Quantcast

Indonezijoje po 43 gyvybes nusinešusio potvynio gelbėtojai ieško dingusiųjų

Indonezijos gelbėtojai penktadienį karštligiškai ieško po staigių potvynių ir žemės nuošliaužų Džakartos regione dingusių keliolikos žmonių.

Per potvynius ir nuošliaužas, kuriuos sukėlė Naujųjų metų išvakarėse prasidėjusios liūtys, maždaug 30 mln. gyventojų turinčiame sostinės regione žuvo mažiausiai 43 žmonės, o tūkstančiai liko be pastogės. Vanduo buvo užliejęs ištisus rajonus, apgadinta daug automobilių ir namų.

Maždaug 400 tūkst. gyventojų buvo evakuoti į laikinas prieglaudas; daug jų vis dar negali grįžti į užlietus savo namus, nurodo pareigūnai.

„Raginame žmones, kurių namai dar užlieti, vykti į saugesnes vietas“, – sakė Nacionalinės atsako į stichines nelaimes koordinavimo agentūros atstovas Agusas Wibowo (Agusas Vibovas).

Pasak agentūros, patvirtinta, kad Didžiosios Džakartos rajone ir  kaimyniniame Lebako rajone Javos salos pietuose žuvo 43 žmonės.

Daug kur vanduo jau nuslūgo, atkuriamas elektros tiekimas, kuris daugelyje rajonų atsargumo sumetimais buvo nutrauktas.

Vyriausybė penktadienį sakė, kad į vakarus nuo sostinės pradės „debesų sėją“ iš lėktuvų paskleidžiamais chemikalais sukeliant lietų, kad jis iškristų nepasiekęs Džakartos regiono.

Gelbėtojai, kurie pripučiamomis valtimis evakavo namuose įstrigusius gyventojus, įskaitant vaikus ir pagyvenusius žmones, sakė, kad penktadienį daugiausia dirba labiausiai nukentėjusiuose miesto rajonuose.

Džakartos rajone po žemės nuošliauža žuvo aštuonerių metų berniukas. Tarp patvirtintų aukų yra ir 82 metų pensininkas.

Taip, oro sąlygos buvo baisios, bet padėtį pablogino baisus miesto planavimas.

Žmonės žuvo nuskendę, mirtinai sušalę ar patekę po žemės nuošliaužomis. Vienas 16-metis žuvo nuo elektros smūgio.

Daugumos paslaugų tiekimas jau atnaujintas, bet penktadienį dar nevažinėja traukiniai kai kuriomis priemiestinėmis linijomis.

Džakartoje liūčių sezonu, kurie prasidėjo lapkričio pabaigoje, nuolat kyla potvynių.

Tačiau šios savaitės nelaimė yra daugiausia gyvybių nusinešęs potvynis Džakartoje nuo 2013 metų, kai miestą užliejus musoninėms liūtims, žuvo kelios dešimtys žmonių.

„Šiemetinis potvynis buvo išskirtinai smarkus dėl itin didelio kritulių kiekio“, – sakė miestų planavimo ekspertas iš Džakartos Yayatas Supriatna (Jajatas Supriatna).

Tačiau padėtį pablogino ir daugybė Džakartos infrastruktūros problemų, įskaitant prastą drenažą ir per tankų užstatymą, pridūrė jis.

„Taip, oro sąlygos buvo baisios, bet padėtį pablogino baisus miesto planavimas“, – sakė Y. Supriatna.

Indonezijos prezidentas Joko Widodo (Džokas Vidodas) paskelbė planą perkelti šalies sostinę į Kalimantano salą, kad sumažėtų spaudimas Džakartai, kenčiančiai nuo automobilių spūsčių, kurios yra tarp didžiausių pasaulyje, ir sparčiai slūgstančio grunto dėl pernelyg didelio gruntinio vandens išsiurbimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių