos ministro Amiro Hatami (Amiro Hatamio), M. Fakhrizadeh buvo vienas iš jo pavaduotojų ir vadovavo ministerijos Gynybos, tyrimų ir inovacijų organizacijai, daug dėmesio skyrusiai „branduolinės gynybos“ sričiai.

Izraelis savo ruožtu nekart atsisakė pateikti komentarų apie šią ataką.

Pirmadienį vykusios M. Fakhrizadeh laidotuvės nebuvo atviros visuomenei dėl nurodymo laikytis sveikatos apsaugos taisyklių per koronaviruso pandemiją, pranešė Gynybos ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių